Retkeilyreitit ja polut

Reittien lähtöpisteet

Kansallispuiston reitit lähtevät Pirttilahden, Kopinlahden, Lehdoksen, Sikomäen, Peukalolamminkankaan ja Korteniemen pysäköintialueilta. Hämeen luontokeskuksesta lähtevä Hämeen Ilvesreitin osa johtaa puiston halki Korteniemen perinnetilalle.

Pohjantikan polulta. Kuva: Juhani Mattila

Rengasreitit, lähtöpaikka Korteniemi

  • Ahonnokan luonto-polku, 1,3 km, vie kulkijan vanhaan sammaleiseen ikimetsään. Luontopolku on helppokulkuinen ja sen varrella olevat taulut kertovat metsän salaperäisistä pikku eliöistä. Ahonnokasta avautuu kaunis maisema Liesjärvelle. 
  • Punatulkun kierros, 3,1 km, on Korteniemestä lähtevä rengasreitti. Reitti kulkee vaihtelevassa maastossa seuraillen aluksi Hämeen Ilvesreittiä. Erkaannuttuaan Ilvesreitistä Punatulkun kierros jatkuu kuitenkin mäntykankaan läpi vähän soisemmalle alueelle ja sieltä edelleen Liesjärven rantaa kohti Korteniemen pihaa. Reitiltä on yhteys puiston halki Korteniemestä Kyynäränharjulle johtavalle polulle. Reitti on merkitty punaisilla vinoneliöillä.
  • Pohjantikan kierros, 5 km, on Korteniemestä lähtevä rengasreitti, joka on merkitty sinisillä vinoneliöillä. Reitti kulkee Liesjärven rantaa seuraillen Pitkäkärkeen, jossa on pieni niitty latoineen. Niityn kohdalla on lammasaita, joka ylitetään maastoportaita pitkin. Reitin varrella on vanhoja metsiä ja paljon lahopuustoa. Reitiltä on yhteys puiston halki Korteniemestä Kyynäränharjulle johtavalle polulle.
  • Korteniemen pysäköintialueella on esteetön kuivakäymälä. Pysäköintialueelta pääsee avustajan kanssa pyörätuolilla metsäistä hiekkatietä 200 metrin matkan Korteniemen perinnetilalle. Liikuntaesteiset voivat ajaa Korteniemen pihapirin tuntumaan. Korteniemen tupaan pääsee pyörätuolilla pyynnöstä paikoilleen asetettavia luiskia pitkin. Avustaja on suositeltava.

Rengasreitti, lähtöpaikka Pirttilahden pysäköintialue

  • Hyypiön reitti, 2,8 km, lähtee Kyynäränharjun pohjoispäästä, Kanteluksentien varrelta. Polku lähtee aluksi kohti Kyynäränharjua ja on merkitty oransseilla vinoneliöillä. Polun alussa voi ihailla rehevää metsää ja lehtomaista kasvillisuutta. Kanteluksentien ylitettyä reitti muuttuu vaihtelevaksi sekä maastoltaan että maisemiltaan. Polku nousee Hyypiönkalliolle, jossa voi levähtää ja ihailla Tapolanjärvelle avautuvaa maisemaa. Reitti kulkee Siltalahden venevalkaman kautta takaisin Kanteluksentielle. Reitti soveltuu myös aloitteleville retkeilijöille ja lapsiperheille.

Rengasreitti, lähtöpaikka Kopinlahti

  • Soukonkorven reitti, noin 3 km, on Kopinlahdesta lähtevä rengasreitti. Reitti kulkee aluksi Savilahteen päin, mutta kääntyy hiukan ennen Savilahden telttailualuetta Soukonkorven suuntaan. Pitkospuut halkovat Soukonkorven ennallistettua korpea noin 400 metrin matkalta. Muutoin reitti kulkee pääosin kangasmetsässä polkua pitkin. Reitti yhdistyy eteläosassaan vanhaan Ilvesreittiin ja palaa sen jälkeen takaisin lähtöpaikkaan eli Kopinlahteen. Reitti on merkitty valkoisin vinoneliöin.

Muut reitit

Liesjärven kansallispuiston alueella kulkee rengasreittien lisäksi myös muita merkittyjä reittejä, jotka on merkitty kansallispuiston karttaan. Merkittyjä reittejä pitkin voi kulkea esimerkiksi koko alueen läpi Korteniemestä Kyynäränharjun kautta aina Hyypiönkalliolle tai jopa Hämeen luontokeskukselle saakka. Liesjärven kansallispuiston polkuverkosto on myös osa Hämeen Ilvesreitistöä (www.hameenvirkistysalueyhdistys.fi).

Maisema Tapolanjärvelle Hyypiönkalliolta. Kuva: Elina Nystedt

 

Retkikohteissa lemmikkieläimet pidettävä kytkettynä. Kuva: Seppo Leinonen.

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä.

Retkikohteen esite

Pdf-tiedosto 1,3 Mt (julkaisut.metsa.fi)