Segling Båtutflykter Vandring på naturstigar Paddling Geocaching Terrängskidning  Fiske Fågelskådning Besök till naturum Besök till naturstuga Bär- och svampplockning Besök till sevärdheter och utkiksplatser Lär dig om naturen Långfärdsskridskoåkning Dykning med utrustning

Du kan njuta av naturen och landskapen i Ekenäs skärgårds nationalpark till exempel genom att åka båt, paddla, dyka eller promenera längs en naturstig. Med båt och kajak når du otaliga naturhamnar samt servicen på Jussarö och Rödjan.

I en del av området är vistelsen begränsad under vissa årstider. Kolla upp dessa innan du ger dig iväg på utfärd.

Jussarö. Bild: Hans-Erik Nyman

Båtutflykter

Nästan 90 procent av arealen i Ekenäs skärgårds nationalpark består av vatten. Här hittar seglaren och motorbåtsföraren en skyddad och trivsam skärgårdsidyll. Farleden mellan Helsingfors och Hangö löper genom nationalparken och det går bra att övernatta i hamnarna i parken. I hamnarna på Modermagan och Fladalandet samt vid Rödjan på Älgö finns det tältplatser, eldplatser och torrdass. Dessutom finns det ett campingområde på den östra sidan av Jussarö.

Naturstigar

Genom att gå längs de tre naturstigarna i nationalparken kan du bekanta dig med den inre och den yttre skärgårdens natur och historia. På naturstigen på Älgö (2 km) kan du bekanta dig med den inre skärgården. Stigen löper delvis i brant terräng via Rödjans fiskehemman och utsiktstornet. Naturstigen på Modermagan (1,5 km) visar dig den yttre skärgården samt ett splitterskydd och en korsu (skyddsrum i fält). Naturstigen på Jussarö (4,7 km) leder dig i gruvverksamhetens spår samt till en för marina miljöer sällsynt urskog. Längs naturstigen finns ett utsiktstorn.

Information om nationalparken i Ekenäs naturum. Bild: Heini Ukkonen

Paddling

Bekanta dig med skärgården paddlandes! I parken kan du enkelt göra paddlingsutfärder som varar längre än en dag om du övernattar i eget tält. Den södra delen av parken lämpar sig för erfarna havspaddlare. Samarbetsföretagen hyr ut utrustning och ordnar paddlingskurser. Läs mer om säker paddling

Övriga aktiviteter

 • Geocaching: Att leta efter geocacher är ett roligt sätt att bekanta sig med skärgården. Läs mer
 • Skidåkning: Du kan njuta av vintern i skärgården genom att på eget ansvar skida på isen. Det finns inga skidspår i parkområdet.
 • Fiske: Kom och spöfiska, pilka och meta!
 • Fågelskådning: Längs naturstigen på Älgö och på Lotsstuberget på Jussarö finns fågeltorn. Där kan du följa de arktiska flyttfåglarnas färd på våren. Parken symboliseras av ejdern, och havsörnen flyger ofta omkring i skärgården.
 • Naturum: I Ekenäs naturum i Ekenäs gästhamn presenteras skärgårdsnaturen. I utställningen kan du lyssna på undervattensljud, beundra fiskarstugor och lära dig om vilka förändringar som skett i havet.
 • Naturstuga: I  utställningen på Rödjan på Älgö kan du fördjupa dig i ett ejderpars liv och i Rödjans fiskehemmans historia. Läs mer
 • Bär- och svampplockning: Det är tillåtet att plocka bär och svamp, förutom i de områden där det är förbjudet att vistas.
 • Sevärdheter och vyer: Från utsiktstornet vid naturstigen på Älgö öppnar sig en fin vy över parkens södra delar. Fiskehemmanet Rödjan är ett lugnt besöksmål som passar för hela familjen. På Jussarö kan du bekanta dig med skärgårdens historia och de övergivna järngruvorna. Läs mer
 • Lär dig om naturen: I Ekenäs naturum och dess omgivning ordnas program för skolgrupper. Det går också att hyra naturumets auditorium.
 • Långfärdsskridskoåkning: Njut av den vintriga skärgården genom en lång utfärd på skidskor. Läs mer om säker långfärdsskridskoåkning.
 • Dykning: En populär dykplats nästan året runt. Varierande bottenformer och skeppsvrak bjuder på äventyr under vattenytan. Läs mer om säker dykning.
 • Frivilligverksamhet: Kom och njut av skärgårdsnaturen och skydda den idylliska naturen i Ekenäs skärgård.
Tjänster som erbjuds av samarbetspartner i Ekenäs skärgård

Yle:s Vi drar till skogs -stiglöpningsturné i Finlands 40 nationalparker

Vi drar till skogs - stiglöpningens ruttkarta, Ekenäs skärgård

 • Dra iväg längs stigarna tillsammans med Marko Krapu "runt hela vårt jordklot"! Yle:s stiglöpningsturné fortsätter i Ekenäs skärgårds nationalpark 22.6.2018. Läs mera (svenska.yle.fi) och anmäl dig (på finska.yle.fi)
 • Obs! Stiglöpningsrutten finns inte utmärkt i terrängen.
  • Ruttkarta (i PDF-format, pdf 2,47 Mt, på finska) 
  • 4 km (gpx, 11,3 kb)
 • Kom ihåg att följa stigen så förhindrar vi onödigt slitage och störningar i omgivningen.
 • Du rör dig enligt allemansrätten och på eget ansvar!

Fiskevårdsavgift

Bild: Forststyrelsen

Fiskare (18‒64 år) - betala fiskevårdsavgiften (www.eräluvat.fi)