Patikointi Veneily Purjehtia Lintujen tarkkailu Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Luontopolkuun tutustuminen Hiihto maastossa Kalastus Metsästys Marjastus ja sienestys

Nähtävyyksien ja näköalojen katselu

Kuva Jussi Riikonen

Saarilla voi tutustua vanhoihin kalastajakyliin sekä Hevoskarin muinais-jäännökseen, jatulintarhaan.

Melonta ja soutu

Rahjan saaristo on rannikkomerialuetta. Saaret sijaitsevat lähellä toisiaan, joten soutuveneellä tai melomalla on kätevintä tutustua alueeseen.

Purjehtiminen ja moottoriveneily

Moottoriveneellä voi liikkua parhaiten veneväylillä. Väylien ulkopuolella on oltava erityisen varovainen, sillä alue on hyvin matalaa ja karikkoista. Purjehtimiseen on parhaimmat mahdollisuudet suuremmilla selillä, avomeren tuntumassa.

Muut aktiviteetit

  • Hiihto: Talvella saaristossa on mukava hiihdellä jäällä ja saarissa. Saaristo onkin paikallisten ja lähiympäristön asukkaiden suosima hiihtokohde. Kevättalvisin saaristossa järjestetään hiihtotapahtuma, jota varten tehdään latu. Varsinaisia ylläpidettyjä latuja alueella ei ole.
  • Lintujen tarkkailu: Keväisin ja syksyisin matalalla merialueella liikkuu valtavia lintumääriä. Konikarvon kalasatamassa on lintutorni, jonka lähettyvillä on opastuskatos.
  • Kalastus: Onkiminen ja pilkkiminen on jokamiehen oikeudella sallittu kaikilla vesialueilla. Viehekalastukseen tarvitaan kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi). Rahjan kalastusalue kuuluu Kalastakalajoella-yhteislupa-alueeseen (kalastakalajoella.fi). 
  • Marjastus ja sienestys: Marjastus ja sienestys on sallittua. Alue on suosittu etenkin tyrnin poiminta-alueena, mutta tavanomaisempia mustikkaa ja puolukkaa kasvaa saarissa yleisesti. Hienoaromista mesimarjaa voi hyvällä onnella myös löytää saarista.
  • Metsästys: Rahjan saaristo kuuluu Rahjan pienriistan metsästysalueeseen (lupa-alue nro 5633). Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eraluvat.fi).
  • Uinti: Useimmilta rannoilta pääsee uimaan, joskin rannat ovat melko kivisiä. Varsinaisia virallisia uimarantoja ei alueella ole.

Tyrnin aromikkaiden marjojen poiminta on sallittua syyskuusta alkaen. Kuva: Hannu Tikkanen

Yhteistyötahojen palvelut Rahjan saaristossa

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus.

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).