Keimiöjärvi, hyresstuga

22.3.2024
Undantagsvis kan reserverings- och hyresstugor som upprätthålls av Forststyrelsens Naturtjänster reserveras för 2025 först i början av november 2024. Tilläggsinformation

Stugan ligger vid Keimiöjärvis nordvästra strand. Lämpar sig för personer som rör sig till fots eller på skidor och som vill reservera hela stugan för sitt eget sällskap. På grund av sitt läge lämpar sig stugan till exempel för norrskensfotografer. Den populäraste tiden är vintern och vårvintern. På vintern lämpar sig stugan som övernattningsställe under skidvandringen, men det är bra att beakta att det underhållna spåret inte går förbi stugan. 

Hyresstuga, 7-9 pers., 50 m², två rum

Bokning

Läs säkerhetschecklista innan du bokar stugan.

Bokningar mottas via Eräluvat-webbutiken i slutet av våren.

Bokningsvillkor för Keimiöjärvi hyrestugan

Läge, karta och allmän beskrivning

Västra Lappland, Muonio kommun, Pallas-Yllästunturi nationalpark.

Keimiöjärvi, koordinater: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 67° 57.3268' lon: 24° 08.7023'  ETRS-TM35FIN: N: 7540658 E: 380454

Stugan befinner sig på nordvästra stranden av sjön Keimiöjärvi ca 17 km från Pallas och 9 km från Rauhala. Från Koivarova parkeringsplats är det ca 4 km till stugan.

Karta över Pallas-Yllästunturi nationalpark
Utflyktskarta.fi

Vägbeskrivning och allmänna kommunikationer

Man tar av från Kittilä-Muonio-vägen nr 79 vid Rauhala by mot Jeris till väg nr. 9572. Man kör till Koivarova parkeringsplats vid nationalparksgränsen, därifrån är det en fyra kilometers vandring eller skidtur till stugan.

Det finns en reguljär daglig bussförbindelse Rovaniemi - Kittilä - Muonio och vice versa. En del av turerna körs via Jeris och Koivarova parkeringsplats. Kolla busstidtabeller (matkahuolto.fi).

Pris och nycklar

180 € / dygn eller 1080 € / vecka (pris inkl. moms 10%). 

Nycklarna finns i det kodade nyckelskåpet på dörren i stugan. Du kommer att få instruktioner och koden för det när du bokar.

Utrustning

Det finns ingen bastu vid stugan.

En kamin och en gasspis. Kokkärl, tallrikar och bestick. Madrasser, kuddar och filtar. Våningssängar med madrasser, dynor och filtar. Var god och ta egna lakan och örngott för att skydda sängkläder.

På gården finns en eldplats, en torrtoalett och en vedbod. Stugans eldplats är reserverad för hyresgästen och kan inte användas av andra vandrare.

Observera att det tar sin tid att värma upp stugan.

Ta med dina egna ljus.

Anmärkningar

Det rekommenderas att du kokar ytvatten innan du dricker det. Dricksvatten tas från sjön eller bäcken. Vattenpunkten ligger cirka 50 m från stugan. Om vattenpunkten fryser, finns det ett isfritt ställe vid sjöstranden där källans bäck mynnar ut. 

Det är förbjudet att ta med sällskapsdjur till stugan. 

När man planerar sin utflykt bör man beakta vädersituationen. Väderleksförhållandena i ödemarken kan vara mycket utmanande.  Dimman eller stormen kan bildas inom några timmar. På midvintern är det ljust i bara några timmar. Vandraren måste kunna klara sig på egen hand. Vandraren måste vara beredda med lämplig utrustning: varma kläder, mat, dryck, kartor, kompass, orienteringsförmåga och tändstickor. Ta även ditt eget toalettpapper.

Mobiltelefonens hörbarhet

Avfallshantering

Forststyrelsen följer principer för skräppfritt friluftsliv. Packa matsäcken i återanvändbara askar och påsar, så har du mindre avfall att bära med dig. Det förväntas att varje besökare för bort sitt eget avfall från terrängen. Det finns ekopunkter vid Yllästunturi, Pallastunturi och Fjäll-Lapplands naturum. Läs mer om skräpfritt friluftsliv.

Ansvarig för underhåll

Forststyrelsen, Naturtjänster.
Tilläggsuppgifter Pallastunturi, tel. 0206 39 7930.

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Keimiöjärvi hyresstugas karta i Utflyktskarta.fi.

Bokningsvillkor

Läs stugornas bokningsvillkor.

Bokningsläge

Du kan kolla stugans bokningsläge här. 

Etikett i friluftslivet

En tecknad bild av en familj som går på en sommarstig.

1. Respektera naturen.

2. Håll dig till markerade leder.

3. Slå läger endast på anvisade platser.

4. Gör upp eld endast där det är tillåtet.

5. Skräpa inte ner. 

Läs mer