Hämeenkankaan ohjeet ja säännöt

Hämeenkangas on harjoitus- ja monikäyttöaluetta. Se on ensisijaisesti Puolustusvoimien harjoitusalue, jossa myös retkeilijöiden on mahdollista liikkua tietyin rajoituksin. Suurin osa Hämeenkankaan metsistä on talouskäytössä, mutta luonnonarvoiltaan edustavimmat kohteet on perustettu luonnonsuojelualueiksi. On tärkeää, että perehdyt alueeseen jo ennalta. Valmistaudu retkelle tutustumalla alueen ohjeisiin.

Kunnioita luontoa
Lemmikit
Liikkuminen
Leiriytyminen
Tulenteko
Roskaton retkeily
Kalastus
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily
Pyöräily
Ratsastus
Dronen lennättäminen
Muut säännöt ja ohjeet
Turvallisuus

Kunnioita luontoa

Toimitaan ja liikutaan luonnossa sitä kunnioittaen. Tutustu Retkietikettiin.

Lemmikkieläinten vapaana pitäminen on kielletty. Lemmikit ovat tervetulleita, mutta ainoastaan kytkettynä.

Liikkuminen

Hämeenkankaalla saa liikkua jokaisenoikeudella rajoituksia lukuun ottamatta:

  • Hämeenkangas on puolustusvoimien harjoitusaluetta ja puolustusvoimien toimintaan liittyen alueella on ajoittain liikkumisrajoituksia. Lisätietoja: Niinisalon varuskunta, puh. (02) 99800.
    • Liikkuminen on rajoitettua puolustusvoimien harjoitusten aikana.
    • Läpiajo Niinisalon varuskunnan halki on kiellettyä.
    • Kulku aidatuilla alueilla on kiellettyä.
  • Lentokenttäalueella liikkuminen on sallittu ainoastaan merkityillä reiteillä.
  • Moottoriajoneuvoilla liikkuminen on sallittu vain yleisiä teitä pitkin.

Leiriytyminen

Leiriytyminen on sallittua jokaisenoikeudella liikkumisrajoitukset huomioiden. Suosittelemme yöpymistä merkityillä laavuilla ja kodilla. 

Tulenteko

Tulenteko on sallittu vain sitä varten osoitetuilla paikoilla. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi). Vastuu on aina tulen sytyttäjällä.

  • Maastopalovaroituksen ollessa voimassa on tulenteko kielletty laavujen ja kotien tulisijoissa. Kielto ei koske Koivistonvadin keittokatosta tai Niinikodan hormillista, katettua tulentekopaikkaa.
  • Vain osalla laavuista ja kodista on Metsähallituksen järjestämä polttopuuhuolto. Muille sinun on varminta ottaa nuotiopuut mukaasi.

Retkikeittimen käyttö on sallittu siellä missä liikkuminenkin on sallittu.

Roskaton retkeily

Alueen maastokohteissa ei ole jätteiden keräysastioita, joten jätehuolto on omatoiminen. Maatuvat jätteet laitetaan käymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois.  

  • Huomioithan, että Hämeenkankaalla on myös imulla tyhjennettäviä umpisäiliökäymälöitä, joihin ei saa laittaa ruuantähteitä tai roskia (Viidentienristeyksessä, Kuninkaanlähteellä, Ruskalaavulla ja Koivistonharjulla). 
  • Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Kalastus

Valkiajärvellä saa onkia ja pilkkiä jokaisenoikeudella ja viehekalastaa kalastuksenhoitomaksun (eraluvat.fi) maksamalla.

Marjastus, sienestys ja kasvien keräily

Marjojen ja ruokasienten poimiminen on sallittu liikkumisrajoitukset huomioiden.
Muiden kuin ruokasienten sekä puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen on kielletty. Villiyrttien kerääminen on siis kielletty.

Pyöräily

Polkupyöräily on sallittua jokaisenoikeudella liikkumisrajoitukset huomioiden. Hämeenkangas sopii hyvin maastopyöräilyyn. 

Ratsastus

Hämeenkankaan teillä ja poluilla saa ratsastaa Hämeenkankaan karttaesitteeseen (pdf 1.7 Mt, julkaisut.metsa.fi) merkityillä ratsastusurilla.

Dronen lennättäminen

Hämeenkankaalla dronen lennättäminen on sallittua vain erityisluvalla, koska osa alueesta on rajoitusaluetta Puolustusvoimien toiminnan takia ja Jämin alue on UAS-ilmatilavyöhykettä lentokenttätoiminnan takia. 

Muut säännöt ja ohjeet

Hirven ja pienriistan metsästäminen on sallittua paikallisille metsästysseuroille Metsähallituksen luvalla.

Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta, järjestetyt tapahtumat ja elokuvien tai mainosten kuvaaminen maastossa. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).

Hämeenkankaan reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista ja toistuvaan yrityskäyttöön tarvitaan sopimus Metsähallituksen kanssa (metsa.fi). Päiväkohtaiset käyttömaksut maksetaan Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).

Turvallisuus

Tutustu retkikohteeseen ennakkoon. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden ja varoitusten (ilmatieteenlaitos.fi) seuraaminen auttaa retken onnistumisessa.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää 

Erätarkastajat valvovat luontokohteita

Kaksi ihmistä seisoo vaaran laella moottorikelkkailuvaatteissa. Taustalla on avoin maisema.

Erävalvonta (eräluvat.fi) on palvelu- ja valistustyötä suomalaisen luonnon hyväksi. Erätarkastajan tehtävänä on valvoa laillisuutta ja luvallisuutta valtion alueilla tapahtuvassa toiminnassa ja luonnon käytössä.

Kun havaitset rikkomuksen tai epäilet rikkomuksen tapahtuneen, voit ilmoittaa havaintosi erätarkastajalle (eräluvat.fi). Toivomme, että jätät ilmoituksen yhteydessä yhteystietosi, mutta voit jättää ilmoituksen myös nimettömänä.