Retkeilyreitit ja polut

Lapsi istuu aikuisen hartioilla. He ovat pysähtyneet pitkospuille katselemaan suomaisemaa.

Patvinsuolla on noin 80 km hyvin merkittyjä polkuja. Reittimerkintänä on pääsääntöisesti oranssinkeltainen ympyrä. Polut ovat pääosin helppokulkuisia. Suo- ja kosteikkoalueilla on kulkijoille pitkospuut noin 20 km matkalla. Puiston suosituin retkeilyreitti on Suomunjärveä kiertävä 16 km:n pituinen Suomunkierto.

Reittien lähtöpisteet

Suomun luontotuvan ja Suomun rannan pysäköintialueet (Suomuntie 54, Lieksa)

Kurkilahden pysäköintialue (Suomuntie 80, Lieksa)

Surkansuon pysäköintialue (Suomuntie 27, Lieksa)

Autiovaaran pysäköintialue (Uimaharjuntie 159, Lieksa)

Surkanpuron pysäköintialue (Suomuntie 70, Lieksa)

Lahnalammin pysäköintialue (Lahnalammintie 18, Lieksa)

Jokivaarankankaan pysäköintialue (Lutintie 26, Ilomantsi)

Huomioithan alueen liikkumisrajoitukset.

Luontopolut

Kuusipolku, 3 km ympyräreitti

Kuusimetsä auringonpaisteessa.Sulan maan aikaan. Ei talvikunnossapitoa.
Ohjeellinen kulkuaika on noin tunti.

Polku kulkee helppokulkuisessa mäkisessä maastossa. Reitin pitkokset ovat läpi polun keskinkertaisessa kunnossa, mutta voivat olla paikoin liukkaita (uusittu 2015-2017 ja tarkastettu 2021).

Retkeilyrakenteet
Retkipöytä ja kuivakäymälä sijaitsevat Autiovaaran pysäköintialueella.

Reittiselostus
Reittimerkintänä on sininen ympyrä.
Viitoituksen mukainen kiertosuunta on vastapäivään.

Kuusipolku, 3 km, kiertelee helppokulkuisessa mäkisessä maastossa vanhan kuusimetsän siimeksessä. Polku kulkee puiston komeimmalla metsäalueella vanhojen kaskimaiden läpi. Polun korkeimmalla kohdalla on upeita haapavanhuksia. Polun varrella saattaa kuulla palokärjen nakutusta tai bongata hyvällä onnella lintuharvinaisuuden, kuten sinipyrstön, idänuunilinnun, pikkusiepon tai pohjantikan. Polulla voi nähdä vilahduksen vikkelästä näädästä. Illan hämärässä myös liito-oravat aloittavat liitelynsä. Autiovaaran aarniometsässä tallustelevat myös paikalliset kontiot. Polulla pääsee tutustumaan alueen luonnosta ja historiasta kertoviin opastetauluihin.

Lakkapolku, 3,3 km ympyräreitti

Sulan maan aikaan. Ei talvikunnossapitoa.
Ohjeellinen kulkuaika on noin 1 - 1½ h.
Helpohko reitti.

Lähtöpiste
Polku lähtee Surkansuon pysäköintialueelta.

Retkeilyrakenteet
Retkipöytä ja kuivakäymälä sijaitsevat Surkansuon pysäköintialueella.

Nähtävää
Ennen kierroksen puoli väliä on paloekologian tutkimusalue, joka on vuonna 1989 poltettu suosaarake. Kokeilu oli ensimmäinen laatuaan Euroopassa. Sen tarkoituksena on tutkia luonnonsuojelualueiden metsien uudistumista ja luonnontilan palauttamista tulenkäytön avulla. Reitin puolen välin jälkeen on mahdollista tarkkailla Surkansuon lintuja pieneltä lintulavalta.

Reittiselostus
Reittimerkintänä on sininen ympyrä ja kiertosuunta on myötäpäivään.

Lakkapolku, 3,3 km, on helppokulkuinen polku Surkansuon avosoilla. Kosteat kohdat on pitkostettu. Polun opastauluissa kerrotaan suoluonnosta ja ihmisen toiminnasta soilla menneinä vuosikymmeninä.

Mäntypolku, 4,5 km ympyräreitti

Sulan maan aikaan. Ei talvikunnossapitoa.
Ohjeellinen kulkuaika on 1½ - 2½ h.
Helpohko reitti.

