Patikointi Erävaellus Luontopolkuun tutustuminen Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Melonta Veneily Purjehtia Kalastus Marjastus ja sienestys Pyöräily Hiihto maastossa Laitesukellus

Mitä Saaren kansanpuistossa voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Alueella on useita erilaisia lyhyehköjä reittejä. Osa on helppokulkuisia ja sopii myös liikuntaesteisille, osa taas sisältää jyrkkiä mäkiä. Pidempiä reittejä kaipaaville löytyy yhdysreitti esim. Hämeen luontokeskukseen ja Ruostejärven virkistysalueelle.

Tehdä erävaelluksia kävellen

Saaren kansanpuisto on yli 200 km pitkän Hämeen Ilvesreitin (www.hameenvirkistysalueyhdistys.fi) lähtöpaikka. Reitin varrella voi yöpyä teltassa, laavulla, kodassa tai maksullisissa yöpymispaikoissa.

Meloa ja soutaa

Saaren kansanpuiston ohi menee Loimijoen melontareitti ja läheiset järvet tarjoavat hyvän mahdollisuuden vesillä liikkumiseen.

Läheiset järvet tarjoavat hyvän mahdollisuuden vesillä liikkumiseen. Kuva: S-M Hiukkamäki

Purjehtia ja liikkua moottoriveneellä

Saaren kansanpuiston alueella ja läheisyydessä on useita veneen vesillelaskupaikkoja. Kuivajärven ja läheisen Pyhäjärven selät ovat suosittuja veneilijöiden ja kalastajien keskuudessa.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

  • Kaukolanharjun 21 metriä korkeasta umpinaisesta puisesta näkötornista avautuvat hienot maisemat yli metsien ja sokkeloisten järvenselkien.
  • Lounais-Hämeen pirtti on talonpoikaisesineistöllä sisustettu kotiseututalo, jossa toimii perinneravintola, kahvila ja museo. Pirtti on rakennettu 1946-1948.

Tutustua luontopolkuun

Saaren kansanpuistossa on 2,7 km:n mittainen luontopolku, joka esittelee alueen luontoa ja sen erikoisuuksia.

Hiihtää maastossa

Saaren kansanpuiston reittejä voi vapaasti hiihtää talvella, lisäksi läheiset järvenselät soveltuvat hiihtämiseen. Kannattaa muistaa, että virtaava vesi heikentää jäätä ja talvella virtausten paikat myös muuttuvat.

Kalastaa

  • Onkiminen ja pilkkiminen on sallittua jokamiehenoikeudella (www.ymparisto.fi). 
  • Alueella saa viehekalastaa kalastonhoitomaksulla (www.eraluvat.fi). Jos kalastat useammalla kuin yhdellä vavalla tarvitset kalastonhoitomaksun lisäksi vesialueen omistajan luvan.
    • Kuivajärvi ja läheinen Pyhäjärvi ovat Tammelan parhaita kalastusvesiä. Järvet kuuluvat Tammelan kalastusalueeseen, joka tarjoaa yhteensä 3160 hehtaarin yhteislupa-alueen Pyhäjärvelle ja Kuivajärvelle. Lisätietoja kalastusluvista ja Tammelan kalastusalueesta (www.kalapaikka.net).
  • Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!

Pyöräillä

Saaren kansanpuiston alueen läpi menee Hämeen järviylängön ulkoilukarttaan (www.hameenvirkistysalueyhdistys.fi) merkitty pyöräilyreitti. Myös Saaren kansanpuiston reiteillä on maastopyöräily sallittua. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat.

Marjastaa ja sienestää

Saaren kansanpuiston alueella saa sienestää ja marjastaa. Marjoista mustikka ja puolukka ovat yleisimmät.

Uida

Kohde on kesäisin erittäin suosittu uimarien keskuudessa. Kuivajärven matalat hiekkarannat soveltuvat erittäin hyvin myös lapsille. Syvärantaisen kirkasvetisen Suujärven rannalla on laiturien lisäksi erikorkuisia hyppytelineitä. Uimaranta on Tammelan kunnan hoidossa.

Sukeltaa

Kirkasvetinen syvärantainen Suujärvi on suosittu sukeltajien keskuudessa.