Patikointi Erävaellus Melonta Veneily Lintujen tarkkailu Hiihto maastossa Hiihto huolletulla ladulla Kalastus Metsästys Marjastus ja sienestys

Patikointi

Alueella on hyvät patikointimahdollisuudet ja merkittyjä retkeilyreittejä on noin 26 km.

Saarijärven kierrokselle (noin 8 km) kannattaa lähteä Kuivajärventien varrella olevalta pysäköintialueelta.

Erävaellukset kävellen

Itärajan kesäretkeilyreitti kulkee alueen läpi noin 18 kilometrin matkalla.

Erävaellukset meloen ja soutaen

Vesiretkeilyreitti alkaa Murhisalon alueelta. Veneenlaskupaikka on Alanteenjärvessä Kivijärven koskien alapuolella. Siitä reitti jatkuu länteen aina Vuokkijärveen saakka. Louhenkoski on useimmiten laskukelvoton.

Lintujen tarkkailu

Saarisuo ja Saarijärvi ovat hyviä lintupaikkoja. Murhisalon linnusto on kaiken kaikkiaan edustava. Kevät on parasta lintujen tarkkailun aikaa, mutta syysmuuttokin tarjoaa nähtävää.

Tehdä erävaelluksia hiihtäen

Itärajan talviretkeilyreitti (hiihtäjille ja koiravaljakoille) kulkee alueen halki, mutta sitä ei ylläpidetä säännöllisesti. Kelkkapolanne helpottaa retkihiihtoa.

Murhisalolla kulkee kevättalvisin noin 20 kilometrin mittainen rengasmainen hiihtoreitti, joka osittain seuraa Itärajan talviretkeilyreittiä. Hiihtoreitti alkaa Kuivajärven kylältä. Reitti avataan pääsiäisen tienoilla, jonka jälkeen sitä ei ylläpidetä.

Koko alueella voi hiihtää hangilla vapaasti muualla paitsi rajavyöhykkeellä, jolla liikkuminen ilman rajavartioviranomaisten myöntämää lupaa on kielletty.

Kalastus

Alueen vesissä voi onkia ja pilkkiä, harjoittaa viehe- ja koukkukalastusta, atrainpyyntiä sekä ravustusta Saarijärveä lukuun ottamatta. Valtion kalastonhoitomaksun (www.eräluvat.fi ) lisäksi useammalla kuin yhdellä vavalla kalastamiseen ja atrainpyyntiin tarvitaan Metsähallituksen Pohjois-Pohjanmaa-Kainuu vapalupa 5411, (www.eräluvat.fi). Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi).  

Verkkokalastaa voi Kivijärvessä, Holstinjärvessä, Karhujärvessä, Iso-Valkeaisessa, Hoikassa, Isossa- ja Pienessä Murhijärvessä, Kuivajärvessä ja Särkijärvessä.

Verkkolupia voi ostaa Eräpalveluiden myyntinumerosta (www.eräluvat.fi).

Yli-Vuokin virkistyskalastusalue sijaitsee Malahviantien varrella lähellä Murhisaloa.

Kolmen tunnin tai vuorokauden kalastusluvan voit hankkia myös matkapuhelimella (www.eräluvat.fi). Kohteella on opaste, josta löytyvät suomenkieliset ohjeet ja puhelinnumerot mobiililuvan ostamiseen.

Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Murhikoski. Kuva: Risto Sauso

Metsästys

Alue kuuluu pienriistan metsästysalueeseen Itä-Suomussalmi 5604. Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi).  

Paikallisilla asukkailla on ns. vapaa metsästysoikeus.

Marjastus ja sienestys

Murhisalolla saa marjastaa ja sienestää jokamiehenoikeudella (www.ymparisto.fi). Soiden hilla- ja karpalosadot ovat joinakin vuosina oikein hyviä.

Uinti

Murhisalon järvissä saa uida, mutta alueella ei ole virallista uimarantaa. Kuivajärvessä on joinakin kesinä ollut leväkukintaa.

Yhteistyötahojen palvelut Hossan luontokeskuksessa

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus.

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).