Retkeilyreitit ja polut

Salamajärven kansallispuistossa on merkittyjä polkuja yhteensä noin 60 km. Polkureitit ovat oleellinen osa Peuran polku -retkeilyreittiverkostoa.

Kuva: Upe Nykänen

Reittien lähtöpisteet

Helpointa on lähteä matkaan Koirasalmen luontuvalta. Muita lähtöpaikkoja ovat kansallispuiston pysäköintialueet sekä Salamanperän luonnonpuiston pysäköintialue.

Peuran polku -retkeilyreitin kansallispuiston ulkopuolella olevat lähtöpaikat ovat Joutenhovi Perhon Luontomatkailukeskus, Metsäpeuranmaan opastuskeskus ja Valkeisen leirintäalue Lestijärvellä sekä Petäjämäen ulkoilukeskus Reisjärvellä.

Luontopolut

 • Lasten luontopolku (Sysilammella) on 1,5 km:n mittainen rengasreitti, joka käy Hepolammella. Luontopolulla tulevat tutuksi kansallispuiston maiseman erilaiset piirteet: suot ja metsät, keijukaisten ja menninkäisten asuinseudut sekä metsälampien hyönteiset. Luontopolun risteyksissä on viitat.
 • Pakosuon kierroksen, 4,5 km, taulut nostavat esiin polun varren asukkeja, kasveja ja eläimiä, sekä kertovat Salamajärven metsistä ja soista. Polku on merkitty vihrein maalimerkein ja sen risteyksissä on viitat.

Retkeilijät Koirasalmen pitkospuilla. Kuva: Anna-Riikka Ihantola.

Rengasreitit

 • Vasan kierros, 2.3 km, merkitty valkoisilla maalitäplillä. Kulkee Pienen Koirajärven ympäri.
  • Palvelut: Koirasalmen luontotuvan (koirasalmi.com) palvelut (kioski, majoitushuoneita, sauna, suihku), Koirasalmen kotalaavu, tulentekopaikka ja kaivo
 • Pahapuron lenkki 7 km, on merkitty vihreillä maalitäplillä. Koirasalmesta lähtee Pienen Koirajärven rantaa seuraava polku etelään kohti Salamanperän luonnonpuistoa. Salamanperän luonto poikkeaa hieman kansallispuiston luonnosta. Suuret aapasuot puuttuvat maisemasta, metsät ovat luonnontilaisempia ja rehevämpiä. Komeat hopeanharmaat metsäpaloissa säästyneet ylismännyt jäävät luonnonpuistosta mieleen. Kangasjärvellä Pahapuron lenkistä haarautuu polku Risuperälle (4,9 km yhteen suuntaan).
  • Palvelut: Koirasalmen luontotuvan (koirasalmi.com) palvelut (kioski, majoitushuoneita, sauna, suihku), Koirasalmen kotalaavu, nuotiopaikkoja ja kaivo.
  • Nähtävää: Joutsenlamminkankaan tervapirtin kivikiuas ja tervahauta, Pahapurovarren suoniittylato, Kangasjärven rannan palokoroiset aihkipetäjät. Risuperälle menevän polkuhaaran varrella kirkkokivet, joiden juurella pidetty taukoa kirkkomatkoilla.
  • Muistathan, että luonnonpuistossa liikkuminen on sallittu ainoastaan poluilla!
  • Avaa tästä Pahapuron lenkin esite (julkaisut.metsa.fi)
 • Metsäperäläisen taival, 6.2 km, merkitty vihreillä maalitäplillä. Kulkee Iso Koirajärven ympäri. Iso Koirajärven itäpuolinen Koirakangas on erittäin kivinen.
  • Palvelut: Koirasalmen luontotuvan (koirasalmi.com) palvelut (kioski, majoitushuoneita, sauna, suihku), Koirasalmen kotalaavu, nuotiopaikkoja ja kaivo, Hiiliniemen nuotiopaikka, Pahkahongankankaan kotalaavu.
  • Nähtävää: Vanhojen tervahautojen painaumat Koirajärven länsipuolella, Pahkahongankankaan kämpän rauniot.
 • Vaatimen kierros, 18 km, merkitty punaisilla maalitäplillä. Kulkee reittiä Koirasalmi - Heikinjärvi - Pyydyskoski - Ahvenlampi - Koirasalmi. Koirasalmen luontotuvalta lähtevän suositun rengasreitin varrella on monta retkeilijälle sopivaa taukopaikkaa. Reitin varrelle osuu yksi kansallispuiston komeimmista rakkakivikoista ennen Heikinjärveä. Soilla kuljetaan pitkospuilla ja kankailla kivisillä poluilla.
  • Palvelut: Koirasalmen luontotuvan (koirasalmi.com) palvelut (kioski, majoitushuoneita, sauna, suihku), Koirasalmen kotalaavu, nuotiopaikkoja ja kaivo, Hiiliniemen nuotiopaikka, Ruuhilammen nuotiopaikka, Heikinjärven laavu, Pyydyskosken kotalaavu, Ahvenlammen vuokrakämppä (sen pihapiirissä ei tule liikkua, jos kämpällä on vuokralaisia).
  • Nähtävää: Komeat rakkakivikot polun varrella, vanhan savottakämpän rauniot Pyydyskoskella, vanha uittotammi Pyydyskoskella.
 • Hirvaan kierros, 58 km, merkitty sinisillä maalitäplillä.

Suomaisema. Kuva: Hanna Kaurala.

Muut reitit

Retkikohteen esite

Pdf-tiedosto, 2,3 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Retkikohteissa lemmikkieläimet pidettävä kytkettynä. Kuva: Seppo Leinonen.

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä.