KainuuLevävaaran tilan sijainti Suomessa
Kuhmo (www.kuhmo.fi)
Ystävyyden puisto, Elimyssalon luonnonsuojelualue

Levävaaran talo ja pihapiiri kertovat elämästä syrjäisellä vaaralla Kainuussa.

Levävaaralle ei ole koskaan ollut tietä. Tyypillisen kainuulaisen vaara-asutuksen pihapiiri ja rakennukset kertovat vaatimattomasta luontoon pohjaavasta elämästä. Maisema on avara, vaaran laella on eletty lähellä taivasta.

Lue lisää Kuhmon vaara-asutuksesta ja Levävaaran vaiheista historian aikana.

Sodan aikana Levävaaran tilan rakennukset, myös vuonna 1907 valmistunut päärakennus, poltettiin. Uudet rakennukset valmistuivat sodan jälkeisinä vuosina. Tila autioitui 1960-luvulla, mutta sittemmin rakennuksia ja pihapiiriä on kunnostettu. 

Levävaaran tila. © Risto Sauso

Levävaaran lähellä, talosta etelään lähtevän viitoitetun polun varrella on Kotijoen vesimylly. Mylly ei ole alkuperäinen, vaan se on tehty uudelleen 1990-luvulla entisen mallin mukaisesti.

Aukioloajat

 • Levävaaran pihapiiri on aina avoinna.
 • Talo on lukittu ja sinne pääsystä on sovittava Kuhmon luontokeskus Petolan henkilökunnan kanssa.
 • Kesällä Levävaarassa asuvat lammaspaimenet ja pihapiirin aitauksessa laiduntavat lampaat. Lampaita saa rapsutella, mutta rakennukset eivät ole avoinna yleisölle.
 • Ystävyyden puiston palveluvarustusta on kunnostettu viimeksi vuosina 20112013. Levävaaran perinnetilan kunnostus sisältyi hankkeeseen.

Levävaaran pirtti. Kuva: MH/Aino Virtala

Yhteystiedot

Kulkuyhteydet ja kartat

AutollaKamarimuusikko matkalla Levävaaraan konsertoimaan. © Tanja Ahola

 • Retkeilyreitin eteläiselle lähtöpaikalle Saari-Kiekkiin pääsee ajamalla Kuhmo - Hukkajärvi -tietä (nro 9121) Kuhmon keskustasta itään 42 km, minkä jälkeen käännytään pohjoiseen (vasemmalle) Juntintielle, jolta käännytään 13 km:n ajon jälkeen itään (oikealle) Elimyssalon luonnonsuojelualueen viitoituksen mukaisesti. Pysäköintialue on runsaan kilometrin pituisen metsäautotien päässä. Siitä Levävaaraan kuljetaan jalan retkeilyreittiä pitkin 1,5 km.
 • Talvella Juntin metsäautotietä ei aurata, mikäli Metsähallituksella ei ole Elimyssalon suunnalla hakkuita.
 • Elimyssalon kartta

Sähköiset kartat

Palvelut

 • Kuhmon luontokeskus Petola neuvoo, myy lupia ja esittelee Ystävyyden puiston alueita.
 • Maasto-opastusta koulu- ja päiväkotiryhmille. Kysy lisää Kuhmon luontokeskus Petolasta.
 • Levävaaran pihapiirissä olevaa kaivoa ei suositella käytettäväksi. Pihapiirin ulkopuolella noin 200 metrin päässä on lähde, jolle johtaa viitoitettu polku Levävaarasta pohjoiseen lähtevältä reitiltä.
 • Levävaaran navetan takana on kuivakäymälä.
 • Levävaara ei yleensä ole tarkoitettu majoittumista varten, mutta kesäisin talossa asuvat lammaspaimenet. Erikoistapauksissa, mm. koululaisryhmille yöpyminen on mahdollista järjestää. Tästä on sovittava Kuhmon luontokeskus Petolan kanssa.
 • Pihapiiriin alalaidassa, Saari-Kiekistä tulevan retkeilyreitin varressa on opastaulu suomeksi, englanniksi ja venäjäksi.
 • Lisätietoja palveluista on kerrottu Elimyssalon luonnonsuojelualueen sivuilla.

Jätehuolto

Maatuvat jätteet laitetaan käymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Levävaaran piha. Kuva: Eeva Pulkkinen

Reitit

Koululaisryhmien palvelut

Levävaara on hyvä päiväretkikohde. Se tarjoaa mahdollisuuden tutustua erämaatilan elämään 1950-luvulla. Naapuri oli kaukana, kauppa ja koulu vielä kauempana. On mielenkiintoista pohtia ja oivaltaa, miten ihmiset elivät ja tulivat toimeen selkosilla ennen kattavaa tieverkkoa ja autoja.

  Levävaaran navetta 1960-luvulla. Kuva: Martti Montonen

Levävaaran ympäristö on erinomainen kohde koululaisten luontoretkille. Lisätietoja erilaisista retki- ja luonto-opastusmahdollisuuksista saa Kuhmon luontokeskus Petolasta.

Opetustuokio syksyisessä luonnossa. Kuva: Eeva Pulkkinen

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/levavaara.