Punkaharju naturskyddsområde

Besök till sevärdheter och utkiksplatser Fotvandring Paddling Båtutflykter Fiske Bär- och svampplockning Fågelskådning Cykling Skidning på underhållna skidspår Snöskoturer Långfärdsskridskoåkning

Punkaharjus läge i FinlandÖstra Finland, Södra Savolax
Nyslott (www.nyslott.fi)
Areal 6,5 km², inrättat 1991
Området förvaltas av Forststyrelsen
 

Punkaharju ås har på grund av sina natursköna landskap varit ett internationellt känt turistmål redan i över tvåhundra år. Punkaharju ås är ett av Finlands nationallandskap, och de vackra insjölandskapen som man kan beundra, mellan ståtliga furor, är fortfarande områdets största dragplåster. Man kan njuta av vyerna på området när man vandrar längs de markerade lederna och de på åsen slingrande stigarna. Puruvesis och Pihlajavesis vatten glittrar en solig sommardag mellan furorna, och det är inte alls svårt att förstå varför folk söker sig till Punkaharju ås år efter år.

Punkaharju naturskyddsområde representerar åsnaturen när den är som vackrast. Punkaharjus långa historia som turistattraktion och de kulturhistoriska sevärdheterna ger området dess särprägel. Områdets naturvärden har skötts så att man tagit särskild hänsyn till landskapet. Kokonharju urskog är den del av naturskyddsområdet som är nästan i naturtillstånd och där görs inga skötselåtgärder. Punkaharju naturskyddsområde hör till de äldsta naturskyddsområdena i världen, för det avsattes som kronopark redan år 1843. Området fick sin nuvarande skyddsstatus år 1991. Förvaltningen av området övergick från Skogsforskningsinstitutet till Forststyrelsen i början av år 2008.

Denna sidans webbadress är www.utinaturen.fi/punkaharju

Kundtjänst

Saimens naturum Riihisaari
Tfn +358 (0)206 39 5929
saimaa(at)metsa.fi

Forststyrelsens riksomfattande kundtjänstnummer +358 (0)206 39 4020

Se anvisning: Med allmänna kommunikationer till Punkaharju

Se anvisning: Med bil till Punkaharju

Se anvisning: Med båt till Punkaharju

Tjänster som erbjuds av samarbetspartner i Punkaharju

Utflyktskarta.fi: Punkaharju