Rapolan linnavuori

Rapola syksyllä. Kuva: Valkeakosken kaupunki.
Metsähallituksen hoitamien historiakohteiden tunnusSuomen suurimman linnavuoren jyhkeiltä valleilta Vanajavedelle tähyillessäsi tunnet menneisyyden kosketuksen. Muinaiset ihmiset asettuivat Rapolanharjun maisemiin 400-luvulla ja maanittelivat sato-onnea uhrilahjoin, jotka he asettelivat kuppikiviin kovertamiinsa koloihin. Vainajansa nämä esi-isämme hautasivat kiviröykkiöihin harjun kupeeseen. Ennen uutta tuhatlukua komean harjun laki varustettiin linnavuoreksi, turvapaikaksi vihollisen varalta.  Tule Rapolanharjulle eläytymään entisajan asukkaiden tunnelmiin!

Rapolan linnavuorella kuljet esi-isien jalanjäljissä

Rapolan linnavuoren sijainti SuomessaSijainti: Pirkanmaa, Valkeakoski (www.valkeakoski.fi)

Vieraile: Rapolan linnavuorelle ja muinaisjäännösalueelle on vapaa pääsy. Voipaalan taidekeskuksen ilmainen Rapalum-näyttely on avoinna toukokuusta syyskuun loppuun tilauksesta. Yleisöopastuksia saatavilla. Lue lisää 

Ohjeet ja säännöt: Rapolan linnavuori on kiinteä muinaisjäännös, jonka kaivaminen, peittäminen ja vahingoittaminen on kielletty muinaismuistolailla (www.finlex.fi). Lisäksi tulenteko on kielletty.

Tekemistä ja näkemistä: Suomen suurin linnavuori, rautakautiset asuinpaikat, muinaispelto, uhri- eli kuppikivet ja kalmistot. Kansallis- ja kulttuurimaisemia ja arvokasta luontoa. Patikointireittejä (1,6 km ja 6 km). Lue lisää

Palvelut: Kahvila, myyntituotteita, WC, esteetön WC. Saatavilla yhteistyötahojen palveluja. Lue lisää

Soveltuvuus: Huippukohde historiasta kiinnostuneille ja jylhien maisemien ystäville. Maasto on epätasaista ja vaikeakuluista, eikä Rapolanharjulle pääse pyörätuolilla. Liikuntaesteisten ja näkövammaisten on suositeltavaa ottaa mukaansa avustaja. Rapalum-näyttelyyn on esteetön pääsy. 

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/rapola.

Asiakaspalvelu

Hämeen luontokeskus
Puh. 0206 39 4630
hame(at)metsa.fi

Katso ohje: julkisilla kulkuneuvoilla Rapolaan

Katso ohje: omalla autolla Rapolaan

Ajankohtaista Rapolan linnavuorella

Yhteistyötahojen palvelut Rapolassa

Retkikartta.fi: Rapolan linnavuori

 

Tutustu uuteen mobiilioppaaseen!

Kuusiston, Raaseporin, Rapolan ja Vallisaaren mobiiliopas.

Mobiiliopas (lightsonmobiili.fi) tarjoaa lisätietoja ja uusia kuvakulmia videoiden, kuvien ja muun sisällön avulla. Maastossa pääset oppaan sisältöihin suoraan opastauluista löytyvien QR-koodien ja NFC-tunnisteiden kautta. Opas on selainpohjainen ja toimii kännykässä ilman erillistä sovellusta.