Selkämeren kansallispuisto on perustettu ennenkaikkea vedenalaisen luonnon suojelemiseksi, luonnon- ja kulttuuriperinnön säilyttämiseksi sekä yleistä luonnonharrastusta, opetusta, tutkimusta ja ympäristönmuutosten seurantaa varten.  Lisäksi tavoitteena on turvata alueen ammattikalastuksen säilyminen elinvoimaisena. 
Selkämeren kansallispuiston kuuluu aavan meren alueita, saaristoja, luotoja sekä merenlahtia ja rannikon kosteikkoalueita. 
On tärkeää, että perehdyt puistoon jo ennalta, ja valmistaudut retkelle huolella tutustumalla puiston ohjeisiin. Ohjeita ja sääntöjä tarkennetaan myöhemmin Selkämeren kansallispuistolle laadittavalla järjestyssäännöllä. Siinä yhteydessä mm. tärkeimmille lintujen pesimäluotojen maihinnousua rajoitetaan ja osoitetaan leiriytymiselle ja telttailulle paikat.

Selkämeren kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelma (pdf 9,5 Mt, julkaisut.metsa.fi)vahvistettu 5.1.2017.

Kunnioita luontoa
Lemmikit
Liikkuminen
Leiriytyminen
Tulenteko
Roskaton retkeily
Kalastus 
Metsästys
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily
Pyöräily
Muut säännöt ja ohjeet
Muu kielletty toiminta
Turvallisuus

Kunnioita luontoa

Toimitaan ja liikutaan luonnossa sitä kunnioittaen. Tutustu Retkietikettiin.

Ethän jaa netissä sisältöä, jossa rikotaan kansallispuiston sääntöjä.

Lemmikkieläinten vapaana pitäminen on kielletty. Lemmikit ovat tervetulleita kansallispuistoon, mutta ainoastaan kytkettynä.

Liikkuminen

Kansallispuistossa saa liikkua vapaasti jalan, pyöräillen, hiihtäen, meloen tai veneellä. Myös uiminen ja sukeltaminen on sallittua.

Maastopyöräily on sallittu jokaisenoikeudella. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otathan muut alueella liikkujat huomioon ja noudatat hyvää maastopyöräilyetikettiä. 

Monet Selkämeren saarista ovat linnustolle tärkeitä pesimäalueita, joten on tärkeää välttävän maihinnousua lintujen pesimäluodoille sekä pysytellä merkityllä reitillä lintujen pesimäaikaan 1.5. - 15.7.    
Selkämeren saaristossa on lisäksi alueita, joilla liikkumista voidaan rajoittaa (filex.fi). 

Leiriytyminen

Alueella saa tilapäisesti telttailla.

Tulenteko

Tulenteko on sallittu huolletuilla, karttaan ja maastoon merkityillä tulentekopaikoilla käyttäen ainoastaan tarkoitukseen varattua, paikalle tuotua puuta. Vastuu on aina tulen sytyttäjällä.
Retkikeittimen käyttö on sallittu siellä missä liikkuminenkin on sallittu. Risukeittimen käyttö ei ole sallittu maastopalovaroituksen aikana niistä aiheutuvan kipinöintivaaran vuoksi.
Tulenteko maastopalovaroituksen aikana on kielletty myös tulentekopaikoilla. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).

Roskaton retkeily

Selkämeren kansallispuistossa ei jäteastioita. ole sekajäteastioita maastossa. Vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi.
Ruoantähteet ja muut biojätteet voi jättää taukopaikan kuivakäymälään.
Pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla. Muita jätteitä, kuten alumiinifoliota sisältäviä pakkauksia tai muovia, ei saa polttaa nuotiossa, koska niistä voi muodostua hajoamatonta jätettä ja myrkyllisiä kaasuja.
Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Kalastus

Kansallispuistossa voi onkia, pilkkiä ja pyytää silakkaa litkalla jokaisenoikeudella. 
Kaikkien yli 18-vuotiaiden ja alle 70-vuotiaiden tulee maksaa kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi), jos kalastetaan muuten kuin pilkkimällä tai onkimalla. 
Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!
Rauman kaupungin vesialueella kalastetaan Rauman kaupungin kalastusmääräysten mukaisesti (rauma.fi). Rauman kaupungin kalastuslupamaksut (rauma.fi)

Metsästys

Vesilintujen syysmetsästys on sallittu Uudenkaupungin Harmaalettojen, Rauman Bokreivien, Porin Räyhien ja Merikarvian Kasalabodanin luodoilla Metsähallituksen luvalla (eräluvat.fi). Harmaahylkeen metsästys on sallittu puistoon liitettävillä yleisillä vesialueilla ilman erityislupaa ja muualla metsästysvuokrasopimuksilla.

