Purjehtia Lintujen tarkkailu Luontopolkuun tutustuminen Hiihto maastossa Hiihto huolletulla ladulla Erävaellus Kalastus Metsästys Marjastus ja sienestys

Purjehdus ja moottoriveneily

Perämeren saaret, joilla on palveluvarustusta soveltuvat käyntikohteeksi päivän tai parin mittaiselle veneretkelle.

Lintujen tarkkailu

Perämeren saaret on oivallinen alue vesilintujen, merenrantakahlaajien ja merenrantametsien lajien tarkkailuun. Saarilta voi seurata myös kevät- ja syysmuuttoa. Useat muuttavat vesilinnut lepäilevät saarten kupeilla. Alueelle ei ole rakennettu lintutorneja.

Röytän itärannan aallonmurtaja. Kuva: Päivi VirnesLuontopolkuun tutustuminen

Iin Röytän noin kahden kilometrin mittainen luontopolku esittelee Perämeren luonnonoloja sekä saaren merenkulkuun sekä sahaus- ja laivaustoimintaan liittyvää historiaa. Alueen muilla saarilla ei ole maastoon merkittyjä retkeilypolkuja.

Erävaellukset hiihtäen

Perämerellä on mahdollista kevättalvella eräretkeillä hiihtäen saarista toiseen yöpymisvarusteita kuljettaen.

Hiihto meren jäällä

Lähisaariin eli Röyttään, Satakariin, Kriisiin ja Kropsuun tehdään talvella ja keväällä paljon retkiä jäätä pitkin hiihtämällä. Hyvän jääpeitteen aikana kunnat tekevät hiihtolatuja saaristoon. Röytän saarelle pääsee hiihtäen Iin Praavan kalasatamasta. Rannoilta saa helpommin kuvan saaren yleisilmeestä, sillä sisäosat ovat melko ryteikköisiä ja siten vaikeampaa hiihtomaastoa.

Kannattaa muistaa, että virtaava vesi heikentää jäätä ja talvella virtausten paikat myös muuttuvat. Lisäksi jäällä retkeilevän kannattaa ottaa huomioon Oulun - Kemin syväväylä, jota pidetään auki jäänmurtajilla.

Kalastus

Ammattimainen kalastus on luvanvaraista valtion vesialueilla sekä yleisillä vesillä. Onkiminen ja pilkkiminen on sallittua jokamiehenoikeudella (www.ymparisto.fi) kaikilla vesialueilla.

Viehekalastusta varten tulee suorittaa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi). Kalastuslupia voi ostaa erälupien verkkokaupasta (www.eraluvat.fi).

Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi. 

Metsästys

Röytän pohjoisosat ja saarta ympäröivät vesialueet kuuluvat Metsähallituksen pienriistan metsästysalueeseen Röyttä nro 5627. Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eraluvat.fi).

Marjastus ja sienestys

Vanhoilta kedoilta voi löytää ahomansikoita herkutteluhetkeä varten. Myös tyrniä ja vadelmaa esiintyy Perämeren saarissa jonkin verran.

Uinti

Kuumilla kesähelteillä veneilijälle löytyy ulompaa merialueelta eksoottinen uimiseen sopiva luonnonranta: Santapankin yksinäinen, hiekkainen matalikkosaari. Useimmat saarten rannat ovat kivikkoisia, mutta sieltä täältä löytyy uimiseen soveltuvia hiekkarantoja. Alueella ei ole kuitenkaan virallista uimarantaa.

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus.

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).