Tekemistä ja näkemistä Tunturi-Lapin luontokeskuksessa

16.10.2019
Hannukurun autio- ja varaustuvan kaivossa on edelleen bakteereja. Vesi on keitettävä ennen käyttöä.
Tunturi-Lapin luontokeskuksen Vuovjjuš – Kulkijat -näyttely on kertomus paimentolaissaamelaisuudesta ja pohjoisesta luonnosta. Kuva: Maarit Kyöstilä.

Pysyvät näyttelyt

 • Vuovjjuš – Kulkijat -näyttely on kertomus paimentolaissaamelaisuudesta ja pohjoisesta luonnosta. Näyttelyn pääosassa on poro, joka yhdistää luonnon ja ihmisen. Lue lisää
 • Pohjoisen kulkijoita on kuvaus arktisen tunturiluonnon houkuttamista tutkijoista, matkailijoista ja muista kulkijoista.
 • 8 vuodenaikaa on kertomus enontekiöläisen luonnon erikoisesta tunnelmasta.
 • Lastennäyttely Untuvikko on touhukas piipahdus luontoretkille ja tunturielämään.
 • Yrjö Kokko -kirjasto on kunnianosoitus laulujoutsenen pelastajalle, eläinlääkäri ja kirjailija Yrjö Kokolle.
 • Lauri Pappilan linnut on upea kokoelma enontekiöläisen ITE-taiteilijan ja veistäjän puulintuja. Soveltuu vaikka lintujen tunnistuksen opetteluun.
 • Lue lisää luontokeskuksen pysyvistä näyttelyistä.

Vaihtuvat näyttelyt

Tunturi-Lapin luontokeskuksessa on jatkuvasti esillä vähintään kaksi vaihtuvaa näyttelyä, jotka liittyvät yleensä saamelaiskulttuuriin, luontoon ja retkeilyyn.

Tunturi-Lapin luontokeskuksessa on jatkuvasti vaihtuvia taide-, käsityö- ja valokuvanäyttelyitä. Kuva: Maarit Kyöstilä.

 Ryhmäopastukset

Sovi opastuksista ennakkoon luontokeskuksen väen kanssa. Opastukset maksavat 50 e / tunti / ryhmä (hinta sisältää 24% arvonlisäveron). Opastuksia voi tilata myös yhteistyöyrittäjiltä.

Elokuvat auditoriossa

 • Auditoriossa on katsottavissa useita esityksiä tunturiluonnosta, kulttuurista ja Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta. Lue lisää
 • Kino Hetta esittää elokuvia luontokeskuksessa viikoittain. Ohjelmaan voi tutustua Enontekiön kunnan kotisivuilla (www.enontekio.fi) ja Facebookissa (www.facebook.com).

Yrjö Kokko -kirjasto

Kirjastossa on kirjoja Pohjois-Lapin luonnosta, historiasta ja kulttuurista sekä laaja kokoelma Enontekiöllä Ungelon torpassa asuneen eläinlääkärin ja kirjailijan, Yrjö Kokon, teoksia. Yrjö Kokon Laulujoutsen -kirjat pelastivat laulujoutsenen sukupuutolta Suomessa. Kirjastossa on myös 1940- ja 1950-luvuilla Lapin ihmisiä valokuvanneen, erittäin arvostetun valokuvaajan,  Marja Vuorelaisen henkilökohtainen kirjakokoelma.

Yrjö Kokko -kirjasto on kunnianosoitus kirjailija ja eläinlääkäri Yrjö Kokolle, jonka kirjojen ansioista laulujoutsen onnistuttiin pelastamaan sukupuutolta Suomessa. Kuva: Maarit Kyöstilä.

Luontokeskuksen lähimaastossa

 • Jyppyrältä avautuu näköala tunturiin.
 • Peurapolku (2 km) on villipeurojen pyynnistä kertova luontopolku.

Hetta–Jyppyrä
lähireitit

Hetta–Jyppyrä lähireittikartta 
pdf 4,5 Mt (julkaisut.metsa.fi)