Hetta–Pyhäkeron autiotupa 6,7 km

Reitti alkaa Enontekiön kirkonkylästä Hetasta Ounasjärven ylityksellä tai Mustavaaran tilatien kautta. Venekuljetuksia hoitavat paikalliset yrittäjät. Reitti kulkee mäntykangasmaastossa aina Pyhäkeron autiotuvalle asti.

Pyhäkeron autiotupa–Sioskurun autio-varaustupa 8 km

Pitkä nousu Pyhäkeron autiotuvalta tunturin huipulle alkaa loivana, mutta muuttuu huipun lähestyessä jyrkemmäksi. Ounastunturin hiihtomatkailun alkutaipaleesta näkyy jäänteet Pyhäjärven rannalla, jossa sijaitsi yksi tunturialueen ensimmäisistä matkailumajoista. 

Ounastunturin Pyhäkerolta avautuvat huikaisevat näkymät Käsivarren suurtuntureille kuin myös etelään Pallastuntureille. Poutaisella säällä voi nähdä myös luoteessa Norjan ja Ruotsin rajamailla Pältsan ja Moskukaisen lumilaikkuiset jyrkät huiput.

Pyhäkerolta reitti laskeutuu kosteiden rinnesoiden ja soraharjanteiden yli Sioskurun autio- ja varaustuvalle.

Tunturimaiseman keskellä Sioskurun tupa. Maassa pieniä lumikinoksia.

Sioskurun autio-varaustupa–Pahakurun autiotupa 12,1 km

Sioskurusta reitti nousee Sios- ja Sillavaaralle. Länteen jää Haara- ja Välivaara jatkeenaan mahtava Rautuvaara. Hiljalleen laskeudutaan vaaralta ja ylitetään Marastojoki. Tappurin autiotupa ja Maraston poromerkityspaikka jäävät vasemmalle. Jatkuu Rouvivaaralle, josta avautuu hieno avara tunturiylänkö ja näköala Pallastuntureille. Kulku on vaivatonta helppokulkuisellaylängöllä aina Pahakurun autiotuvalle saakka.

Pahakurun autiotupa–Hannukuru autio-varaustupa 1,5 km

Pahakurulta reitti jatkuu kohti Hannukurun autio- ja varaustupaa. Ounastunturit jäävät taakse, ja Pallastunturit avautuvat edessä. Yllättäen tullaan vanhalle porokentälle, jossa tuuheat katajapensaat ympäröivät tasaista kenttää ja tunturikoivuvanhukset seuraavat polulla kulkijaa. Reitti jatkuu tasaista kangasta saavuttaen Hannukurun tuvan.

Hannukurun autio-varaustupa–Montellin kota 12,5 km

Hannukurulta reitti johdattaa kulkijan jyrkähköön laskuun yli Hannujoen, joka virtaa jyrkkien ja louhikkoisten rinteiden vartioimana, ja edelleen kohti Suastunturia. Olemukseltaan leppoisa ja tasalakinen Suastunturikaan ei jätä kulkijaa maisemitta! Lännessä näkyy suoniittyjä, joista entisaikaan niitettiin karjalle rehua, ja puiston erämaaosassa sijaitseva Ruototunturi.

Retkeilijä laskeutuu tunturin rinnettä. Selässään hänellä on rinkka.

Reitti kulkee sakean kuusi- ja koivumetsän kätköissä Suaskurun kodalle.

Vastamäkeä riittää matkan jatkuessa Lumikerolle, jonka huipulta voi seurata Ounasjoen polveilua peninkulmien matkalta ja ihailla tunturimaisemia. Lumikerolta polku laskeutuu Lumikuruun, jossa on Näkkälän ja Kyrön paliskuntien välinen poroaita. Aidassa on ylikulkusilta.

Muutaman pienen kuusen ja koivupensaan saattelemana reitti ohittaa Vuontiskeron länsipuolta kiertäen ja laskeutuu Röyninkuruun ja Montellin vanhan porokämpän vieressä sijaitsevalle kodalle. 

Montellin kota–Nammalakurun autio-varaustupa 1,2 km

Nammalakuruun johtava reitti jatkuu kohti etelää. Pienen nousun jälkeen reitti laskeutuu Nammalakurun autio- ja varaustuvalle.

Montellinmajan autiotuvalta risteää myös reitti itään Vuontisjärvelle. 

Syksyistä tunturimaisemaa.

Nammalakurun autio-varaustupa–Pallastunturi 13 km

Nammalakurun autiotuvalta reitti jatkaa vuoroin tunturikoivu- ja kuusirajalla polveillen Jäkäläkeron laiteille ja edelleen Rihmakurun kodalle (3 km Nammalakurulta). Kodalta alkaa pitkä nousu Rihmakurunvaarojen kautta kohti Taivaskeron satulaa. Tunturiselänteen korkeimman keron, Taivaskeron (807 m), itäpuolella huokailee syvä ja uhmakas Pyhäkuru, jonka jyrkät, hevosenkengän muodostavat seinämät nostavat lämmön vaikutuksesta voimakkaita tuulenpyörteitä kohtisuoraan taivaalle. Edessä taivaanrannassa erottuva Yllästunturi, lähempänä Jerisjärvi ja kansallispuistoon kuuluvat Sammal- ja Lommoltunturit. Reitti laskeutuu Pyhäkeron eteläpuolitse Vatikuruun ja Pallastunturille.