Marjastus, sienestys ja kasvien keräily 

Marjojen ja ruokasienten poimiminen on sallittu. 
Muiden kuin ruokasienten sekä puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen on kielletty.
Villiyrttien kerääminen kansallispuistossa on kielletty.   
Tyrnin marjoja voi poimia käsin rajoituksetta. Myös puristimien käyttö on nykyisin sallittua ilman aikarajoituksia.

Muut säännöt ja ohjeet

Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta, järjestetyt tapahtumat ja elokuvien tai mainosten kuvaaminen maastossa.
Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi). 
Selkämeren kansallispuiston reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista ja toistuvaan yrityskäyttöön tarvitaan sopimus Metsähallituksen kanssa (metsa.fi). Päiväkohtaiset käyttömaksut maksetaan Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).

Muu kielletty toiminta Selkämeren kansallispuistossa

  • Häiriön tai haitan aiheuttaminen toiselle.
  • Muiden kuin ruokasienten sekä puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen.
  • Maa- tai kallioperän vahingoittaminen ja maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen.
  • Maalla moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta
  • Selkärangattomien eläinten pyydystäminen tai kerääminen lupavaraista metsästystä lukuun ottamatta.
  • Luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen tai niiden pesien hävittäminen, lupavaraista metsästystä lukuun ottamatta.
  • Roskaaminen ja rakenteiden vahingoittaminen.

Selkämeren kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelma

Selkämeren kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelma (pdf 9,5 Mt, julkaisut.metsa.fi)vahvistettu 5.1.2017.

Turvallisuus

  • Tutustu retkikohteeseen ennakkoon. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden ja varoitusten (ilmatieteenlaitos.fi) seuraaminen auttaa retken onnistumisessa.
  • Rantojen kivet ja kalliot voivat olla petollisen liukkaita, joten liiku varovaisesti rannoilla.
  • Emme suosittele jäällä liikkumista ilman paikallisten jääolojen tuntemusta.
  • Merellä liikkumiseen on aina varustauduttava huolellisesti, sillä sää saattaa muuttua hyvinkin nopeasti.
  • Pukeudu retkelle värikkäästi ja sään mukaisesti tuulta pitävään asusteeseen, sillä merellä saattaa tuulla kylmästi. Mukaan kannattaa aina ottaa juomavettä ja wc-paperia.
  • Merellä liikkumiseen on aina varustauduttava huolellisesti, sillä sää saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Erityisesti kannattaa pitää huolta siitä, että vene on aina kunnossa ja huollettu. Liikkumista helpottaa myös merikartta. Selkämeren alueen kattaa sarja E.
  • Punkkeja esiintyy Selkämeren kansallispuistossa. Punkeilta voit suojautua pukeutumalla pitkälahkeisiin housuihin ja pitkähihaiseen paitaan. Housun lahkeet kannattaa sujauttaa sukkien sisään.
  • Retkipäivän päätteeksi kannattaa pitää punkkitarkastus. Punkkeja saattaa löytyä etenkin taipeista. Punkit kannattaa poistaa apteekkien myymillä punkkipihdeillä. Lue lisää 
  • Käärmeitä esiintyy yleisesti saaristossa, joten kävellessä kannattaa tarkkailla maastoa.
  • Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (melontajasoutuliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasalab.com).
  • Ota retkelle mukaan ensiapupakkaus. Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Meripelastuksen hälytysnumero on 0294 1000. Tutustu etukäteen, kuinka toimia hätätilanteessa.
  • Matkapuhelimien kuuluvuus on Selkämeren kansallispuistossa varsin hyvä muutamia katvealueita lukuun ottamatta. Lue lisää matkapuhelimen kuuluvuudesta.
  • Retkeilyn ABC
  • Katso myös retkikohteesi ajankohtaista-sivu.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää 

Erätarkastajat valvovat luontokohteita

Kaksi ihmistä seisoo vaaran laella moottorikelkkailuvaatteissa. Taustalla on avoin maisema.

Erävalvonta (eräluvat.fi) on palvelu- ja valistustyötä suomalaisen luonnon hyväksi. Erätarkastajan tehtävänä on valvoa laillisuutta ja luvallisuutta valtion alueilla tapahtuvassa toiminnassa ja luonnon käytössä.

Kun havaitset rikkomuksen tai epäilet rikkomuksen tapahtuneen, voit ilmoittaa havaintosi erätarkastajalle (eräluvat.fi). Toivomme, että jätät ilmoituksen yhteydessä yhteystietosi, mutta voit jättää ilmoituksen myös nimettömänä.