Kustö biskopsborgs ruiner

Symbol för de historiska objekten som sköts av ForststyrelsenDen flotta borgen i Kustö för kyrkans högreståndspersoner var på sin tid fylld av vardaglig lyx och moderna lösningar från olika hörn av världen. Under medeltiden stod biskopsborgen i centrum för det andliga livet och den politiska makten i katolska Finland. Borgens historia fick sitt slut när kung Gustav Vasa befallde att biskopsborgen skulle rivas efter reformationen. Idag är ruinerna det enda som finns kvar av de forna glansdagarna.

Medeltida glans i biskoparnas palats i Kustö

Kustö biskopsborgs ruiner läge i FinlandLäge: Södra Finland, Egentliga Finland, S:t Karins (www.kaarina.fi). Adress: Linnanrauniontie 633, S:t Karins

Besök: Det kostar ingenting att besöka Kustö biskopsborgs ruiner. Läs mer

Anvisningar och regler: Kustö biskopsborgs ruiner är en fast fornlämning. Enligt lagen om fornminnen är det förbjudet att gräva ut, överhölja och skada fasta fornlämningar (www.finlex.fi). Dessutom är det förbjudet att göra upp eld.

Värt att se och göra: Kustö biskopsborgs ruiner, Kustö gård och naturstig på Kappelimäki naturskyddsområde samt S:t Karins stads kulturtjänster och evenemanget Biskopsdagarna som ordnas årligen av S:t Karins församling.

Service: På beställning avgiftsbelagda gruppguidningar från Kaarinan oppaat (www.visitkaarina.fi), eldplats, torrtoalett (torrtoaletten blir klar i maj 2018), brygga samt sommarcafé på Kustö gård cirka 700 m före borgruinen. Ytterligare tjänster erbjuds av samarbetspartner. Läs mer

Service för rörelsehindrade: Stigen som leder runt borgruinen är framkomlig med hjälp av en assistent. Eldplatsen och torrtoaletten (torrtoaletten blir klar i maj 2018) är också tillgängliga. Personer med rörelsehinder kan åka bil fram till den lilla parkeringsplatsen invid ruinen.  

Passar för: Lämplig för hela familjen, båtfarare och vänner av kultur.

Den här sidans adress är www.utinaturen.fi/kusto

Området sköts av Forststyrelsen, Naturtjänster.