Esteettömyys luontokohteilla

Löydä kohteet karttahausta

Löydät esteettömät kohteet retkikohdehausta valitsemalla Retkikohteen ominaisuudet > Esteettömät kohteet.

Keväinen ilta lammen rannalla. Lintujen laulu soi kuulaasti. Rannalle kokoontunut ryhmä erilaisia ihmisiä tarinoi hiljaa tulta tuijotellen. Savu leijailee hiljaa lammen pinnalla.

Metsähallitus ylläpitää kymmeniä esteettömiä ja helppokulkuisia retkikohteita, jotka soveltuvat myös apuvälineillä liikkuville tai helppoja reittejä hakeville. Sairauksien, vammojen, pienten lasten kanssa liikkumisen tai esimerkiksi ikääntymisen mukanaan tuomien haasteiden ei tarvitse olla este luonnossa liikkumiselle ja ainutlaatuisille elämyksille.

Millainen on tyypillinen esteetön reitti?

Pinnanmuodot ja sääolosuhteet asettavat retkeilypalveluiden suunnittelulle ja ylläpidolle luonnolliset rajat, joten jokainen esteetön tai helppokulkuinen reitti on erilainen. Esteettömillä reiteillä on tyypillisesti esteetön käymälä tai WC ja tulentekopaikka, monilla kohteilla myös luonnon tarkkailua varten lintutorni tai katselulava. Jos liikut apuvälineen kanssa, tarvitset useimmille reiteille avustajan. Monilla luontokohteilla on mahdollista hyödyntää myös yhteistyöyritysten, kuten luontomatkailuyrittäjien, palveluita.

Esteettömien reittien rakentamisessa sovelletaan ja hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan järjestöjen laatimia suosituksia. Luontokeskukset ja muut asiakaspalvelupisteet ovat lähes poikkeuksetta esteettömiä rakennuksia. 

Mistä löydän esteettömät ja helppokulkuiset palvelut

Kohdehaku

Esteettömien kohteiden ja reittien kohdesivut löytyvät retkikohdehausta valitsemalla Retkikohteen ominaisuudet > Esteettömät kohteet.

Ennakkotieto

Ennen luontoon lähtöä kannattaa tutustua huolellisesti kohdehaussa kartalle aukeavien luontokohteiden ennakkotietoon ja kysyä tarvittaessa lisätietoa asiakaspalvelusta.

Koska esteettömyys ja saavutettavuus on yksilöllistä, suosittelemme tutustumaan tarkemmin myös retkikohteiden muihin reitteihin ja palveluihin ja etsimään juuri sinulle sopivan retkipaikan.

Kysy lisätietoa asiakaspalvelusta!

Etkö löydä sinulle sopivaa kohdetta? Haluatko lisätietoa palveluista?

Voit kysyä lisätietoa retkikohteista, reiteistä, palveluista tai vaikkapa luontoretken suunnittelusta luontokeskuksista ja asiakaspalvelupisteistä. Luontokeskukset näyttelyineen ja tapahtumineen ovat myös vierailukohteita.

Henkilökuntamme vastaa mielellään asiakkaiden kysymyksiin ja auttaa luontoharrastusten suunnittelussa!

Löydä lähin asiakaspalvelupisteesi

Liikuntavammaisen henkilön liikkuminen maastossa

Maastoliikennelain 4 §:n mukaisesti (www.finlex.fi) vaikeasti liikuntavammaisen henkilön ja hänen saattajansa liikkumiseen maastossa moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ei tarvita maanomistajan lupaa.

Vaikeasti liikuntavammaisen henkilön maastoliikennelain mukainen oikeus liikkua maastossa moottorikäyttöisellä ajoneuvolla osoitetaan ensisijaisesti Liikenteen turvallisuusviraston (Trafi) tai alueellisen ELY-keskuksen myöntämällä luvalla.

Iloisia hetkiä Suomen upeimmassa luonnossa!