Hannukuru, reserveringsstuga

22.3.2024
Undantagsvis kan reserverings- och hyresstugor som upprätthålls av Forststyrelsens Naturtjänster reserveras för 2025 först i början av november 2024. Tilläggsinformation

Hannukuru skogbevuxna och klippiga dal är Hetta-Pallas-ledens verkliga centrum. Den ligger halvvägs längs sommarleden, nära de vackra fjällhedarna. Stugan lämpar sig särskilt för dem som vandrar längs Hetta-Pallas-leden och som uppskattar att sova i en säng och vill säkerställa en bäddplats längs den populära leden. I mars–april kommer man till stugan längs ett underhållet skidspår, ibland redan tidigare. De som rör sig under andra tider måste kunna orientera sig under mycket krävande förhållanden, eftersom den ljusa tiden på vintern är kort och vädret förändras snabbt.  

Reserveringsstuga, 24 pers. (Hanna 12 + Hannu 12).

Bokning

Läs säkerhetschecklista innan du bokar stugan.

Bokningar mottas via Eräluvat-webbutiken (verkkokauppa.eraluvat.fi). Bokningsvillkor för Hannukuru reserveringsstugan.

En reserveringsstuga är för fotgängare, skidåkare eller andra som ta sig fram med egna krafter. Du som har reserverat en sängplats kan använda stugan 1 till 2 dagar. Användning av reserveringsstugor i affärsverksamhet är endast tillåtet med tillstånd från Forststyrelsen. 

Nationalparkens samarbetsföretagares vandrings- och skidgrupper kan boka reserveringsstugorna längs Hetta-Pallas-leden under tiden 1.3–30.4 två gånger/företagare, under tiden 1.6–15.10 tre gånger/företagare och under övriga tider högst sex gånger/företagare.

Läge, karta och allmän beskrivning

Norra Lappland, Enontekis kommun, Pallas-Yllästunturi nationalpark

Hannukuru, koordinater: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68° 13.0655' lon: 23° 56.6427'  ETRS-TM35FIN: N: 7570276 E: 373491

Stugan ligger längs Hetta-Pallas -leden 28 km från Hetta och 27 km från Pallas.

Pallas-Yllästunturi nationalparks karta
Utflyktskarta.fi

Ankomstanvisningar till Pallastunturi och Hetta.

Pris och nycklarna

16,50 €/natt/person (pris inkl. moms 10%).

Nycklarna finns i det kodade nyckelskåpet på dörren i stugan. Du kommer att få instruktioner och koden för det när du bokar.

Bastu avgiften är 10 e / vuxen, 5 e / barn (under 7 år) eller för en person från en grupp som består av minst 10 personer. Betalning på förhand på Eräluvat -webshop (verkkokauppa.eraluvat.fi) eller till Pallas-Yllästunturi national parkens naturum. Du kan bada i bastun i timslånga herr-, dam- eller gemensamma bastuskifter. Bastun kan inte reserveras för privat bruk.

Utrustning

I reserveringsstugan finns två sidor: Hanna och Hannu. I stugorna finns våningssängar. Sammanlagt 24 bäddplatser (Hanna 12 och Hannu 12). Stugorna har ett gemensamt torkrum med kamin.  

En kamin och en gasspis, en brunn. Behövliga kokkärl. Det finns inga skedar, gafflar eller andra bestick i stugan. Våningssängar med madrasser, dynor och filtar. Var god och ta egna lakan och örngott för att skydda sängkläder. I reserveringsstugan sover vandrarna i våningssängar bredvid varandra, så vandraren måste också komma överens med främmande människor. 

Brunnen används endast på sommaren.  På vintern fungerar brunnen inte. Vattnet måste hämtas från bäcken norr om bastun eller upptina snö. Diska eller tvätta dig inte på brunnslocket eller närmare än 15 m så att bakterier inte kommer ut i vattnet.

I närheten av stugan finns en kåta, två eldplatser, tre torrtoaletter, en vedbod och ett tältningsområde. Det finns en ödestuga för 16 + 16 personer i närheten. Det finns gott om tältplatser på tältningsområdet.  

När du planerar att slå läger med en stor grupp på över 10 personer ska du anmäla det till Forststyrelsen (metsa.fi).

På den närliggande tjärnens strand finns det en bastu. Bastun kan användas mot tilläggsavgift. 

Observera att det tar sin tid att värma upp stugan.

Ta med en egen pannlampa eller motsvarande.  

Anmärkningar

Högsäsongen infaller under påsken och "ruskatiden". Det kan vara rusning på gården, eftersom den också lockar personer som vandrar längs Hetta-Pallas-leden med taktiken att bara stanna en gång. 

Det rekommenderas att du kokar ytvatten innan du dricker det. Vattnet i brunnen vid Hannukuru måste kokas före andvändning. 

När man planerar sin utflykt bör man beakta vädersituationen. Väderleksförhållandena i ödemarken kan vara mycket utmanande.  Dimman eller stormen kan bildas inom några timmar. På midvintern är det ljust i bara några timmar. Vandraren måste kunna klara sig på egen hand. Vandraren måste vara beredda med lämplig utrustning: varma kläder, mat, dryck, kartor, kompass, orienteringsförmåga och tändstickor. Ta även ditt eget toalettpapper.

Veden är avsedd för uppvärmning av stugorna. Det är förbjudet att göra upp eld utomhus om det inte finns någon officiell eldplats vid stugan.

Det är förbjudet att ta med sällskapsdjur till stugan.

Avfallshantering

Forststyrelsen följer principer för skräppfrit friluftsliv. Packa matsäcken i återanvändbara askar och påsar, så har du mindre avfall att bära med dig. Det förväntas att varje besökare för bort sitt eget avfall från terrängen. Det finns ekopunkter vid Yllästunturi, Pallastunturi och Fjäll-Lapplands naturum. Läs mer om skräpfritt friluftsliv.

Ansvarig för underhåll

Forststyrelsen, Naturtjänster. Tilläggsinformation Pallastunturi, tfn +358 206 39 7930, och  Fjäll-Lapplands naturum, tfn +358 206 39 7950.

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Hannukuru reserveringsstugas karta i Utflyktskarta.fi.

Bokningsvillkor

Läs stugornas bokningsvillkor.

Användningsregler för reserveringsstugor

Läs användningsregler för reserveringsstugor.

Se i bokningskalendern

Bokningar mottas via Eräluvat-webbutiken (verkkokauppa.eraluvat.fi).

Bokningsläge

Etikett i friluftslivet

En tecknad bild av en familj som går på en sommarstig.

1. Respektera naturen.

2. Håll dig till markerade leder.

3. Slå läger endast på anvisade platser.

4. Gör upp eld endast där det är tillåtet.

5. Skräpa inte ner. 

Läs mer