Njut till fullo av den renaste fjälluften i Europa. Bestig ett fjäll. Rör på dig och vila enligt din kropps behov.

Observera att det är begränsad att vistas på delen i jämt årtiden (utflyktskarta.fi).

Skida

Fjällterrängen i nationalparken är som skapt för terrängskidning. På Ounas-, Pallas- och Yllästunturi-fjällens område finns totalt 500 km markerade skidspår. En del av spåren är vildmarksspår som endast består av spåren från servicesnöskotrar. Nationalparkens vackra fjäll passar också för skidutflykter utan spår.

Kartor av skidleder  

Bland de snöiga träden skymtar en byggnads fönster och en del av en vägg. Två personer med snöskor går förbi stugan. I bakgrunden kan en fjällsluttning ses.

Utfärder

Av utflyktslederna är den populäraste Hetta–Pallas-leden (55 km) som grundades 1934 och som blivit en klassiker i vandringsvärlden. Fjäll-Lapplands rutter binder samman de byar och turistcenter som omger nationalparken till ett nätverk av leder som man kan vandra runt själv eller med hjälp av samarbetspartners tjänster.

För dagsutfärder finns totalt 350 km markerade rutter. På nationalparkens naturstigar är det oftast lätt att röra sig, och längs dem lär du känna naturen i fjällområdet.

Terrängcykling

Cykling är tillåtet i nationalparken i alla officiella markerade sommarleder, med några få undantag. Ylläs området har ett antal markerade terrängcykelleder, till och med den nya Ylläs - Levi leden. Magnifik landskap och långa, slingrande leder garanterar en oförglömlig upplevelse. Läs mer om cykling i nationalparken och Ylläs (yllas.fi, på engelska).

 

Övriga aktiviteter

  • Geocaching: I Pallas–Yllästunturi-fjällens område finns flera cachar (geocaching.com, på finska).

  • Fiska: Inom nationalparkens område kan man fiska i många vattendrag. Ta först del av fiskereglerna. Fiskaren bör granska fiskebegränsningarna via Tjänsten med information om fiskebegränsningar under adressen kalastusrajoitukset.fi.

  • Fågelskådning: I Fjäll-Lappland är du i fjällripans, ljungpiparens, fjällpiparens, snösparvens och fjällabbens hemtrakter.

  • Naturum: Fjäll-Lapplands naturum och Yllästunturi naturum Kellokas erbjuder unika upplevelser i fjällkedjans natur, kultur, vardag och historia.  I naturumen finns naturbutiker, tillståndsförsäljning, utställningar och guidning.

  • Naturstigar: En vecka är inte tillräckligt för att se alla naturstigar i nationalparken. Att återvända är ett måste! Läs mer.

  • Plocka bär och svamp: På få blåbärsställen kan man stå så rak som i en fjällsluttning. I myrarna i sluttningarna kan man plocka mogna hjortron i samband med en vandring. Om svamparna är du tvungen att tävla med renarna.

  • Paddla och ro: Torneå älv–Muonio älv och Ounasjoki har varit huvudleder i Fjäll-Lappland. I dag kan såväl fiskare som paddlare och båtförare njuta av dem.

  • Sevärdheter och utsikter: Var finns vackrare vyer än i nationalvyernas Fjäll-Lappland? Läs mer.

  • Evenemang: Information om naturen, utställningar, kultur och utflykter. 

  • Simma: Fjällsjöarna erbjuder en speciell njutning på sommaren, och isvakarna på vintern. Det finns dock ingen allmän badstrand.

  • Frivilligverksamhet: Den stora nationalparken behöver ständigt händer som sköter om den. Delta i frivilligverksamheten i stugorna, lederna och fjällen.

Talkoarbetare rensar bort främmande växter med spade. Text: Bli en frivillig?

Utflyktsförslag

Utflyktsförslag för vintern

½ dag: Bekanta dig med ett av de tre naturumen och vandra längs en närliggande vinterstig.

1 dag: Gå med snöskor till fjällen.

2 dagar: Det är möjligt att skida från by till by i både Ounas- och Pallastunturi- och Yllästunturi-fjällen.

3 dagar: En fotograferingssemester i vinterlandskap kan resultera i norrskens- och månbilder eller vackra fjällbilder av moln och snöbeklädda träd som färgats röda av solen.                                

Utflyktsförslag för våren

½ dag: Njut av vårsolen längs de underhållna skidspåren.

1 dag: Bege dig på en ordentlig skidutflykt till en fjällstuga och ta med en kaffekanna och korv.

2 dagar: Pilka och skida på isarna på sjöarna och njut av solen och fjällandskapen! Besök naturkvällarna på naturumen.

3 dagar: Vila och njut av samarbetspartnernas tjänster på utflykter till fjällen. Prova på att åka hundspann eller med renar, eller på äventyrsridning. En skidutflykt från en ödestuga till nästa är inte heller ett dåligt alternativ!

Utflyktsförslag för sommaren

½ dag: Vandra längs en naturstig.

1 dag: Klättra upp till fjällen och gör en trevlig dagsutflykt med kaffetillbehör i ryggsäcken. Ta djupa andetag!

2 dagar: Hoppa på en cykel och cykla från by till by genom fjällen. Låt en företagare förse dig med en mjuk bädd, en läcker måltid och transport för din packning.

3 dagar: Om en utfärd med ödestugorna som enda fasta punkt inte lockar kan du bekanta dig med ett nytt mål varje dag. Vandra Varkaankuru och Fjällripsrundan i dag, till Teuravuoma i morgon och från Pyhäjärvi till Aakenustunturi fjäll i övermorgon.

Utflyktsförslag för hösten

½ dag: Bekanta dig med Fjäll-Lapplands naturum och Jyppyrä utsiktskåta.

1 dag: Följ med en båttur över Ounasjärvi och vandra till Pyhäkero.

2 dagar: Vandra från Hetta till Ketomella och övernatta på vägen i Sioskuru eller Pahakuru. Personer i bra form hinner vandra via Hannukuru till Vuontisjärvi i Ylikyrö.

3 dagar: Hösten är den bästa tiden för utflykter från by till by. Du kan vara säker på att hitta ett trevligt övernattningsställe, få god mat och träffa lokala invånare, och du kan vandra bekvämt utan packning.