Retkeilyrakenteet
Suomun luontotuvalla on kaivo, ekopiste, kuivakäymälä, telttailualue ja vuokrattava sisämajoitustila. Telttailualueen läheisyydessä on kaivo, keittokatos, tulentekopaikka, kuivakäymälä, vuokrattava rantasauna sekä uintimahdollisuus.

Nähtävää kiertosuunnan (vastapäivään) mukaisesti:

  • Kuikkaniemen kauniit hiekkarannat.
  • Kuikkaniemessä on Patvinsuon vanhin rakennus. 1800-luvulta peräisin oleva kalastajien vanha sauna on käyttökiellossa.
  • Kaunisniemenkankaalla on metsäpaloalue, joka on vuonna 2001 tutkimuksia varten kulotettu. Jätäthän tutkimuslaitteet rauhaan.
  • Hiilimiilun poikkileikkaus. Miiluista saatiin hiiltä lievittämään Talvisodan aikaista polttoainepulaa.
  • Talvisin polulla (Mäntypolku 4 km) voi satunnaisesti olla huoltokelkanjälki hiihtouraksi. Suosittelemme kuitenkin metsäsuksien käyttöä, sillä varsinaisia latuja Patvinsuon alueelle ei erikseen tehdä.

Reittiselostus
Reittimerkintä on sininen ympyrä ja kiertosuunta vastapäivään.

Mäntypolku, 4,5 km, kulkee mäntykankaiden halki. Polku alkaa Suomun telttailualueelta. Alussa polku kulkee Suomunkierto -reittiä, kunnes se erkanee oikealle Kuikkaniemeen Sihvonlammilta tulevan puron jälkeen. Kuikkaniemen jälkeen polku ylittää Suomunkierto -reitin jatkuen Kaunisniemenkankaalle. Mäntypolku päättyy Suomun luontotuvan pihakaivon luokse.

Ympyräreitit

 

Kaksi retkeilijää kävelee kohti kuvaajaa hiekkarannalla rinkat selässään. Kuvan etualalla on rannan heiniä ja muuta kasvillisuutta.

Suomunkierto, 16 km ympyräreitti

Sulan maan aikaan. Ei talvikunnossapitoa.
Ohjeellinen kulkuaika on vauhdin ja voimien vaihdellessa 4 - 8 h.
Helpohko reitti.

Lähtöpisteet
Suomunkierroksen voi aloittaa joko Suomun luontotuvalta, Kurkilahden pysäköintialueelta tai Surkanpuron pysäköintialueelta.

Retkeilyrakenteet
4 telttailualuetta (Suomu, Lapinniemi, Pokkaniemi ja Virtaniemi), joissa kaikissa on kuivakäymälä ja tulentekomahdollisuus. Suomun Kaunisniemessä ja Kurkilahdessa on keittokatos. Ekopisteet ovat Kurkilahdessa ja Suomussa. Suomussa on vuokrattava rantasauna ja sisämajoitustila. Luontotuvalta voi ostaa viehekalastuslupia Suomunjärvelle tai vuokrata soutuveneen, kanootin tai kajakin. Matkailuautojen ja -vaunujen pysäköintialue on Surkanpurossa.

Nähtävää

  • Hienot näkymät Suomunjärven kauniille hiekkarannoille ja metsäisille saarille.
  • Hyvät luonnonrannat, jotka soveltuvat uimiseen, löytyvät Suomun Kaunisniemen molemmin puolin sekä Kurkilahdessa, mutta uiminen on mahdollista kaikilla Suomunjärven hiekkarannoilla. Alueella ei kuitenkaan ole virallista uimarantaa.

Reittiselostus
Reittimerkintänä on oranssinkeltainen ympyrä.
Suositeltava kiertosuunta on myötäpäivään.

Suomunkierto, 16 km, kiertää erämaisen ja hiekkarantaisen Suomunjärven. Reitti on helppokulkuista maastoa, sillä se kulkee melko tasaisessa mäntymetsässä; vain yksi mäistä on jyrkkä. Kosteat paikat on pitkostettu, ja Virtasalmi ylitetään kuivin jaloin siltaa pitkin.

Talvisin polulla (Suomu - Nälmänpuro - Surkanpuro - Suomu 10 km ja Mäntypolku 4 km) voi satunnaisesti olla huoltokelkanjälki hiihtouraksi. Suosittelemme kuitenkin metsäsuksien käyttöä, sillä varsinaisia latuja Patvinsuon alueelle ei erikseen tehdä.

Kartat: Koli Ruunaa Patvinsuo Petkeljärvi, vedenkestävä ulkoilukartta 1:25 000. Karttakeskus 2020.

Puusta veistetty pöllö. Taustalla syksyinen suo.

