Patikointi Erävaellus Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Tutustua luontopolkuun Kalastus Metsästys Marjastus ja sienestys Pyörätuolireitti

Patikointi

Itse alueella on nähtävyyskohteeseen hyvä reitti (600 m), joka liittyy UKK-reitin Puolangan osuuteen eli Tonkohuikoseen.

Erävaellukset hiihtäen

Alueen merkityt reitit ovat osa 60 km pituista UKK-reittiä, jonka Puolangan osuudesta käytetään nimitystä "Tonkohuikonen". Reitin varrella on mahdollista yöpyä laavulla.

Myös Paljakan hiihtokeskuksesta Ukkohallaan (www.ukkohalla.fi) ja takaisin kulkeva Köngäskierros (57 km) kulkee alueen eteläpuolella, ja sinne on yhteys UKK-reitiltä, matkaa kierroksen liittymäkohtaan on noin 9,5 km.

Nähtävyyksien ja näköalojen katselu

Hepoköngäs on yksi Suomen korkeimpia luonnonvaraisia vesiputouksia ja suosittu nähtävyys. Putous on 24 metriä korkea. Se on komeimmillaan keväisin ja alkukesästä, kun lumensulamisvedet paisuttavat joen. Putouksen jylinän voi silloin kuulla parin sadan metrin päähän.

Putouksella on katselutasanteet, jonne pääsee myös pyörätuolilla. Pysäköintialueelta on matkaa putouksen ylätasanteelle 300 metriä ja alatasanteelle 640 metriä. Talvella Hepokönkäälle vievä tie pidetään avoinna pysäköintialueelle saakka.

Muut aktiviteetit

  • Luontopolkuun tutustuminen: Hepokonkään luontopolun teemana on alueen geologia ja muut luonnonilmiöt. Geologinen luontopolku erkanee putoukselle johtavalta reitiltä.
  • Kalastus: Alueen halki virtaavassa Heinijoessa voi kalastaa. Osa joesta sijaitsee yksityismailla. Metsähallituksen vesistössä voi viehekalastaa, kun suorittaa valtion kalastonhoitomaksun (www.eraluvat.fi) lisäksi Pohjois-Pohjanmaa-Kainuu vapalupa 5411, (www.eräluvat.fi). Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi).
    • Yksityisvesistön lupia, samoin kuin Metsähallituksen kalastuslupia, myy Puolangalla Shell Osteri Ky.
    • Hepokönkäästä noin 35 kilometrin päässä sijaitsee Metsähallituksen ylläpitämä Saarijärven ulkoilu- ja kalastusalue ja 18 kilometrin päässä Kiiminkijoen kalastusalueen hallinnoima Kalliuskosken virkistyskalastuspaikka (www.kiiminkijoki.fi).
    • Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.
  • Metsästys: Hepoköngäs kuuluu pienriistan metsästysalueeseen (lupa-alue 5608). Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi). Paikkakuntalaisilla on alueella ns. vapaa metsästysoikeus.
  • Marjastus ja sienestys: Alueella voi marjastaa ja sienestää jokamiehenoikeudella.

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus.

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).