Patikointi Erävaellus Melonta Kuntohiihto Retkihiihto Nähtävyydet ja näköalat Marjastus ja sienestys Kalastus Geokätköily

Rauhan rannoilta löydät hienot hiekkarannat ja historian jäljet. Nauti harjuista, rannoista, tupasvillaisista soista ja metsien huminasta vaikkapa patikoiden, hiihtäen tai meloen.

Joillakin kansallispuiston alueilla liikkuminen on rajoitettua osan vuotta. Tarkistathan asian ennen retkelle lähtöä.

Patikointi

Lähde patikkaretkelle Ylä-Savon kauniiseen luontoon. Kansallispuistossa on noin 20 km merkittyjä reittejä. Puiston suosituin retkeilyreitti, Uiton kierto -rengasreitti (7 km), on helppokulkuinen ja kiertää Sammakko- ja Autiojärvet. Matkan varrella kuljet pitkospuita pitkin ja nautit kauniista maisemista. Voit poiketa myös Venäjänhiekalle ja Tiilikanaution torpalle. Helppokulkuinen Aution kierto -rengasreitti (3,4 km) kulkee suomaisemissa ja on valtaosin pitkostettu.

Kuva: Petri Jauhiainen

Hiihto

Kansallispuistossa järjestetään maaliskuun alussa Tiilikan hiihto, johon osallistuu vuosittain parisataa hiihtäjää. Hiihtoreitti muodostuu kahdesta perinteisen tyylin lenkistä (7 ja 17 km). Ladut alkavat Sammakkoniemen opastuspaikalta, ja eväitä nautitaan Uiton kämpän pihalla. Tiilikan hiihto on yleisölle avoin ja maksuton. Voit sivakoida myös maastossa avaamalla omat latusi luontoon.

Melonta

Kuva: Eerikki RundgrenTiilikkajärven upeista maisemista voi nauttia myös meloen ja soudellen. Järvellä ei ole laajoja selkiä eikä virtavesiä, joten aloittelijakin pääsee kokeilemaan melomista. Kanootin voi laskea vesille Sammakkotammen opastuspaikan luota tai Pohjoisniemen pysäköintialueelta, josta kanoottia täytyy kantaa järvelle pitkoksia pitkin noin 30 m. Lisäksi Uiton kämpällä ja Pohjoisniemessä on kanoottilaiturit. Rajoitusosan maihinnousupaikat on merkitty maastoon ja puiston karttaan.

Jos touko-kesäkuussa on hyvä vesitilanne, meloen voi jatkaa matkaa Sammakkotammelta Tiilikanjoelle, joka johtaa toiselle kauniille järvelle, Älänteelle. Jokiosuuden pituus Tiilikanselälle on noin 36 km. Alun vauhdikkaiden pikkukoskien jälkeen Tiilikanjoki virtaa enimmäkseen kansallispuiston alueen ulkopuolella. Tiilikkajärvi onkin osa Koillis-Savon Tiilikka–Älänne-melontareittiä (70 km), jolla voi tehdä myös pitkiä erävaelluksia meloen.

Muut aktiviteetit

 • Geokätköily: Tutustu Tiilikkajärven luontoon geokätköjä etsien.
 • Kalastus:
  • Onkia ja pilkkiä voi jokamiehenoikeudella.
   • Rannoilta tapahtuva onginta ja viehekalastus ovat kuitenkin kielletty Pohjoisniemen ja Venäjänhiekan rantojen rajoitusosilla.
  • Viehekalastusta varten pitää 18-64 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (www.eräluvat.fi). Jos kalastat useammalla kuin yhdellä vavalla tarvitset lisäksi Metsähallituksen Etelä-Suomen vapaluvan nro 7413 (www.eräluvat.fi).
   • Rannoilta tapahtuva onginta ja viehekalastus ovat kuitenkin kielletty Pohjoisniemen ja Venäjänhiekan rantojen rajoitusosilla.
   • Luvat voi ostaa erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi).
  • Tiilikkajärvessä pyydyskalastus on sallittu vain Rautavaaran kunnan asukkaille. Pyydyskalastukseen tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi Metsähallituksen Ylä-Karjalan / Ylä-Savon pyydysluvan nro 7001 (eräluvat.fi). Luvat ovat voi ostaa palvelunumerosta 020 69 2424.
  • Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!
 • Marjastus ja sienestys: Täytä sankosi lakoilla ja mustikoilla!
 • Nähtävyydet ja näköalat: Tiilikanaution torpan idyllinen pihapiiri on säilynyt 1920-luvun ulkoasussa. Torppa on Suomen sodan maineikkaan sissipäällikön Olli Tiaisen synnyinpaikka. Sodasta ja rauhasta muistuttaa myös Täyssinän rauhan (vuonna 1595) rajakivi Tiilikkajärvessä. Sammakkotammen pato ja uittomiesten kämppä (vuokratupa ryhmille) henkivät uittohistoriaa.
 • Uinti: Pulahda uimaan tai istahda piknikille upeille, luonnon muovaamille hiekkarannoille, joista kuuluisin on Venäjänhiekka. Myös Uiton kämpän laiturilta pääsee vapaasti uimaan. Virallista uimarantaa ei kuitenkaan ole.
 • Vaellus: Puiston merkityiltä reiteiltä on yhteys Virvatulten polulle (19 km), joka vie Tiilikkajärveltä Rautavaaran Metsäkartanolle ja jolla voi tehdä yli yön kestäviä vaellusretkiä. Reitti kulkee osin vaikeakulkuisessa maastossa Pumpulikirkon vanhojen metsien suojelualueen kautta. Pumpulikirkko on suuri ja vaikuttava, yhdeltä sivulta avoin hiidenkirnu. Matkan varrella voi telttailla Yrttilammen tulentekopaikalla.

Yhteistyötahojen palvelut Tiilikkajärvellä

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus.

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).

Tuikki.fi