Vad kan man göra i Hetta?

Vandra längs markerade leder

Man kan komma från Hettaområdet längs markerade leder till Pallas-Yllästunturi nationalpark och norrut till Näkkälä by. Utöver dessa leder finns det ett par korta naturstigar på området.

Göra långfärder till fots

Från Hetta startar den populära, 55 km långa Hetta–Pallas -leden. Från Pallastunturi kan man fortsätta vandringen ända till Olos, Ylläs eller Levi. Från Hetta kan man vandra längs en led norrut mot Näkkälä. Från Näkkälä kommer man vidare längs etablerade färdrutter ända till Pöyrisjärvi. Erfarna vandrare kan ta den krävande leden från Pöyrisjärvi via Kalkujärvi till Kalmakaltio. Denna rutt är inte markerad i terrängen.

Paddla och ro

Hetta by på Ounasjärvis strand är en utmärkt startpunkt för turer med kanot eller roddbåt. Det är trevligt att ro på sjön en vacker sommardag. Paddlare kommer direkt från sjön till Ounasjoki älv, som är en av de populäraste kanotlederna i Lappland. Man kan hyra roddbåtar och kanoter av företagare på Hettaområdet.

Skåda fåglar

Det finns två fågeltorn i närheten av Hetta by. Yrjö Kokko -tornet (enontekiolapland.com, på engelska) är beläget ca 10 km öster om byn. Vid tornet kan man skåda fåglar men också bekanta sig med skyltar om Joentekiäinens fågelliv och författaren Yrjö Kokko. I Sotkavuoma, ca 18 km väster om Hetta by, finns Sotkajärvi fågeltorn (enontekiolapland.com, på engelska), som är ett utmärkt fågelställe både under fåglarnas sträck- och häckningstid.

Titta på sevärdheter och utsikter

Man kan ta sig upp längs en naturstig till Jyppyrävaaras krön intill kyrkbyn för att ta en titt på det fina fjällandskapet. Från Jyppyrä utsiktskåta ser man i söder också topparna av Pallas-Ounastunturit. Pyhäkero är den nordligaste toppen i fjällkedjan, och man kan komma upp till toppen av den längs en friluftsled som startar söder om Ounasjärvi.

Bekanta sig med naturumet

Fjäll-Lapplands naturum i Hetta är öppet året om. I naturumet kan man bekanta sig med utställningar om områdets natur och friluftsliv samt köpa kartor och behövliga tillstånd för fiske, jakt och snöskoteråkning.

Bekanta sig med en naturstig

Från Fjäll-Lapplands naturums gård startar en historierelaterad stig upp till Jyppyrävaaras krön och i bergets nedre sluttning går naturstigen Peurapolku, som berättar om vildrensfångstkulturen.

Åka skidor i preparerade spår

På Hettaområdet finns det rikligt med maskinellt preparerade skidspår. Utöver spåren på Jyppyräområdet, startar flera skidspår från Hetta by till Pallas-Yllästunturi nationalpark. Största delen av spåren lämpar sig för både klassisk och fri stil. Ounaksen Tunturiladut Oy ansvarar för prepareringen av skidspåren.

Fiska

På Hettaområdet kan man meta och pilka med stöd av allemansrätten och behöver alltså inga fisketillstånd. Det är dock förbjudet att pilka och meta med mask i strömmande vatten.

Med den nya fiskevårdsavgiften (eraluvat.fi) kan man fiska i alla sjöar och tjärnar på området. Om man tänker fiska i övriga vatten i Hettas omgivning behöver man förutom erlagd fiskevårdsavgift också Hetta delägarlags fisketillstånd, som man kan köpa från Fjäll-Lapplands natutum och företag på Hettaområdet.

Ounasjoki älv lämpar sig utmärkt för flug- och spöfiske. Man kan få förutom sik, gädda och abborre också öring och harr ur älven. För att kunna fiska i Ounasjoki älv bör man betala fiskevårdsavgiften (eraluvat.fi) och skaffa tillstånd av vattenområdets ägare. Början av Ounasjoki älv och resten av vattnen i Hettas näromgivning ägs av Hetta delägarlag. Vuontisjärvis delägarlags område börjar från Haarakoski, dvs. det ställe där Käkkälöjoki mynnar ut i Ounasjoki älv. I Enontekis finns det dessutom statens samt Peltovuoma delägarlags vattenområden. För att kunna fiska i statens vattenområdet bör man betala Forststyrelsens rekreationsfisketillstånd Ounasjoki-Käkkälöjoki-Pöyrisjoki (eraluvat.fi). Från Ounasjärvi i Kittilä börjar Ounasjoki sammanhängande fiskekortsområde (kalakortti.fi, på finska). Mer information om fiske i Ounasjoki och i Hettas omgivning fås från Fjäll-Lapplands naturum.

Cykla

Den riksomfattande cykelleden nr 21 går genom Hetta by. Leden är markerad men brunvita cykelsymboler. Man kan åka också med terrängcykel (enontekiolapland.com, på engelska och finska) i Hettas närhet. Ledernas svårighetsgrad varierar från lätt till mycket krävande.

Orientera

Terrängen i Hettaområdet passar bra till orientering. Jyppyräområdet lämpar sig också för nybörjare, men Ounastunturiområdet är fysiskt krävande även för de mest erfarna orienterarna. I Jyppyrä finns fasta kontroller och på området arrangeras då och då motionsorienteringar. Lämpliga kartor för orientering fås från Fjäll-Lapplands naturum.

Gå med snöskor

I Hettas näromgivning kan man inte bara åka skidor på vintern utan också gå med snöskor. På Jyppyräområdet har det redan flera vintrar funnits markerade leder enkom för snöskogång. Förutsättningarna för snöskogång har förbättrad med utvecklingen av det skidområde på Jyppyrävaaras sluttning.

Plocka bär och svamp

Det lönar sig för entusiastiska bär- och svampplockare att söka sig till terrängen kring Hetta. På området finns blåbär men också lingon och hjortron. Svampplockare behöver inte heller gå länge omkring med tom korg; det finns fina svampställen alldeles i närheten av byn.

Köra snöskoter

Det går flera snöskoterleder (eraluvat.fi) via Hettaområdet till olika delar av Enontekis samt Muonio och Kittilä. Man behöver inget tillstånd till att köra längs dessa leder. Enontekis kommun (enontekio.fi, på finska) ansvarar för underhållet av snöskoterlederna. Den som vill köra snöskoter från Hetta via Palojärvi till Kilpisjärvi bör inlösa Forststyrelsens snöskotertillstånd. Tillstånd säljs online (verkkokauppa.eraluvat.fi) och vid Fjäll-Lapplands naturum. Läs mer om instruktioner och regler.

Utöva geocaching

I området Hetta kan man bekanta sig med den internationellt populära aktiviteten geocaching. Att leta reda på gömda cacher vid besöksmålen Jyppyrä utsiktskåta, Yrjö Kokko fågeltorn och Muotkajärvi udde (geocache.fi, på finska) i närheten av Hetta by kan bli början på en intressant hobby för hela familjen.