Kuosnajoki, hyresstuga / Kuošnjâjuuhâ

22.3.2024
Undantagsvis kan reserverings- och hyresstugor som upprätthålls av Forststyrelsens Naturtjänster reserveras för 2025 först i början av november 2024. Tilläggsinformation

Hyresstuga, 5 person / 16 m², bastu i samma byggnad.

Bokning  

Bokningar kan göras i webbutiken Eräluvat (verkkokauppa.eraluvat.fi/sv/).
Bokningsvillkor för Kuosnajoki hyrestugan. Stugan kan inte bokas 11.-31.5 och 16.10.-30.11.

En timmerstuga på en vacker tallbjörkmo inom laxfiskeområde vid Näätämöjokis strand. Lämpar sig för fritidsfiskare och friluftsmänniskor som älskar ödemarkens frid. Ta i beaktande att det finns en kvot för fisketillstånden i Näätämöjoki.

Läge

Norra Lappland, Enare kommun, Kaldoaivi ödemarksområde samt Sevettijärvi-Näätämö- och Sevetti-Pulmanki-leden

Sommarleder:  På sommaren finns det två alternativa rutter till stugan.   

  • Den led som startar från Jäniskoski och går endast landvägen är markerad med orange målfärgsmärken på träd och stenar. Stigen börjar is Jäniskoski parkeringsplats, som ligger ca 10,4 km åt Näätämöhållet från korsningen med Sevettijärvis bar. P-platsen ligger på vänstra sidan av vägen då man kommer åkande från Sevettijärvi. Samma led för också till Saunakoski stuga men i närheten av Näätämöjoki viker stigen till Kuosnajoki stuga av från leden och följer älven. Var noggrann så att du märker var stigarna går skilda vägar! Det är ca 12 km att vandra till Kuosnajoki stuga. Stigen är ställvis stenig och de mest ansträngande uppförsbackarna förekommer då stigen kliver upp på Jänispää och Vanhavaara. Terrängen utmed Näätämöjoki är jämn. 
  • En annan led börjar vid huvudvägen mellan Sevetti och Näätämö (till fots 3 km, med båt 6 km, till fots 3 km), på vänstra sidan av vägen ca 250 m före vägen Järvenjääties övre korsning (Järvenjääntie är en ringväg). På vägskylten står "Luolapuro / Kuosnajoki". Leden är markerad med orange band fram till Iso Jääjärvis spångbro och därifrån vidare fram till båtplatsen i Luolajärvis norra ända med röda band. Denna etapp är ca 3 km lång och leden följer nästan hela tiden en gammal stig. 
  • Vid Luolajärvis strand finns det en roddbåt, Terhi Saimen, registrerad för 4 personer.  Där finns också en låda med flytvästar samt en karta över Luolajärvi på vilken den tryggaste båtrutten till andra ändan av sjön är markerad, liksom också båtplatsen i sjöns södra del. Båtfärden är ca 6 km lång. Luolajärvi är en ca 7 km lång och smal sjö, som går från nodöst mot sydväst, och vid hård vind lönar det sig att hellre välja den rutt som går landvägen och börjar vid Jäniskoski.
  • Från båtplatsen i södra ändan av sjön är det ca 3 km att går till stugan och denna stig är markerad med röda band. Även denna led följer nästan hela tiden en gammal stig. Även vid denna båtplats finns det en trälåda där man bör lämna flytvästarna.  

Vinterled: Vinterleden börjar på 17.2 km avstånd från Sevettijärvi kyrka åt Näätämöhållet. På vänstra sidan är vägen där breddad för parkering. Vinterleden börjar på vänstra sidan av vägen och går emellanåt längs en snöskoterled. Det är 9 km till stugan längs denna led. Vinterleden är markerad med blåa märken.

Närmaste by är Sevettijärvi, 16 km. Näätämö by 22 km, där det finns bensinstation och butik. Bussförbindelse från Ivalo-Näätämö landsväg (vardagar). Närmaste stuggranne 2 km. 

Kuosnajoki hyresstuga, koordinater: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 69° 39.2021' lon: 28° 47.5281' ETRS-TM35FIN: N: 7728238 E: 569534

Utflyktskarta.fi
Kaldoaivi ödemarksområde

Pris

75 € / dygn eller 525 € / vecka, (pris inkl. moms 10%)

Nycklar

Nycklarna finns i det kodade nyckelskåpet på dörren i stugan. Du kommer att få instruktioner och koden för det när du bokar.

Utrustning

Belysning med levande ljus (ta ljuset med dig), uppvärmning med vedkamin, bastu i samma byggnad, gasspis, eldplats och röklåda på gården, torrtoalett, jordkällare och solpanel. Obs. Ingen båt. 

Observera att det tar sin tid att värma upp stugan.

Ta med egna wc-papper och ljus.

Vattnets kvalitet undersöks inte varje år, så vi rekommenderar att man kokar dricksvattnet för säkerhets skull. Läs mer om dricksvattnet på Friluftslivets ABC.

Det finns avfallskärl vid stugan, men besökare uppmanas att föra bort sitt avfall från terrängen. Läs mer om skräpfritt friluftsliv.

Anmärkningar

Stugan ligger i ett renskötselområde, ta hänsyn till de fritt betande renarna och håll din hund kopplad, läs mer om vandring i ett renskötselområde.

För att kunna åka med snöskoter till stugan ska man ha ett tillstånd för terrängtrafik. Man kan skaffa tillståndet vid Siida naturum och Ivalo kundtjänst. Obs! Skaffa tillståndet senast en vecka före besöket i stugan.

Det finns en solpanel på stugan vilken funktionalitet är beroende av vädret.

Fiske:
Då man fiskar i strömmande vatten bör man ha erlagt statens fiskevårdsavgift (eraluvat.fi) samt skaffat ett spåfisketillstånd (eraluvat.fi). Observera att det finns en kvot för fisketillståndet till Näätämöjoki. Fisketillstånd säljs vid Forststyrelsens kundtjänstställen samt av lokala företagare. 

Det finns ingen roddbåt vid stugan.

Det är tillåtet att ta med sällskapsdjur till stugan.

Mobiltelefonens hörbarhet

Ansvarig för underhåll

Forststyrelsen, Naturtjänster. Tilläggsinformation: Övre Lapplands naturum Siida tfn 0206 39 7740.

Bokningsläge

Boka via Eräluvat

Användningsregler för hyresstugor

Läs användningsregler för hyresstugor.

Bokningsvillkor

Läs stugornas bokningsvillkor.

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Kuosnajoki stugas karta i Utflyktskarta.fi.

Etikett i friluftslivet

En tecknad bild av en familj som går på en sommarstig.

1. Respektera naturen.

2. Håll dig till markerade leder.

3. Slå läger endast på anvisade platser.

4. Gör upp eld endast där det är tillåtet.

5. Skräpa inte ner. 

Läs mer