Mitä Mallan luonnonpuistossa voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Mallan luonnonpuistossa saa lumettomana aikana kulkea ainoastaan merkityllä polulla. Polku polveilee tunturimaastossa rinteillä, soilla ja kankailla. Reitillä joudutaan ylittämään myös useita puroja ja kivikkoja. Reitti soveltuu normaalikuntoisen retkeilijän päiväkohteeksi. Telttailu ja maastopyöräily ovat luonnonpuistossa kiellettyjä. Mallan kautta voi jatkaa vaellusta Kolmen valtakunnan rajapyykille ja edelleen Ruotsin ja Norjan suurtuntureille.

Tarkkailla lintuja

Mallan ja Kilpisjärven linnusto on arktinen ja omanlaisensa. Kesällä kulkijalle tuottavat elämyksiä tunturikoivikoiden sinirinnat, järripeipot ja jopa sepelrastaat sekä paljakoiden tunturikihut, keräkurmitsat ja kapustarinnat. Talvella retkeilijä voi helposti havaita kiirunan ja ilahtua riekon soidinnaurusta keväisessä koivikossa. Kiikarointi Kilpisjärvelle voi tuottaa havainnon arktisista vesilinnuista kuten alleista ja pilkkasiivistä.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Mallan luonnonpuiston yksi nähtävyys on Pikku-Malla, jonka laelle vie retkeilypolku. Sieltä avautuu hieno näköala Kilpisjärvelle. Retkeilyreitin varressa ovat myös Kitsiputous ja Kolmen valtakunnan rajapyykki. Lisätietoa nähtävyyksistä.  

Kolmen valtakunnan rajalla oleva rajakivi, jolta avautuu järvimaisema ja taustalla kohoava tunturi.

Hiihtää huolletulla ladulla ja maastossa

Lumipeitteisenä aikana liikkuminen maastossa omin voimin on sallittua. Maalis- ja huhtikuussa luonnonpuiston läpi Koltalahteen kulkee huollettu hiihtolatu. Muualla tunturissa hiihtäjä joutuu tekemään oman jälkensä.

Tutustua luontokeskukseen Kilpisjärven kylällä

Kilpisjärven luontokeskuksesta saa parhaat vinkit Mallan retkelle. Sieltä voi hankkia karttoja myös Norjaan ja Ruotsiin suuntautuville vaelluksille sekä tuliaiset kotiin viemisiksi. Luontotalon perusnäyttely Skandien laidalla kertoo Kilpisjärven seudun luonnosta, geologiasta, eliöstöstä ja ihmisistä.