Rogaining-suunnistus

Jos pidät vaeltamisesta, pitkistä päiväetapeista ja tarkkuutta vaativasta suunnistamisesta, rogaining on sinun lajisi. Laji opettaa tarkkaan kartanlukuun, mutta samalla siinä on säilynyt vaellukseen kuuluva henki. Rogaining-tapahtumia järjestetään eri puolella Suomea – myös Luontoon.fi -verkkopalvelusta löytyvillä kohteilla.

Rogaining on laji, jota harrastetaan tässä muodossa pääsääntöisesti tapahtumien yhteydessä. Rogaining-tapahtumaan osallistutaan pareittain tai pienissä ryhmissä. Rogainingissa voi osallistua joko kilpa- tai retkisarjoihin. Lajissa suunnistetaan vapaavalintaisessa järjestyksessä rastilta toiselle ja kerätään mahdollisimman paljon pisteitä annetussa ajassa. Kilpailuaika voi olla parista tunnista jopa vuorokauteen.

Suunnistajat ovat laskeneet kartan maahan jalkojensa juureen.

Laji ei siis ole nopeuslaji perinteisessä merkityksessä. Paremmuus lajissa ratkaistaan pisteiden perusteella. Rastit on pisteytetty ja osallistujat voivat suunnitella reittinsä vapaavalintaisesti. Hyväksytyn suorituksen saadakseen ryhmän kaikkien jäsenten on käytävä samoilla rasteilla annetussa ajassa.

Rogaining-tapahtuman luonteeseen kuuluu, että joukkueilla on mahdollisuus koska vain kilpailun aikana käydä kisakeskuksessa vaihtamassa varusteita, syömässä tai jopa nukkumassa tovin. Yleensä tapahtumat huipentuvat juuri ennen kilpailuajan täyttymistä, kun joukkueet saapuvat joukoittain kilpailukeskukseen.

Laji sopii loistavasti suunnistusta ja seikkailulajeja harrastaville, mutta on oivallinen kuntoilumuoto myös tavallisille retkeilijöille ja kuntoilijoille.

Lajin alkuperä: Australian lahja retkeilijöille

Rogaining-suunnistus kehittyi Australiassa, missä yliopistot järjestivät opiskelijoilleen pitkiä vaelluksia, joiden rasteilla sai käydä haluamassaan järjestyksessä. Kilpailulaji siitä tuli 1970-luvulla.

Rogaining ei ole kilpailulajina vielä tunnetuimmasta päästä, mutta maailmanmestaruudesta on kisattu jo vuodesta 1992 asti. MM-titteleistä on kisattu myös Suomessa Urho Kekkosen kansallispuistossa vuonna 2015. Tätä ennen oli järjestetty jo useita retki-rogainingeja ja myös SM-kisoja.

Eri puolilla Suomea järjestetään sekä rogaining-kilpailuja että retki-rogainingeja. Useimmat tapahtumat ovat eri retkeilyjärjestöjen tai urheilu- ja suunnistusseurojen järjestämiä.

Suunnistaja löytää rastin suolla.

Kuinka alkuun rogainingissa?

Lajissa pääsee alkuun perussuunnistustaitoja harjoittelemalla. Melkeinpä kaikissa Suomen kunnissa järjestetään kesäkaudella kuntorastitapahtumia. Useat seurat järjestävät myös suunnistuskouluja sekä aikuisille että lapsille. Suunnistusseuroilta kannattaa kysyä myös lähialueiden kiintorastikarttoja, joiden avulla voi harjoitella reitinsuunnittelua rastilta toiselle sekä käytännössä toteuttaa omia harjoituksia.

Varsinaisista rogaining-tapahtumista löytyy parhaiten tietoja lajiliiton sivulta.

Lisätietoja