Luutsaari, hyresstuga

Hyresstuga, 6 personer / 115 m2, 2 rum och kök

Bokning    

2024 15.5.-31.5. ja 6.9.-31.10. Eräluvat-webbutik (verkkokauppa.eraluvat.fi).  Bokningsvillkor för Luutsaari hyrestugan. 

Fårherdeveckorna år 2024: 31.5.-6.9., ansökningstiden i Januari 2024.
Bokningsvillkor under Herdeveckorna är separat.

 

Huvudbyggnaden i Luutsaari utstrålar 60-talsanda och ligger på en ö på en backe, vid stranden av Isojärvi sjö, dit en skogbevuxen promenadstig leder eller så kan man färdas med roddbåt. Det fina sjölandskapet och värmen från rundkaminen garanterar en nostalgisk sommarstugeatmosfär. Även andra stugor på ön och inom synhåll. Stugan ligger vid en strandåker. Bastu vid stranden. Objektet är en populär herdeveckoplats sommartid.

Läge

Västra Finland, Birkaland, Kuhmois, Isojärvi nationalpark

Lägenheten, som grundandes i medlet av 1800-talet, omges på gården av flera ekonomibyggnader i olika åldrar. Lägenheten har odlats med traditionella metoder fram till 1980-talet. Idag har Luutsaaris ängar klassificerats som en landskapsmässigt värdefull vårdbiotop. De markerade lederna i Isojärvi nationalpark väntar på vandraren efter en kort roddtur från stranden vid bastun. 


Kartor

Grundkartbladen 1:20 000 N:s 2144 02 och 2144 05.

Utflyktskarta.fi

Pris

130 € / dygn, kl. 14 - 12, (inkl. moms 10 %).

Fåraherdeveckorna 31.5. - 6.9.2024, (fredag till fredag), pris 650 € / vecka (inkl. moms 10 %). Veckorna lottas enligt separat ansökan i januari.

 

Utrustning

 • Värmekällor är bakugnen i storstugan, rundkaminen i kammaren och kökets vedspis, dessutom två elektriska värmeelement. Observera att det tar sin tid att värma upp stugan.
 • I köket finns en elektrisk spis och ugn, kylskåp med 30 liters frys, kaffekokare, kärl och bestick
 • Elbelysning
 • Madrasser, dynor och täcke för sex personer. Även barnsäng, madrass och täcke.
 • Dricksvatten från källbrunnen i Tohvelahti (på c. 1 kilometers promenad- eller roddavstånd från huset). Vattnet har testats 8/2021.
 • Vedeldad bastu på Isojärvis strand
 • Roddbåt, flytvästar för fyra vuxna och två barn
 • Torrtoalett

Färdanvisningar

Från riksväg 9

Vik av från riksväg 9 mot Hämepohja. Kör 2,4 km och vik av till vänster på Ouninpohjantie. Kör 5,1 km och vik av till höger på Niinijärventie. Niinijärventie går genom gården, kör försiktigt!  Efter 3 km fortsätter du längs vägens högra förgrening (den vänstra viker av till huset). Fortsätt vidare 450 m rakt fram från skylten för körförbud (obs, Forststyrelsen är delägare i vägen). Vik av till höger på Tohvelahdentie och kör längs den c. 400 m. Vi av till höger och kör 250 m till båtstranden vid Tohvelahti, där du lämnar bilen.

Från parkeringsplatsen leder en gångväg till Luutsaari (c. 800 m). Gå från parkeringsplatsen mot huset som du redan kan se, sjön blir på vänster hand. Man har rätt att färdas genom gården. Efter huset blir vägen en stig. Gå över stenbron, genom den lilla holmen och över en träbro. Efter träbron leder stigen direkt till hyrestugan.

Från riksväg 24

Vik av från väg 24 norr om Kuhmois tätort och följ Isojärvi nationalparks skyltar till vänster på väg 3291. Kör 3,5 km och vik av till vänster på Kylämäntie (3284). Kör c. 22 km och vik av till höger på Ouninpohjantie. Efter c. 4 km når du korsningen Hämepohja, kör därifrån rakt (håll dig på Ouninpohjantie) och fortsätt som ovan.

Med allmänna kommunikationer

De närmaste busshållplatserna till nationalparken finns i Länkipohja (14 km) och Kuhmois (17 km).

Anmärkningar

En får har hö in munnen och verkar le.

 • Det är inte tillåtet att ta sällskapsdjur till gården.
 • Det finns inga tillgängliga tjänster i stugan. 
 • Ta med egna lakan och handdukar.
 • Som granne har gården privata sommarstugor. Den närmaste ligger intill inom synhåll.
 • Från parkeringsplatsen i Tohvelahti är det c. 800 m till huset längs en stig. Det lönar sig att ta sakerna från Tohvelahti med roddbåt.
 • Gårdsbrunnens vatten lämpar sig inte som hushållsvatten.
 • På stranden vid bastun finns en brygga där finns det simmöjlighet. Vid fiskestugan 300 m längre bort finns en bättre simmöjlighet. Det finns dock ingen allmän badstrand.
 • Kom ihåg att packa också ficklampan. Vi rekommenderar en pannlampa, så hålls dina händer fria för arbete på bastu eller ute. Stearinljus får inte lämnas obevakat.
 • Fiskepörten i Luutsaari är en sevärdhet. Man promenerar dit vägen tvärs över hyrestugans gård.
 • På gården finns en bord-bänk-uppsättning, flera byggnader, bl.a. en torrtoalett. Gården i sig är något förvildad till sin växtlighet. Leden till Kalapirtti i Luutsaari går genom gården, så där går ibland sporadiska vandrare. Bakom huset finns fårhagar, genom vilka man går till stranden till bastun. Bredvid bastun finns en roddbåt och en brygga samt en liten eldplats för hyresgästernas bruk.
 • Allemansrätten ger tillåtelse till mete, annat fiske ska ske enligt fiskelagen.
 • Mobiltelefonens hörbarhet

Ansvarig för underhåll

Heretty café / Outdoor Empire Oy, erataival@gmail.com, tel. +358440495067 /  Vesa.

Bokningsläge

Boka via Eräluvat

Användningsregler för hyresstugor

Läs användningsregler för hyresstugor.

Bokningsvillkor

Läs stugornas bokningsvillkor.

Nödnummer 112

Om du råkar ut för en nödsituation under resan, t.ex. om du går vilse, skadas eller upptäcker en terrängbrand, ring 112. Läs mer om nödsituationer.

112 Suomi -appens logo.

Ladda ner appen 112 Finland (112.fi) till din telefon. När du ringer ett nödsamtal via 112 Finland-applikationen får larmcentralen automatiskt information om var du befinner dig.

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Luutasaari hyrestugas karta i Utflyktskarta.fi.

Etikett i friluftslivet

En tecknad bild av en familj som går på en sommarstig.

1. Respektera naturen.

2. Håll dig till markerade leder.

3. Slå läger endast på anvisade platser.

4. Gör upp eld endast där det är tillåtet.

5. Skräpa inte ner. 

Läs mer