Patvinkierto, 25 km ympyräreitti

Sulan maan aikaan. Reitti kulkee tasaisessa, helppokulkuisessa maastossa. Reitillä pääsee kesäisin ylittämään Nälmänjoen lossilautalla. Ei talvikunnossapitoa.
Patvinkierron ohjeellinen kulkuaika on 1 - 2 vrk.

Retkeilyrakenteet

  • Telttailualueet ja tulentekopaikat: Nälmänpuro, Teretinniemi lintutornin läheisyydessä, Majaniemi Koitere-järven rannalla ja Pirskanlampi.
  • Laavu ja tulentekopaikka: Teretinniemi lintutornin läheisyydessä.
  • Kuivakäymälät: Lahnalampi ja kaikki telttailualueet.
  • Ekopisteet Kurkilahdessa ja Suomun luontuvalla.
  • Uiminen on mahdollista Kurkilahdessa (Suomunjärven ranta) tai Majaniemessä (Koitereen ranta). Alueella ei kuitenkaan ole virallista uimarantaa.

Reittiselostus
Reittimerkintänä on oranssinkeltainen ympyrä.

Retkeilijä ylittämässä järveä lossilautalla.Patvinkierto, lyhyimmillään 25 km, kulkee puiston eteläosassa tasaisessa, helppokulkuisessa maastossa. Lyhyimmän Patvinkierron voi aloittaa puiston länsiosassa sijaitsevalta Lahnalammen pysäköintialueelta. Lisäkilometrejä (3 - 8) reittiin saa, kun sen aloittaa joko Suomun luontuvalta, Kurkilahden tai Jokivaarankankaan pysäköintialueelta. Reitillä pääsee kesäisin ylittämään Nälmänjoen lossilautalla! Reitti etenee Patvinsuon kauniiden avosoiden keskellä, missä maisemaan välillä tuovat vaihtelua rämeet ja korvet. Polulta voi myös pistäytyä Teretinniemen lintutorniin ihailemaan avautuvia suomaisemia. 

Ajankohta- ja muut rajoitukset

  • Lahnalammen pysäköintialueen ja Pirskanlammen telttailualueiden välillä polku kulkee paikoin rajavartiolaitoksen ampuma-alueella.
  • Talvella polulla (Suomu - Nälmänpuro - Surkanpuro - Suomu 10 km) voi satunnaisesti olla huoltokelkanjälki hiihtouraksi. Suosittelemme kuitenkin metsäsuksien käyttöä, sillä varsinaisia latuja Patvinsuon alueelle ei erikseen tehdä.
  • Myöhäissyksystä alkukevääseen eli jäiden aikaan Nälmänjoen lossilautta Koitereen lähellä on poissa käytöstä. Lautta lasketaan käyttöön arviolta viikolla 20 ja nostetaan talviteloille 31.10. Seuraa tiedotusta lauttojen käytettävyydestä Patvinsuon Ajankohtaista-sivulla.
  • Rajoitusosilla rajoitusaikana liikkuminen merkittyjen polkujen ulkopuolella on kielletty.

Yhteys Susitaipaleelle ja Karhunpolulle.

  • Kartat: Koli Ruunaa Patvinsuo Petkeljärvi, vedenkestävä ulkoilukartta 1:25 000. Karttakeskus 2020.
  • Yhdistämällä Suomunkierron ja Patvinkierron saat reitin valinnan mukaan vaelluksen pituudeksi 40 - 65 km.

Muut reitit

Patvinsuolla on Karjalan Kierros -retkeilyreitistön risteysasema. Reitistöön kuuluvat Ilomantsin Susitaival (ilomantsi.fi), 90 km ja Lieksan Karhunpolku (lieksa.fi), 133 km, lähtevät eri ilmansuuntiin Suomun luontotuvalta. Susitaipaleen ja Karhunpolun reittimerkintänä on oranssi ympyrä. Karjalan Kierroksen karttoja voit kysellä esimerkiksi Visit Karelia matkailupalvelusta (visitkarelia.fi)

Asiakaspalvelu

Suomun luontotupa
Puh. +358 465 720 766 /Suomun isäntä Pekka
Puh. +358 50 372 6242/ Tuula
Email: suomunluontotupa(at)gmail.com

Kolin luontokeskus Ukko
ukko(at)metsa.fi

Pysäköintialueet

Suomu
  • Suomuntie 54, Hattuvaara 

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Patvinsuon kartan Retkikartta.fi:ssä.

YLE Mennään metsään -polkujuoksukartta, Patvinsuo 

Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.