Aktuellt i Koli

Skidlederna och snöskorutten underhålls inte längre

(Uppdaterad 12.4.2021)

Vinterförhållanden i Koli

(Uppdaterat 15.3.2021)

Temperaturerna variera fortfarande runt noll grader, så speciellt berg och trappor kan vara riktigt hala. Vädret kan ändra väldigt snabbt, så ta det i beaktande vid val av utrustning, rejäla skodon är speciellt viktiga.

Kafé Eväsretket håller stängt

(Uppdaterat 15.3.2021)

Kafé Eväsretket (kalastusretket.fi, på finska) som verkar i naturum Ukkos utrymmen håller stängt under lågsäsongen på grund av Corona pandemin. För besökare finns det ändå en kaffeautomat i kaféet med flera kaffesorter samt varm saft och kakao.

Gratis konstutställningar i Kolis Naturum Ukko

(Uppdaterat 19.2.2021) 

I utrymmet för växlande utställningar finns fram till den 22..2021 en utställning av konstnär Tapani Ahtonen "Vaalean linnun aika" (Tiden av den ljusa fågeln). Det är gratis att besöka den växlande utställningen.

Konstutställning Lumikuvia (Snöbilder) av konstnärinna från Koli, Leena Jarva, finns i Ukkos övre foajén till den 30.4.2021. Fritt inträde.

Bilder från bok Eksyksissä av Emmi Jormalainen finns i Ukko till den 30.6.2021.

Coronavirusbegränsningarna har skärpts 

(Uppdaterat 26.1.2021)

Landskapet Norra Karelen är nu inne i accelerationsfasen beträffande Coronavirusepidemin. I Kolis naturum Ukko gäller också de skärpta myndighetsbegränsningarna, nämligen förbud för sammankomster med över 20 personer samt allmänna möten. Begränsningarna gäller till den 22.2.2021. Det betyder att auditoriet endast hyrs ut för tillställningar med max 20 personer, under förutsättningen att hygienföreskrifterna och säkerhetsavstånden följs. Kom ihåg vid besök i naturum att hålla minst två meters säkerhetsavstånd, att använda ansiktsmask, att hosta i armveck eller näsduk och att vara noggrann med handhygienen.

Tilläggsuppgifter  

•    Regionförvaltningsverkets föreskrifter angående publika tillställningar (avi.fi/sv) 
•    Aktuella coronavirusföreskrifter från Institutet för hälsa och välfärd (thl.fi/sv) 
•    Siun Sotes regionala rekommendationer och begränsningar (siunsote.fi, på finska)
•    Forststyrelsens coronavirusföreskrifter.

Sikosalmi färjan ur bruk

(Uppdaterat 8.12.2020)

  • Sikosalmi dragfärjan är ur bruk p.g.a. is på sjön Herajärvi.

Källan i Ikalonaho och brunnen i Jero i bruksförbud

(Uppdaterad 1.10.2020)

  • Källan i Ikalonaho och brunnen i Jero har satts i bruksförbud. Vattnen kan inte ens användas kokat.
  • Vandrare i Herajävi området bör fylla sina vattenförråd vid Koli naturum Ukko och vid behov fylla på förrådet vid Myllynpuro. Vattnet från Myllynpuro behöver kokas före användning. I Kolis backiga och tunga terräng lönar det sig att reservera tillräckligt vatten, så att förrådet inte tar slut under färden. Speciellt på Herajärvis norra rutt finns det ett begränsat antal vattenposter. 
  • För hyresgästerna i Jero och Ikolanaho hyresstugor lönar det sig att ta dricksvatten med sig. Vatten kan också sökas från Koli naturum Ukko.

Nyheter från Koli

Kontrollera varningarna

Då det råder varning för skogs- eller gräsbrand (ilmatieteenlaitos.fi) är det endast tillåtet att göra upp eld på inbyggda eldplatser försedda med rökkanal samt i ödemarksstugornas och i andra stugors eldstäder. Var extremt varsam vid hantering av öppen eld. Den som tänder en eld ansvarar också för säkerheten. Observera att det kan finnas lokala eldningsförbud vid dessa eldplatser.

Folksamlingar vid eldplatserna ökar risken för koronavirusinfektioner. Instruktioner angående coronaviruset