Retkeilyreitit ja polut

Reitin lähtöpisteet

 • Byabäckenin luontopolku lähtee Länsitien Hindsbyn puoleiselta pysäköintialueelta.
 • Kalkinpolttajanpolulle (entinen Kalkkiruukinpolku) pääsee Tasakallion pysäköintialueelta ja Kalkkiuunintien päästä. 

Retkeiljät Storträskillä. Kuva: Jukka-Pekka Ronkainen

Luontopolut

 • Ponun Perinnepostia-luontopolku, 1,4 km, kulkee läpi Byabäckenin rehevien metsien päätyen lopulta laitumien vieritse Länsitien varteen, josta on tietä pitkin pysäköintialueelle noin kilometrin matka (ethän oikaise viljelysten läpi). Luontopolun varrella on kuusi postilaatikkoa, joista kulkija löytää hauskasti tehtyjä alueen eläimien toisilleen lähettämiä postikortteja eri aikakausilta. Postin tarkoitus on kiinnittää kulkijan huomio perinnemaiseman eri osiin ja lajistoon. Löytyypä toiseksi viimeisen laatikon läheisestä männystä vanha karjankellokin, kun oikein tarkasti tarkkailee ympäristöään. Reitti on merkitty punaisin merkein puihin.
  • Nähtävää: Kesäisin alueen laidunmaita asuttavat lehmät, jotka näin auttavat perinnemaiseman ylläpidossa.
 • Sotungin Kalkinpolttajanpolku (entinen Kalkkiruukinpolku), 4,8 km. Polku kulkee vaativassa maastossa. Kalkinpolttajanpolku kiertää pelto- ja metsämaisemissa perinteisellä kalkkikaivos- ja maatalousalueella Vantaan Sotungin kylän tuntumassa. Kalkkiruukin alue on vanhoja Håkansbölen kartanon maita. Perinteisten maatalouselinkeinojen lisäksi alueella on harjoitettu kalkinlouhintaa ja -polttoa. Arkeologit eivät ole löytäneet merkkejä ruukkialueesta polun tuntumasta, kalkkilouhoksia ja kalkkiuuneja kylläkin.
  • Palvelut: Tulentekopaikka ja laavu. Autoilijoille on pysäköintitilaa Tasakalliontien pysäköintialueella. Pysäköintialueelta kävellään polun alkuun sorateitä myöten noin 600 metriä: ensin Nybyggetintietä noin 300 m jonka jälkeen käännytään vasemmalle Kuusikorvenkujalle. Tämä väli on merkitty punaisin merkein puihin. Itse ympyräpolku on merkitty valkovihreisin merkein. Polulla on teräsportaita. Koiran on mahdollista kulkea portaiden vierellä.
  • Nähtävää: Luontopolulla kuljetaan metsän siimeksessä, vieraillaan kalkkikaivoksella ja noustaan kallioille. Korkeimmalta kalliolta, Högbergetiltä, avautuu näköala yli metsien Vuosaaren satamanostureille saakka.
 • Uusi esteetön reitti. Sipoonkorvessa on valmistunut Tasakalliontien parkkipaikalta Storträskille vaativa esteetön reitti. Storträskillä on uusi keittokatos, kuivakäymälä ja liiteri. Esteettömän wc:n viimeistelyt ovat käynnissä ja sekin on valmis käyttöön lähiviikkoina. Katso kartta (julkaisut.metsa.fi) (Päivitetty 2.7.2019)

Reitit muualla Sipoonkorven kansallispuiston lähialueella

Lähialueilla kulkee merkittyjä ulkoilureittejä mm.

Retkikohteen esite

Pdf-tiedosto 4,2 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Retkikohteissa lemmikkieläimet pidettävä kytkettynä. Kuva: Seppo Leinonen.

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä.