Vintercykling

Vintercykellederna som slingrar sig fram mellan meterhöga drivor på fjällen och skogarna lämnar ingen oberörd. Det känns fint att susa fram längs lederna i vårsolen, men likaså i skenet av en pannlampa under norrskenet en mörk vinternatt.

Bild: Jaakko Posti.
Det bästa föret för vintercykling är solsken och några minusgrader. Kylan gör lederna hårda och i allmänhet lättare att åka på. Senare på våren kan solen mjuka upp leden, så att det blir svårare att ta sig fram i de djupa spåren i botten på leden. Om leden är mjuk lönar det sig att låta den frysa och komma tillbaka en annan gång när föret är bättre.

Bild: Tytti Tuominen.Efter snöfall och vid blåsigt väder kan lederna vara igensatta av snö som gör det tungt och svårt att ta sig fram på cykel. När du planerar en cykeltur på vintern är det viktigt att hålla ett öga på väderprognosen och uppgifterna om vilka leder som underhålls, om sådana finns till exempel i sociala medier eller på webbplatsen för regionen eller lederna.

När det är kallt fryser händer, tår och ansikte lätt i vinden. Observera också att elcyklarnas batterier töms betydligt snabbare än normalt i minusgrader och kan till och med dö helt och hållet i temperaturer under -15°C. När det är mycket kallt är det alltså bättre att hålla sig till en vanlig terrängcykel som inte är eldriven men har breda däck.

Det är härligt att cykla på vintern, men kom ihåg att klä dig lager på lager och tillräckligt varmt för vädret. Du behöver också vinterkängor, varma strumpor och vantar, för vinden är kall när du cyklar. Ta med extra kläder och något varmt att dricka i termosflaska för när du tar paus. Det är tillåtet att göra upp eld på eldplatser som underhålls, så glöm inte att packa tändstickor.

På cykel kommer du snabbt ganska långt längs vinterlederna; samma sträcka till fots kan ta flera timmar. Kom också ihåg att ta med dig verktyg och en reparationssats för cykeln, en första hjälpen-väska och tillräckligt med kläder så du kan hålla dig varm i alla lägen.

På vinternlederna och lederna som är öppna för alla kan du möta vandrare, hundägare med sina hundar och skidåkare. Ge plats för andra som använder lederna. På cykel rör du dig snabbast och är skyldig att väja för andra på leden.

Läs mera