Första vandringen med övernattning, utrustning och tips

Planerar du din första vandring med övernattning? Undrar du vad du borde ta med dig eller var du hittar ett trevligt utflyktsmål? Hur ska du utrusta dig för din första natt utomhus och vad är viktigt att ta i beaktande när du planerar din första vandring med övernattning?
Bild: Kea Creutz.

Forststyrelsens webbplats Utinaturen.fi och i synnerhet avsnittet Friluftslivets ABC är som gjorda för att svara på de här och många andra frågor som sysselsätter friluftsmänniskornas tankar. På webbplatsen hittar du mängder av tips och anvisningar; allt som en nybörjare när det gäller friluftsliv kan tänkas behöva veta.

Friluftslivet i sig är en lättillgänglig aktivitet, men att ge sig ut på den första vandringen kan kännas som ett stort steg. Om du tar några av tipsen nedan i beaktande kommer vandringen att gå som en dans!

Den första natten utomhus kan vara precis sådan du vill

Den första natten utomhus behöver inte vara en vandring i vildmarken, utan du kan välja att tillbringa natten ute på din egen gård, i ett intressant strövområde eller i en nationalpark. Du bestämmer själv hur du vill tillbringa din natt utomhus.

Om ditt huvudsakliga mål är att vänja dig vid att sova utomhus kan du absolut tillbringa din första natt i tält ute på din egen gård. Om du redan är en erfaren friluftsmänniska som är van att vandra på dagen kan du slå upp ditt tält vid ett lämpligt utflyktsmål.

Oavsett vilket mål och vilka färdigheter du har lönar det sig alltid att ta det lugnt i början och göra längre vandringar i takt med att erfarenheten ökar. Börja med friluftsliv på sommaren och fortsätt sedan att ge dig ut i gradvis kyligare väder. Vänj dig först med att övernatta på egen gård och ta sedan steget till nationalparker och intressanta vandringsleder.

Bild: Kea Cretuz.

Utflyktsmål hittar du här:

När du planerar din vandring, kontrollera alltid att det är tillåtet att övernatta i området antingen enligt allemansrätten eller på basis av områdets (till exempel en nationalpark eller ett strövområde) regler. Information om områden med regler som begränsar övernattningen finns till exempel på Forststyrelsens webbplats Utinaturen.fi eller kan fås direkt från markägaren.

Bild: Kea Creutz.

Vilken utrustning behövs för en natt i naturen?

Olika typer av utrustningslistor gör det lättare att komma iväg ut på vandring. I förteckningarna kan du enkelt kontrollera vilken utrustning som i allmänhet behövs och sedan komplettera med dina egna idéer. När du inte packar utifrån ditt eget minne, behöver du inte ens som nybörjare oroa dig för om du har med dig rätt utrustning.

En del av utrustningen finns oftast i hemmet och det du saknar kan du kanske låna av någon du känner. Till exempel tält, sovsäck och liggunderlag samt vandringsryggsäck är utrustning som det lönar sig att låna för den första vandringen. Det är lättare att skaffa egen utrustning när du har lite erfarenhet och vet vilka behov du själv har.

Det är absolut nödvändigt att ha med sig:

  • Lämpliga kläder, kängor och hatt för väderleken
  • Tält eller vindskydd, sovsäck och liggunderlag
  • Ryggsäck och regnskydd
  • Reservkläder och underställ för extra värme
  • Vind- och/eller vattentätt skalskikt samt hatt/mössa
  • Friluftskök, kärl och bestick, mat och bränsle
  • Tändstickor/tändare, karta och kompass
  • Myggnät
  • Toalettpapper och hygienartiklar
  • Första hjälpen-utrustning

Läs mer om vandringsutrustning.

Utrustningen bärs i ryggsäck under vandringen

Ryggsäcken är en väsentlig del av vandrarens utrustning när sträckan mellan övernattningsställena eller mellan startpunkten och lägerplatsen är längre. En lämplig mängd utrustning och en rätt packad ryggsäck är faktorer som bidrar till en trevlig vandring.

Bild: Kea Creutz.

Om ryggsäcken är alltför tung blir du utmattad av vandringen, men en väl förberedd vandrare har ingen onödig utrustning med sig och blir inte alltför trött. Visste du att ryggsäcken helst ska väga maximalt en tredjedel av vandrarens vikt?

Titta på vår video så lär du dig hur du packar din ryggsäck rätt och får bra tips inför vandringen.

Anteckna observationer som underlättar förberedelserna för kommande vandringar efter varje vandring

Du förbättrar dina friluftsfärdigheter snabbare om du antecknar dina observationer efter varje vandring och ger dig av på nytt medan du ännu har föregående tur i färskt minne eller kan konsultera dina anteckningar om den.

På det här sättet kommer du ihåg exempelvis hur mycket mat du och din vandrarkompis behövde samt vilken utrustning och klädsel fungerade bäst. Anteckningarna hjälper dig också att minnas vad du kunde ha lämnat hemma eller vad du ska ta med på nästa vandring. När du vandrar lär du dig alltså vilken utrustning just du behöver.

Erfarenhet och insikter gör dig säkrare och ger dig idéer för kommande vandringar. Dessutom kanske du också märker att dina fina upplevelser fostrar friluftsmänniskan i dig och ger dig samtidigt många nya resurser och mod även i andra livsområden.

Läs mer om hur du planerar en trygg vandring.

Tips och vidare läsning