Geokätköily

Geokätköily on nykyaikaista aarteenetsintää! Siinä etsitään harrastajien mielenkiintoisiin paikkoihin piilottamia geokätköjä gps-laitteen tai kartan avulla. Geokätköilyä harrastetaan kaikkialla maailmassa, ja se sopii kaikenikäisille. Voit löytää aarteen myös suojelualueen tai kansallispuiston kätköistä. Retkeen voi yhdistää esimerkiksi eväshetken taukopaikalla, tutustumisen puiston luontoon tai vaikkapa näköalan ihailemisen!

Paikannuslaitetta pitelevä mies löytää geokätkön kallionkolosta.

Geokätköjen sijaintitiedot eli koordinaatit sekä kuvaukset näkyvät rekisteröityneille harrastajille maailmanlaajuisen yhteisön sivulta (geocaching.com). Suomalainen käyttäjä voi rekisteröityä myös suomalaiselle sivustolle (geocache.fi), joka hakee tietonsa kansainväliseltä sivulta. Rekisteröityminen on maksutonta. Geokätköilyn aloittamiseen riittävät siis verkkoyhteys ja gps-paikannukseen soveltuva laite tai älypuhelin. Geokätköjä voi etsiä myös pelkän kartan avulla.

Kätköilijä on avannut geokätkön ja tarkastelee sen sisältöä. Kätköstä on löytynyt muun muassa lokikirja.

Jokaisen kätkön kuvauksessa on kerrottu koordinaattien lisäksi kätkörasian koko ja muita vihjeitä, jotka helpottavat kätkön löytämistä. Kätkön koko vaihtelee yleensä filmipurkin ja parin litran pakastusrasian väliltä, mutta saattaapa eteen tulla vaikka ämpärinkin kokoinen kätkö. Geokätköjä on viittä eri vaikeustasoa. Helpoimmat kätköt löytyvät yleensä nopeasti, mutta vaikeimman tason kätköt saattavat tarjota todella haastavan pähkinän purtavaksi.

Kätköt on myös luokitettu maaston vaikeuden mukaan viiteen luokkaan. Maastoluokitukseltaan helpoimmille kätköille pääsee jopa pyörätuolia käyttäen, hankalimmissa taas voidaan vaatia fyysisiä ponnistuksia, erityisiä taitoja tai mukana tuotuja apuvälineitä, kuten kiipeily- tai sukellusvarusteita. Kätköilyä harrastamaton henkilö eli "jästi" ei yleensä huomaa maastossa olevia kätköjä, sillä ne on yleensä sijoitettu näkymättömiin, kuten kiven- tai puunkoloon tai sillan rakenteisiin.

Kätkörasiasta löytyy lokikirja ja yleensä myös kynä sekä pieniä vaihdettaviksi tarkoitettuja esineitä. Käynti kirjataan geokätkön lokikirjaan sekä geokätköily-yhteisön verkkosivuille. Näin myös muut harrastajat voivat tarkistaa, kuinka moni on käynyt kätköllä, milloin kätkö on viimeksi löydetty ja kätkön omistaja saa tiedon, että kätkö on kunnossa. Haastetta kaipaava voi myös kisailla vaikkapa siitä, kuka on löytänyt uuden kätkön ensimmäisenä tai kuka on löytänyt eniten kätköjä.

Vastuullisen geokätköilyn pelisäännöt

Geokätköilyssä on hyvä muistaa geokätköily-yhteisön luomat vastuullisen geokätköilyn pelisäännöt:

  • En aiheuta turhaa vaaraa itselleni tai toisille geokätköilijöille.
  • Otan huomioon jokaisenoikeudet ja -velvollisuudet.
  • Noudatan roskattoman retkeilyn periaatteita ja jätän mahdollisimman vähän jälkiä luontoon ja ympäristöön kätköjä etsiessäni ja niitä tehdessäni.
  • Kunnioitan maanomistajien ja asukkaiden oikeuksia ja pyydän luvan aina tarvittaessa. Valtion luonnonsuojelualueille kätköä tehtäessä kätkön perustajalla on ilmoitusvelvollisuus Metsähallituksen Luontopalveluille.
  • Huolehdin siitä, että geokätköt pysyvät tallessa eli piilotan kätkön samalle paikalle ja samalla tavalla kuin se oli löytäessäni, korjaan kätkön naamiointia, jos se on liian näkyvillä tai selvästi kärsinyt sekä ilmoitan kätkön omistajalle aina kätkön korjaustarpeista yhteisön kautta. Muistan myös pitää reissaajat eli geokätköstä toiseen kiertävät aarteet kierrossa ja kirjata reissaajien löydöt ja jättämiset ohjeiden mukaisesti.

Geokätkön perustaminen valtion luonnonsuojelualueelle

Valtion luonnonsuojelualueelle saa tehdä geokätkön. Kätköiltä edellytetään, että ne perustetaan ympäristövastuullisesti, aiheuttamatta haittaa tai häiriötä luonnolle ja alueiden muille käyttäjille. Kätköjä ei saa myöskään sijoittaa niin, että kätkön etsiminen on erityisen vaarallista. Jos kätköt liittyvät maastossa oleviin rakenteisiin (esim. rakennukset, sillat tai opastustaulut), rakenteita ei saa vahingoittaa.

Geokätkön perustamisesta valtion luonnonsuojelualueelle tulee aina ilmoittaa Metsähallituksen Luontopalveluille. Jos luonnonsuojelualue on esitelty Luontoon.fi-verkkopalvelussa, kunkin kohteen etusivulla on kerrottu yhteystiedot. Mikäli kyseistä aluetta ei ole esitelty Luontoon.fi-verkkopalvelussa, ota yhteyttä lähimpään luontokeskukseen.

Ilmoituksesta tulee käydä ilmi kätkön perustajan oikea nimi ja yhteystiedot, kätkön sijainti riittävän tarkasti (koordinaatit ETRS-TM35FIN muodossa) sekä tunnistetiedot, joiden avulla kätkö on tunnistettavissa harrastajien verkkosivuilta. Kätkön kuvauksessa on kerrottava, että kätkö on luonnonsuojelualueella, miten rauhoitusmääräykset mahdollisesti vaikuttavat kätkön etsijään ja lisäksi linkki alueen Luontoon.fi-sivustolle. Metsähallitus voi pyytää kätköilijää poistamaan kätkön, jos sen havaitaan olevan sopimattomassa paikassa, esimerkiksi kulumiselle herkässä kohteessa tai vaarallisessa paikassa. Luonnonsuojelualueiden liikkumisrajoitusosiin kätköjä ei saa perustaa.

Erämaa-alueille, retkeilyalueille ja talousmetsiin geokätköjä voi perustaa harrastajien laatimia pelisääntöjä noudattaen ilman, että niistä tarvitsee ilmoittaa Metsähallitukselle. Metsähallitus ei ota kätköjä huomioon toiminnassaan eikä vastaa toimiensa kätköille mahdollisesti aiheuttamista vahingoista.

Lisätietoa

Terveyttä luonnosta

Geokätköilyn sivutuotteena jo puolen tunnin luonnossa oleskelu

  • kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistöä
  • auttaa painonhallinnassa
  • parantaa lihasvoimaa ja liikkuvuutta
  • kehittää tasapainoa ja koordinaatiota
  • vähentää sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen ja korkean verenpaineen riskiä
  • vähentää stressiä sekä masennus- ja ahdistuneisuusoireita.