Beundra de arktiska fåglarnas vårmigration, pröva fiskelyckan, upptäck krigshistoriens spår och bekanta dig med levande skärgårdsbyar.

I en del av området är vistelsen begränsad under vissa årstider. Kolla upp dessa på kartan innan du ger dig iväg på utfärd. Instruktioner för att vistas och färdas i Östra finska viken kan du läsa från Östra finska vikens nationalparks ordningsstadga (julkaisut.metsa.fi, på finska, pdf, 0,5 MB).

Båtutflykter

Det bästa sättet att röra sig i Östra Finska vikens nationalpark är genom att åka båt eller segla. Åk ut på äventyr i den yttersta skärgården i Finlands östligaste kustkommuner och gör forskningsutflykter till öar och skär, långt från fastlandet och bebyggelsen. I parken kan du ta i land i de utflykts- och naturhamnar som finns på de större öarna. Dessutom finns det i närområdet gästbryggor till exempel på Tammio och servicehamnar till exempel på Fagerö och Aspö. I Kotka och Fredrikshamn finns gästhamnar. Läs mer om tjänster för båtfarare.

Du kan också komma ut på vattnet utan egen båt: det går regelbunden förbindelsetrafik från Fredrikshamn till Ulko-Tammio på veckosluten i juni och juli. Dessutom kan du åka ut i parken med taxibåt eller på en båtutfärd som ordnas av någon av samarbetsföretagarna.

Två stora båtar och några mindre motorbåtar är förtöjda vid en stenig östrand med ankare. Skog ligger i bakgrunden och hela strandlinjen är stenig.

Fiske

Ta en paus i vardagen och åk ut och fiska!

En fiskare sitter i en båt i soligt väder. Fåglar simmer i närheten av båten. Stora steniga holmar ligger i närheten.

Fågelskådning

Den östra delen av Finska viken är känd för sitt imponerande bestånd av sjöfåglar. I maj kan du följa suset från vingarna och se hur stora flockar majestätiskt flyger över till exempel naturtornet på Ulko-Tammio, när hundratusentals arktiska vadare och sjöfåglar fyller himlen under sin färd norrut för sommaren.

En man tittar ut över en skog med ett teleskop från ett naturtorn.

Övriga aktiviteter

  • Geocaching: Den marina miljön skapar en spännande tilläggsutmaning i geocachingen.
  • Skidåkning: Njut av det vintriga havslandskapet genom att göra upp dina egna spår på isen och till öar. Kom ihåg att akta dig för strömmande platser!
  • Naturstuga: Utställningen Tyrsky tuo ja vie i Fagerö naturstuga presenterar nationalparken. Utställningen Rajatapaus i Aspö naturstuga berättar om naturen i den yttre skärgården och om nationalparkens läge på den fennoskandiska gränsen. Naturstugans dörrar står öppna sommartid.
  • Paddling: En erfaren paddlare kan röra sig i nationalparken, men i parken finns inga egentliga vatten- och paddlingsleder. Du kan vila eller övernatta på tältplatser och i ödestugorna på Ulko-Tammio och Koivuluoto. Den som planerar en paddlingsutfärd kan kontakta någon av paddlingsföreningarna.
  • Sevärdheter och vyer: Befästningen från fortsättningskriget, Ulko-Tammio, väcker krigshistorian till liv. Från öns utsiktstorn öppnar sig en enastående vy över havet. Även från utsiktstornet på Svartviran öppnar sig landskapet tiotals kilometer ut över havet. Känner du redan till den hemlighetsfulla jungfrudansen på Svartviran eller hittar du ett pyttelitet världsarvobjekt:  mätpunkten i Struves meridianbåge? Upplev också det öppna havets kraft, de arktiska fåglarnas migration, undervattensnaturen och sälarna samt de levande skärgårdsbyarna och bekanta dig med fiskets, smugglingens och sälfångstens historia.
  • Fotvandring: Naturstigen på Ulko-Tammio (3 km) presenterar områdets natur och historia. Längs kulturnaturstigen på Svartviran (1,6 km) får du bekanta dig med skärgårdens natur- och kulturarv.
  • Gruppguidningar: Samarbetsföretagen erbjuder guidade utfärder i nationalparken.
  • Dykning: Naturen fortsätter även under ytan! Bekanta dig med undervattensnaturen genom att dyka.
  • Frivilligarbete: Njut av havsnaturen och gör ett viktigt jobb. Delta i skötseln av naturen i nationalparken som frivilligarbetare och kom med på till exempel slåttertalkon.