Paddling Båtutflykter Besök sevärdheter och utsiktsplatser Fotvandring Bär- och svampplockning Fiske Besök naturstugan Besök naturum Gruppguidning 

Välkommen till paddlarens paradis! Låt de forntida hällmålningarna berätta om Kolovesis historia och människans och naturens samexistens under tusentals år.

I en del av området är vistelsen begränsad. Kontrollera alltid detta innan du ger dig iväg på utfärd.

Paddling

Paddling tar dig ut i ödemarken där du kan njuta av stillheten på Saimen, de branta strandklipporna och kanske få en skymt av den sällsynta saimenvikaren. Bra startplatser är Kirkkoranta och sjösättningsplatsen i Käkövesi. Läs mer om uthyrning av utrustning och guidade turer.

Paddlare i Kolovesi. Bild: Anne Pyykönen

I Kolovesi kan man även göra långfärder som varar flera dagar och övernatta i tält. Den 40 km långa Kolovesirundan hinner man paddla på två till tre dagar.

Sevärdheter och vyer

Åk på ett äventyr till det förflutna! På Ukonvuoris bergsvägg kan den skarpsynte se 5 000 år gamla hällmålningar som föreställer forntida fångstmän. Från vattnet är Ukonvuoris branta strandklippor en oförglömlig syn. Vid bergsväggen finns också ett gammalt bergskristallbrott. Även om de glittrande kvartskristallerna känns lockande, måste man komma ihåg att respektera reglerna om att inte röra något i nationalparken.

Det finns hällmålningar och ett gammalt bergkristallbrott i Ukonvuori, Bild: Metsähallitus

Även i Vierunvuori finns det hällmålningar på klippväggen. Om man viker av 500 m från Heinävesileden vid Vierunvuori (62°19,05' N, 28°45,27' E), kan man se hällmålningen på den lodräta klippväggen på cirka 10 meters höjd.

Vid Havukkavuori i parkens södra del kan man också se hällmålningar. Andra sevärdheter i Kolovesi är de branta strandklipporna och den utrotningshotade saimenvikaren.

Fotvandring

Längs den rätt så krävande naturstigen i Nahkiaissalo (3,3 km) kan du njuta av den gåtfulla stämningen i de gamla skogarna och det vackra sjölandskapet samt se en fördjupning efter en gammal tjärdal. Under färden kan du stanna för att bada eller äta matsäck vid tältområdet i Lohilahti.

Nahkiaissalo naturstigen, Bild: Tiina Linsén

Naturstigen i Mäntysalo (3,8 km) går genom krävande och omväxlande terräng. Längs stigen ser du det vackra sjölandskapet och skog av olika ålder.

Övriga aktiviteter

 • Fiske: Kolovesis klara vatten är en utmärkt plats för metfiske.
  • För att fiska med handredskap behöver du den nya fiskevårdsavgiften (www.eräluvat.fi). Köp tillstånden i Forststyrelsens nätbutik för jakt- och fisketillstånd (www.eraluvat.fi, på finska).
  • I Kolovesi beviljas inga nätfisketillstånd för Forststyrelsens vatten eftersom de är viktiga parningsområden för vikaren. Fisketillstånd för andra än Forststyrelsens vatten säljs av fiskelagen. Fiskelagen har avtalat om nätfiskeförbud under tiden 15.4 - 30.6. i nästa hela Kolovesi. Genom en förordning av jord- och skogsbruksministeriet (www.mmm.fi) är det dessutom förbjudet att använda vissa fångstredskap och fiskemetoder inom Natura-området i Kolovesi.
  • Fiskaren bör granska fiskebegränsningarna via Tjänsten med information om fiskebegränsningar under adressen  kalastusrajoitukset.fi.
 • Naturum: I Saimens natur- och museicentrum Riihisaari, som ligger i Nyslott, finns det Nyslotts landskapsmuseums och Saimens naturums basutställningen "I Saimens famn". Det finns också tillfälliga utställningar året runt.
 • Naturstuga: Kolovesi naturstuga ligger i en fors- och magasinmiljö i Enonkoski centrum och är öppen sommartid. Utställningen i stugan berättar om naturen och friluftslivet i Kolovesi.
 • Bär- och svampplockning: Briljanta blåbärsmarker!
 • För gruppar: I Saimens naturum kan du fördjupa dig i information om nationalparken, de hotade arterna i insjönaturen och naturskyddet.
 • Bad, simning: Det finns ingen allmän badstrand, men det går bra att bada vid Käkövesi sandstrand och vid bryggorna i tältområdena.
 • Båtutflykter: Ta dig runt i Kolovesi med roddbåt eller segelbåt. Att köra motorbåt är tillåtet endast i parkens norra delar. Seglare och motorbåtsförare kan nå naturstigen i Mäntysalo (62°18,42' N, 28°44,70' E) samt tältområdet på Pitkäsaari (det nordligare tältområdet 62°18,50' N, 28°44,80' E och det sydligare 62°18,41' N, 28°45,04' E). Kolovesis grunda och smala sund rekommenderas inte för segelbåtar. Starta din roddtur till exempel vid sjösättningsplatsen i Käkövesi eller Kirkkoranta.

 

Tjänster som erbjuds av samarbetspartner i Kolovesi

Fiskevårdsavgift

Bild: Forststyrelsen.

Fiskare (18‒64 år) - betala fiskevårdsavgiften (www.eraluvat.fi).