Tiilikanaution tila

Tiilikanautio. Kuva: Hilja Palviainen

Tiilikanaution sijainti SuomessaItä-Suomi, Pohjois-Savo
Rautavaara (www.rautavaara.fi)
Tiilikkajärven kansallispuisto 

Tiilikkajärven kansallispuistossa on Tiilikanaution tila, jonka idyllisessä pihapiirissä sijaitsee 1920-luvun ulkoasussa oleva torppa. Pitkään uskottiin, että Tiilikanautio oli kuuluisan Suomen sodassa (1808-1809) toimineen rajakapteenin Olli Tiaisen synnyinkoti, mutta uudempi tutkimus on osoittanut että hänen kotipaikkansa oli Pajujärvi nykyisen Valtimon puolella n. 20 km päässä Tiilikanautiosta.  

Tiilikanautiossa asui väkeä 1800-luvun alkupuolelle asti, jonka jälkeen paikka oli autiona 1920-luvulle saakka. Tuolloin tilalle asettui Pekka Jauhiainen (1893 - 1954) perheineen ja Tiilikanaution rappeutuneet rakennukset rakennettiin uudelleen. Torpassa asuttiin ja sen maita viljeltiin aina 1960-luvulle saakka. Tiilikanaution pihapiirissä on myös merkkejä järvimalmin käsittelystä.  

Tiilikanautio. Kuva: Katri Suhonen

Pisteaidan rajaaman pihapiirin nykyiset rakennukset ovat 1920-luvun ulkoasussa olevat torppa, navetta, lampola ja savusauna. Rakennuksia on entistetty vuosina 1990 - 1991. Kesällä pihapiiri on täynnä moniväristen luonnonkukkien loistoa. Nykyisin torppa on yleisölle avoin nähtävyyskohde.

Aukioloajat

Tiilikanaution torppa on ympäri vuoden avoinna yleisölle.

  • Tiilikanaution tilalla ei ole henkilökuntaa.
  • Tiilikanaution tilaan tutustuminen on maksutonta.

Yhteystiedot

Kulkuyhteydet ja kartat

Sähköiset kartat

Palvelut

Rengasreitti

  • Uiton kierron 7 km:n pituinen rengasreitti kulkee Tiilikanaution kautta.
Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/tiilikanautio.