Karhunkierros kulkee pääosin Oulangan kansallispuiston alueella. Puiston pääopastuspaikka on Oulangan luontokeskus. Reitin varrella on parin, kolmen päivämatkan välein tarjolla palveluja, kuten kioskeja ja kahviloita, joissa myydään mm. elintarvikkeita ja retkitarvikkeita. Kaikkea ei siis tarvitse kantaa. Lisätietoja Oulangan palvelut -sivulta. Katso myös Oulangan kansallispuiston yhteistyöyritysten palvelut.

Karhunkierroksen hoidosta ja asiakaspalvelusta vastaavat Metsähallitus ja Kuusamon kaupunki, niin että Metsähallitus hoitaa Oulangan kansallispuistossa sekä Konttaiselta Valtavaaralle kulkevaa osuutta reitistä ja Kuusamon kaupunki vastaa Karhunkierroksen osuudesta Juumasta Konttaiselle.

Ruokailu ja eväiden hankinta

Juomavesi

  • Pintavesi, kuten järvien, jokien ja purojen vedet, kannattaa puhdistaa ennen juontia, sillä veden laatu vaihtelee alueittain.
  • Suosittelemme juomaveden ottamista pulloihin asiakaspalvelupisteissä. Luonnonvesien käyttö juomavetenä on omalla vastuulla.

Jätehuolto

Oulangan kansallispuistossa ja Karhunkierroksella noudatetaan roskatonta retkeilyä. Biojätteen, metallin, lasin sekä vaarallisen jätteen voi kierrättää Karhunkierroksen varrella olevissa kierrätyspisteissä (3 kpl).

Maatuvat jätteet laitetaan käymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois.

Jo vaellusta suunniteltaessa kannattaa miettiä matkan aikana kertyvän jätteen määrää. Rinkkaa pakatessa voi mm. poistaa ylimääräiset pakkaukset tai vaihtaa ne kierrätettäviin kääreisiin. Vähentämällä jätettä jo ennen retkeä pienennät myös rinkan painoa.

Polttopuuhuolto

Polttopuut ajetaan moottorikelkoilla autiotuville ja tulentekopaikoille talvella. Polttopuut ovat pitkiä rankoja, joita pitää pilkkoa sahalla ja kirveellä. Kesäaikana polttopuuvarastoja täydennetään tarvittaessa.

Karhunkierroksella polttopuuta kuluu vuosittain paljon, koska Oulangan kansallispuisto on suosittu retkeilykohde. Toivomme retkeilijöiden käyttävän polttopuuta kohtuullisesti.

Käymälät

Karhunkierroksen varrella on kaikkiaan 10 autiotupaa ja kaikkien yhteydessä on kuivakäymälä. Käymälöihin voi myös laittaa biojätteen. Käymälät huolletaan säännöllisesti aina jäteastian täyttyessä.

Käymälöissä ei ole wc-paperia.

Kuivakäymälä Jyrävällä. Kuva: Minna Koramo / Metsähallitus

Jäte- ja polttopuuhuollon vastuutaho

Pääosa Karhunkierros -reitistä on Metsähallituksen hoidossa. Huoltohenkilökunta käy näillä etapeilla pari kertaa viikossa. Juuman kylästä Konttaisen pohjoispuolelle kulkevaa reittiä hoitaa Kuusamon kaupunki (www.kuusamo.fi).

  • Oulangan kansallispuiston alueella vastuutaho on Metsähallitus, Pohjanmaan luontopalvelut. Osoite Torangintaival 2 93600 Kuusamo. Lisätietoja: Oulangan luontokeskus, puh. 040 732 5615.
  • Kuusamon kaupunki vastaa Karhunkierroksen palveluista kansallispuiston ulkopuolella. Lisätietoja Kuusamo Infosta (www.ruka.fi), puh. 040 860 8365.

Yhteydet muihin reitteihin

UKK-reitti osuus Hossa - Kuusamo - Sallatunturi kulkee Karhunkierrosta myöten Rukalta Hautajärvelle.

Lähialueiden palvelut 

  • Karhunkierroksen Sallan puoleisella osalla on lähialueilla mm. mökkimajoitus- ja kahvilapalveluita.
  • Lisätietoja Kuusamon alueen majoitus-, myymälä-, kuljetus- ja  varusteiden vuokraus- yms. palveluista saa Kuusamo Infosta (www.ruka.fi), puh. 040 860 8365. Myös Rukan ja Kuusamon kesämatkailun verkkosivuilla (www.ruka.fi) kerrotaan mm. Rukan alueen palveluista.
  • Lisätietoja Sallan alueen palveluista Sallan matkailuinfosta puh. 0400 269 838 tai Sallan verkkosivuilta (www.salla.fi)

Huomautukset

Oulangan kansallispuisto on yksi Suomen suosituimmista kansallispuistoista. Alueelle  tehdään vuosittain yli 200 000 käyntiä. Runsaat kävijämäärät kuluttavat ja kuormittavat myös Karhunkierrosta varsinkin sesonkiaikoina.

Toivomme retkeilijöiden käyttävän merkittyjä reittejä, jotta ympäröivä luonto säilyisi mahdollisimman luonnontilaisena, eikä alueelle muodostuisi uusia polkuja.

Yöpyminen

Autio- ja varaustuvat

Karhunkierroksella on 10 autio- ja päivätupaa, joista 8 on Oulangan kansallispuiston alueella.

Leirintäalueet

Varusteiden vuokraus

Varusteet

Karhunkierroksella on mukava retkeillä, kun hallussa on perustiedot ja -taidot retkeilystä. Varusteista tärkeimmät ovat hyvä kartta (Rukatunturi - Oulanka ulkoilukartta 1:50 000) ja riittävät ennakkotiedot alueesta.

Reitin varrella olevat autiotuvat ovat yleensä sesonkiaikana täynnä, joten teltta ja makuupussi kannattaa ottaa mukaan. 

Retkikohteen esite

Pdf-tiedosto 5,1 Mt
(julkaisut.metsa.fi)