Fotvandring  Vandring på naturstigar Lär dig om naturen Vandring  Paddling Besök sevärdheter och utsiktsplatser Bär- och svampplockning Fiske Cykling Terrängskidning  Snöskoturer Geocaching Arrangemang av läger

I skogshuggarens och bäverns marker hittar du sysselsättning av många olika slag, från vandring och paddling till sevärdheter och vackra vyer.

I en del av området är vistelsen begränsad under vissa årstider. Kontrollera alltid detta innan du ger dig iväg på utfärd.

Fotvandring

Isojärvi är ett fint utflyktsmål för vandring: i nationalparken finns det ca 30 km markerade leder som lätt kan kombineras till rundslingor (4,5–11 km). Det finns också två naturstigar i Isojärvi. Längs Heretty naturstig (3,5 km) kan man bekanta sig med skogsbrukets historia och skogsväxtligheten. Lortikka naturstig (3 km) skildrar nationalparksområdets geologi och topografi. Leden från Heretty till eldplatsen i Kannuslahti (500 m) lämpar sig också för personer med barnvagn.

I Isojärvi nationalpark kan man också göra flerdagars vandringar. Bild: Pertti Heinonen

Genom att kombinera lederna i nationalparken kan du gå på vildmarksturer med övernattning. Längs färden kan man övernatta i tält eller skärmskydd. Sommartid kan grupper hyra in sig i hyresstugan Lortikka.

Paddling och rodd

Åk ut och paddla på den över 20 km långa och ställvis nästan fjordlikt smala sjön Isojärvi! Nordväst om Huhtala torp i Nokipohja finns en parkeringsplats och en sjösättningsplats där det är lätt att sjösätta kanoten. I Kalalahti finns två roddbåtar som kan hyras från Heretty stuga när guiden är på plats.

Gångbro till Luutsaari. Bild: Tiina Riikonen

Sevärdheter och vyer

Heretty stuga byggdes 1946–1947 som inkvartering för skogshuggare. Byggnaderna i Heretty och omgivningen runt omkring har bevarats i sitt ursprungliga tillstånd. Sommartid finns det en café i Heretty och i stugan kan man besöka fotoutställningen som skildrar skogshuggarnas arbete förr i tiden.

Huhtala torp. Bild: Sanna JantunenHuhtala torp kan du studera nationellt sett värdefulla timmerbyggnader från slutet av 1700-talet och 1800-talet.

Från Isojärvis strandklippor har man en vacker utsikt som breder ut sig långt mot horisonten. Andra sevärda platser är sprickdalarna som bildats i jordskorpans brytningslinjer och fiskestugan i Luutsaari.

Övriga aktiviteter

  • Geocaching: Se naturen med nya ögon! Geocaching gör utflykten till ett äventyr.
  • Skidåkning: Terrängskidåkning är tillåten i hela området. Det finns inga preparerade spår i parken. Den kuperade terrängen, insjöfjärdarna och de smala näsen gör skidåkningen utmanande och omväxlande. Se upp för starka strömmar ute på sjön.
  • Fiske:
  • Snöskoturer: Njut av vinterstämningen och den kuperade terrängen under en snöskotur på egen hand.
  • Bär- och svampplockning: Bär- och svampplockning är tillåtet förutom i områdena som berörs av begränsningar i Lortikanvuori och Latokuusikko. På en del av holmarna i Isojärvi är det förbjudet att stiga i land under fåglarnas häckningstid 1.5-31.7.
  • Lär dig om naturen: Isojärvi är en utmärkt plats för miljöfostran för skolklasser. Naturstigarna, stugorna i Heretty och Lortikka samt Huhtala torp gör bokkunskapen levande.
  • Cykling: Enligt ordningsstadgarna är terängcykling tillåten på vägar och längs stigen (4,5 km) mellan stugorna i Heretty och Lortikka (den byggdes redan på 1950-talet som cykelväg) och på stigen mellan Lortikka och Kalalahti (3 km).
  • Bad, simning: Det är tillåtet att bada i nationalparken, men det finns ingen allmän badstrand.
  • Frivilligarbete: Vill du prova på att valla får, slå hö eller röja sly? Anmäl dig som frivillig att hjälpa till att ta hand om den fantastiska naturen i Isojärvi.
Tjänster som erbjuds av samarbetspartner i Isojärvi