Itärajan kesäretkeilyreitti

4.6.2019
Huomio Itärajan reitistä kiinnostuneet vaeltajat!

Itärajan kesäretkeilyreitti Suomussalmen ja Kuhmon itärajalla on heikossa kunnossa eikä kulkijoiden turvallisuutta voida kaikilta osin taata. Reittiä ei tulla enää ylläpitämään nykyisessä muodossaan. Reitillä on korjattu siltoja ja pitkoksia sekä siirretty reitin linjausta helpommin kuljettaviin kohtiin, mutta 160 km matkalta löytyy aina yllätyksiäkin.

Reitti on parhaiten kuljettavissa välillä Hossa - Martinselkosen Eräkeskus.

Pyrimme ajantasaistamaan reitin esittelyn näillä sivuilla mahdollisimman pian.
Kainuulaista luontoa. Kuva: Heikki Susiluoma

Itärajan kesäretkeilyreitin sijainti SuomessaKainuu, Suomussalmi (www.suomussalmi.fi)
Juortanansalo - Lapinsuon ja Vieremänsuon soidensuojelualueet,
Murhisalon, Viisriihisen, Karsikkovaaran, Vaskenvaaran, Martinselkosen ja Housuvaaran suojelualueet, Hossan kansallispuisto

Itärajan kesäretkeilyreitti on 160 kilometriä pitkä, Kainuun itärajan tuntumassa kulkeva erämainen vaellusreitti. Reitin varrella on runsaasti nähtävää, mm. vienankarjalaiset kylät sekä Murhisalon ja Martinselkosen erämaiset alueet. Reitin varrelta voi havaita myös talvisodasta kertovia muistomerkkejä. Reitin päätepiste on Hossan kansallispuisto, jossa sijaitsevat mm. Värikallion kalliomaalaukset.

Kesäretkeilyreitti soveltuu erävaellukseen. Talvella kesäretkeilyreitillä voi harjoittaa myös umpihankihiihtoa. Kesäretkeilyreitin lisäksi itärajalla kulkee talviretkeilyreitti, jolla ei ole säännöllistä ylläpitoa. Talvi- ja kesäretkeilyreitit yhtyvät paikoin ja myötäilevät toisiaan pitkiäkin taipaleita.

Itärajan kesäretkeilyreitti voidaan jakaa päivän tai parin mittaisiin osuuksiin. Reitin voi kulkea kokonaan tai osittain. Osuuksien alku- ja päätepaikkoja ovat kaikki Kuhmo - Suomussalmi -tieltä (Kuhmontie, tie nro 912) tai Hossantien/Juntusrannantien (tie nro 843) itärajalle erkanevien sivuteiden ja retkeilyreitin risteyskohdat.

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/itarajankesaretkeilyreitti.

Asiakaspalvelu

Hossan luontokeskus
Puh. 0206 39 6041, 040 751 7221
hossa(at)metsa.fi

Katso ohje: julkisilla kulkuneuvoilla Hossa

Katso ohje: autolla Hossa

Yhteistyötahojen palvelut Hossa