Nyheter

Ninka Reittus sagobok om ansvarsfullt friluftsliv, Myrsky och Saana i skogen, utkommer på svenska 26.8.2023

Författaren Ninka Reittu har på uppdrag av Forststyrelsen skrivit och illustrerat en barnbok som inspirerar till ansvarsfullt friluftsliv, "Myrsky och Saana i skogen: Sagor om etikett i friluftslivet”. Boken utkommer på svenska på Finska naturens dag den 26 augusti 2023. Publiceringsfesten hålls i Finlands naturcentrum Haltia. Alla som är intresserade av sagornas värld har möjlighet att höra sagorna under de sagostunder som börjar klockan 12 och 13. Mellan sagostunderna berättar författaren Ninka Reittu om hur boken blev till.

En kvinna som bär en mössa tittar på kameran. I bakgrunden syns en vinterskog.
 

Ninka Reittus förtjusande berättelser och illustrationer följer Myrsky, Saana, hunden Voff och farfar Onni i naturen. Syftet med sagorna är att inspirera barn till att gå ut i naturen och samtidigt berätta hur man rör sig i naturen med respekt för den och andra vandrare. Forststyrelsens Naturtjänster vill med hjälp av sagoboken se till att kommande generationer fostras till friluftsliv som respekterar naturen.

Boken "Myrsky och Saana i skogen" riktar sig till 3–6-åringar. Den svenska versionen av boken publiceras också på Forststyrelsens webbplats Utinaturen.fi den 26 augusti. Senare i höst publiceras den även på nordsamiska, enaresamiska och skoltsamiska. Boken har redan publicerats på finska. 

"Vi vill uppmuntra föräldrar, de som ordnar naturutflykter, våra samarbetsföretag, daghem, klubbledare, familjedagvårdare, rådgivningsbyråer, scoutkårer och andra att aktivt använda boken under sagostunder och när man förbereder inför utfärder. Med hjälp av sagorna kan man väcka diskussion om hur det är bra att agera under en naturutflykt. I bästa fall väcker sagorna ett intresse och en kärlek till naturen som varar ända till vuxen ålder", säger Tiina Hakkarainen som är kommunikationschef vid Forststyrelsen.

Forststyrelsens olika kommunikationskanaler informerar om etikett i friluftslivet. Budskapet till dem som rör sig i naturen anpassas för olika åldrar. Viktiga grundläggande saker är att respektera naturen, veta hur man rör sig, slår läger, gör upp eld och gör skräpfria utflykter – när du känner till reglerna för de här sakerna är du redo för utflykten. 

Bildkonstnären, barnboksförfattaren och serietecknaren Ninka Reittus populära verk omfattar bland annat Ystäväni Pulla Vehnänen, Du är superälskad och Messi ja Mysteeri-böckerna. Hon har också illustrerat andras texter, bland andra Hannele Lampelas böcker om Prinsessa Pikkiriikki och Kreetta Onkels texter. Reittus böcker har sålts till flera länder, bland andra Sverige, Tyskland, Frankrike, Danmark, Tjeckien och Korea.

Mer information