Gör inte upp öppen eld då det råder varning för skogsbrand – inte ens på utflyktsmålens eldplatser för ändamålet

30.5.2018
I hela landet råder nu varning för skogbrand, och den håller på att nå en nivå som sällan förut. Vädret är varit fantastiskt för utflykter men nu lönar det sig att ta med kaffet i en termos. Man får inte göra upp öppen eld någonstans för tillfället. Inte ens på de för ändamålet byggda eldplatserna. Läs mera.

Nationalparkernas inverkan på ekonomin och hälsan fortsatte öka 2017 - Finansieringen motsvarar inte de ökade besökarantalen

26.1.2018
Under 2017 gjordes över 3,1 miljoner besök i Finlands nationalparker, vilket innebär en ökning med tio procent jämfört med föregående år. Effekterna av de pengar nationalparksbesökarna spenderade i närområdet ökade med 15 procent, och den positiva hälsoeffekt de själva uppskattade att besöken gav är värd 310 miljoner euro. Samtidigt som Forststyrelsen som sköter om nationalparkerna är glad över att nationalparkerna är så populära, finns det en oro för att resurserna inte ska räcka till för att sköta om och restaurera nationalparkerna och de historiska objekten. Att de är i gott skick är en förutsättning för att främja naturturismen och för att trygga deras värde. Läs mera.

Syöte nationalpark. Bild: Saara Airaksinen
 

Rekordantal ansökningar till fåra- och koherdeveckorna 2018

26.1.2018
Forststyrelsens herdeveckors popularitet har fortsatt att växa. De som har tur i år blir utlottade till fåra- och koherdar bland 8 483 ansökningar. Sammanlagt 156 herdeveckor delas ut till tolv herdeställen. En herdevecka i Lappland var nummer ett på många önskelistor. Läs mera.

Bild: Elias Lahtinen

Naturvideon i Youtube

Hur ser Bottenhavets nationalpark ut? Hurdant arbete har flodpärlmussleforskaren? På Forststyrelsen Naturtjänsters kanal i YouTube kan du se korta videon om Finlands mäktigaste naturområden och naturskyddsarbetet. Till kanalen (www.youtube.fi).

Mobilappen 112 Finland

När man ringer ett nödsamtal via appen 112 Finland (www.112.fi) får operatören vid nödcentralen automatiskt uppgifter om uppringarens position.Det lönar sig att hålla telefonen varm och ha mat och dryck med sig. I Lappland finns stora områden med radioskugga och vissa telefonmodeller fungerar inte vid köldgrader, så det är viktigt att låta någon veta den planerade rutten och tidtabellen.

Utflyktskarta via mobilen

Utflyktskarta