Slå upp tält och tälta bekvämt

En natt i tält i naturens sköte är en upplevelse som inspirerar och ger avkopplande stimulans för alla sinnen. Att övernatta i tält för vandraren närmare naturen och ger samtidigt skydd mot mygg och väderlek.

När man tältar stimuleras sinnens av naturens ljud och vistelsen ute i friska luften är uppiggande. Friluftslivet lockar många av oss med sitt mångsidiga utbud och det finns oändligt många utflyktsmål i Finlands nationalparker och strövområden.

Bild: Kea Creutz.

I nationalparkerna och strövområdena finns regler som säger var det är tillåtet att slå läger och resa sitt tält eller vindskydd. I  vildmarken längre norrut är valet av tältplats friare, men också där ska man följa lokala regler och allemansrätten.

Läs om hur du planerar en trygg vandring, om etikett för vandrare samt om skräpfritt friluftsliv och planering av friluftsmat före din första vandring med övernattning i tält.

Öva dig på att slå upp tältet hemma innan du ger dig ut i terrängen

Gör upp en lämplig vandringsplan tillsammans med ditt sällskap och planera sovplatser på avstånd som är lämpliga för alla i gruppen. De planerade avstånden, terrängen, gruppens erfarenhet, utrustning och tillgången till dricksvatten påverkar hur du väljer en bra plats att slå läger.

Det är en god idé att öva sig på att slå upp tältet hemma, så att det går smidigt att få upp det ifall ett omslag i vädret överraskar gruppen.

Kontrollera att det är tillåtet att tälta i området du valt innan du slår upp tältet. I nationalparker och strövområden är det tillåtet att tälta endast vid eld- och rastplatser som är markerade som tältplatser. Det är inte tillåtet att ordna en egen eld- och tältplats utanför campingområdet eller i närheten av det. Man får gör upp eld endast på anvisad plats.

I naturskyddsområdena är det i allmänhet tillåtet att tälta i närheten av skärmskydd och ödestugor, men kontrollera alltid saken på webbplatsen Utinaturen.fi eller i regionens naturum för att undvika olovlig övernattning.

1. Välja tältplats och förankra tältet

Bild: Kea Creutz.Välj din tältplats där marken är så jämn och högt belägen som möjligt och i lä för vinden. När du slår upp tältet på ett lite högre underlag bildas ingen damm under tältet vid regn. Plocka bort kvistar, kottar och små stenar från tältplatsen.

Om platsen är vindpinad är det bäst att slå upp tältet i vindriktningen och med öppningen på läsidan. Lägg tältet på marken och veckla ut innertältet i sin fulla längd på vald plats. Om det blåser måste du förankra tältet på vindsidan med två pinnar. Tältpinnarna trycks ner i marken i cirka 45 graders vinkel utåt från tältet. Om marken är hård kan du använda en sten för att slå in pinnarna. Observera ändå alltid att det enligt nationalparkernas ordningsstadga är förbjudet att skada markgrunden och berggrunden samt att ta marksubstanser eller gruvmineral.

2. Fästa tältbågar och resa tältet

Härnäst ska du sätta ihop och fästa tältbågarna. Se till att rätt båge träs in i rätt kanal enligt färgkoderna om sådana finns. Bågarna kan vara olika långa. Beroende på tältmodellen träs bågarna direkt i kanaler på innertältet eller yttertältet. Om bågarna träs i kanaler på yttertältet, såsom i videon i artikeln, slås inner- och yttertältet upp samtidigt, när innertältet sitter fast i yttertältet.

Tältet reser sig när du förankrar tältduken med tältpinnar turvis i motsatta hörn. Du kan också förankra tältets sidor med tältpinnar.

Till slut spänner du tältduken med stormlinor som fästs i marken med pinnar. Efter att du förankrat tältet är det en god idé att gå runt det och spänna alla lösa linor. Yttertältets duk ska vara tillräckligt spänd så att den inte hänger och rör vid innertältet.

3. Riva tältet och städa upp tältplatsen

När du river tältet gör du allting i omvänd ordning till hur du reste det. Du ska inte dra ut bågarna ur kanalerna utan skjuta ut dem, så att bågen inte öppnar sig i fogarna och eventuellt river sönder tältduken.

Städa upp efter dig innan du fortsätter vandringen och lämna naturen precis som den var när du anlände. Lämna inget efter dig på tältplatsen.

Bild: Kea Creutz.

Ett lämpligt tält eller vindskydd samt sovsäck och liggunderlag är viktiga för en god nattsömn

För att sova gott utomhus behöver du ett lämpligt tält eller vindskydd som ger skydd mot väder och vind, men också andra komfortfaktorer. Det är lika viktigt att välja rätt sovsäck och liggunderlag enligt temperaturen ute och användarens storlek och preferenser.

Liggunderlaget ska isolera användaren från kylan som stiger upp ur markgrunden och sovsäcken ska hålla användarens kroppstemperatur på lämplig nivå genom att skydda den sovande mot den svalare nattluften. Tältet skyddar mot väder och vind samt håller myggen borta. En sovsäck i lämplig storlek är en komfortfaktor, eftersom en för stor sovsäck rymmer mer kall luft, så att användarens kroppsvärme inte räcker till att värma upp luften.

Öva att övernatta utomhus hemma på gården och andra tips

Det går bra att öva att övernatta utomhus till exempel hemma på gården eller i en närskog för att hitta lämplig utrustning för just dig och ta reda på under vilka förhållanden det är bekvämt att sova ute. Om det också i övrigt känns främmande med naturens ljud och att sova utomhus är det viktigt att göra den första natten ute i tältet så lätt som möjligt. Om du är osäker på vilken utrustning du behöver finns det ställen som lånar ut utrustning förmånligt, så du kan hitta dina egna preferenser i lugn och ro.

En bekväm natt ordnar du genom att krypa in i sovsäcken iklädd rena och torra termounderkläder. Se till att du är mätt och har tömt blåsan, så att din kropp orkar upprätthålla en jämn temperatur hela natten och du inte blir tvungen att stiga upp och gå på toaletten precis när du somnat. Innan du lägger dig är det också bra att värma upp kroppen med lite motion eller gymparörelse, så att temperaturen inne i sovsäcken hålls tillräckligt hög av din kroppsvärme.

Ta på dig mössa och fingervantar om det är kallt ute. En tubscarf håller halsen varm. Om det trots allt känns som om kylan börjar krypa in i sovsäcken under natten kan du lägga en vattentät flaska med hett vatten instoppad i en yllestrumpa i fotändan av sovsäcken. Då hålls tårna garanterat varma ända till morgonen.

Ge inte upp även om natten utomhus av någon anledning inte levde upp till dina förväntningar. Ta dig i stället en funderare och anteckna vad det var som inte kändes rätt. Med små ändringar kan du säkert göra kommande nätter i tältet bekymmersfria, tillräckligt bekväma och rentav uppiggande.

Tips och vidare läsning