Nauti maailman kauneimmaksi kuvaillusta saaristomaisemasta ja saaristolaiskulttuurista purjehtien, meloen tai osallistumalla vapaaehtoistoimintaan. Matkanteon merkitys korostuu saaristossa, sillä välimatkat saariston laidalta toiselle ovat pitkiä. Saaristomerelle pääset niin omalla veneellä, taksiveneellä kuin ympäri vuoden kulkevilla yhteysaluksilla.

Purjehdus

Lähde yhden tai useamman päivän purjehdusseikkailulle mykistävän kauniille Saaristomerelle. Kansallispuiston saarilta löytyy retkisatamia, joissa on myös telttailumahdollisuus, luontopolkuja ja tulentekopaikkoja. Saaristomerellä kulkee merikortteihin merkittyjä väyliä, mutta navigointitaitoa tarvitaan saaristossa liikkuessa. Mikäli et omista omaa venettä, yhteistyöyrittäjämme tarjoavat opastettuja veneretkiä ja mahdollisuuksia venevuokraukseen kipparin kanssa tai ilman.

Veneitä laiturissa. Taustalla on puuton rannikkomaisema ja kolme puista tuparakennusta.
  

Melonta

Kajakki on lähes äänetön kulkuväline, jonka kanssa liikkuessa tuntee olevansa yhtä meren aaltojen ja ympäröivän luonnon kanssa. Melojille saaristojen sokkelot ja aavat ulapat tarjoavat lukemattomia mahdollisuuksia reittivalintoihin aina vaihtelevan sään ja oman kokemuksen mukaan. Valmiita melontareittejä ei ole, ja melonta merellä vaatii taitoa ja tietoa. Siitä huolimatta melonta sopii lähes kaikille. Kansallispuiston yhteistyöyrittäjät vuokraavat välineitä ja järjestävät melontakursseja ja -retkiä aloittelijoille. Suurimmalle osalle saarista, joilla sijaitsee kansallispuiston palveluita, on myös helppo rantautua kajakilla.

Meloja työntää kajakkia vesille. Kajakin kyydissä istuu toinen meloja. Taustalla on kivikkoista ja kallioista rantaa.

Vapaaehtoistoiminta

Vapaaehtoistoiminta on hieno tapa nauttia Saaristomeren luonnosta, antaa arvokas lahja luonnolle ja tutustua samalla mukaviin ihmisiin. Metsähallitus järjestää vuosittain eri järjestöjen kanssa talkooleirejä, joilla tehdään monipuolisia luonnonhoitotöitä ja hoidetaan perinnemaisemia. Katso ajankohtaiset tapahtumat Saaristomeren tapahtumakalenterista.

Muut aktiviteetit

  • Geokätköily: Saaristomereltä voit löytää geokätköjä yllättävistä paikoista. Huomioithan kätköjä etsiessäsi lintujen pesimärauhan. Lue lisää
  • Hiihto: Hiihdä meren jäällä talvisen kansallispuiston hiljaisuudessa omalla vastuulla. Tästä voi tarkistaa Saaristomeren jäätilanteen (ilmatieteenlaitos.fi). Jäällä liikkuessa tulee aina kiinnittää huomiota turvallisuuteen ja asianmukaiseen varustukseen.
  • Kalastus:
  • Lintujen tarkkailu: Ulkosaaristossa voi seurata lintujen muuttoa. Etenkin Jurmon ja Utön saari ovat tunnettuja lintuharrastajien käyntikohteita mutta linturetket ovat palkitsevia myös muilla saarilla. Meri pysyy ulkosaaristossa pitkään auki, joten nähtävää on myös talvella. Saaristomerellä saatat nähdä kansallispuiston tunnuseläimen, majesteetillisen merikotkan. Myös Öröllä erinomaiset edellytykset lintujen tarkkailulle ympäri vuoden.
  • Luontotuvat: Berghamnin saaren luontotuvan näyttelyssä kerrotaan saariston kalastusperinteestä. Jurmon luontotuvassa tulevat tutuiksi saaren luonto ja värikäs historia.
  • Nähtävyydet ja näköalat: Berghamnin saaren kalliolta avautuu yksi saariston kuvatuimmista näköaloista, jossa tulee esiin hyvin saaristomaiseman vaihtelevuus: kalliomänniköt, perinnemaisemat, karut luodot silokallioineen, sokkeloinen saaristo ja suuret selkävedet. Jungfruskärin saaressa voit kävellä ja nauttia lehdesniittyjen kukkaloistosta. Örön linnakesaarella voi ihailla vanhoja linnoitusrakennelmia, upeita merimaisemia sekä ainutlaatuista luontoa, johon kuuluvat muun muassa avoimet hiekka- ja somerikkorannat sekä rantaniityt ja paahteiset kedot.
  • Oppimaan luontoon: Kouluille on tarjolla luonto- ja leirikoulupaketteja, joissa tutkitaan, liikutaan ja harjoitetaan kädentaitoja. Lue lisää yhteistyöyrittäjien palveluista
  • Patikointi: Puiston 14 luontopolkua (0,3–5 km) tarjoavat upeita maisemia ja tietoa saarten historiasta ja luonnosta. Örön linnakesaarella on kaksi reilun viiden kilometrin mittaista luonto- ja kulttuuripolkua sekä vanhoja mukulakiviteitä.
  • Pyöräily: Pyörällä on mahdollisuus tehdä päiväretki Kasnäsistä Högsåran Sandvikiin ja yhteysalusta hyödyntämällä vaikkapa Nauvosta Berghamniin. Sopimusyrittäjiltämme voit vuokrata polkupyöriä. Myös Örön linnakesaarella voi vuokrata päiväksi polkupyörän. Maastopyöräily on sallittu jokaisenoikeudella. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat. Kansallispuiston mereinen ja saaristoinen luonto soveltuu huonosti pyöräilyyn ja maastopyöräilyyn.
  • Retkiluistelu: Retkiluistelu antaa vauhdin hurmaa ja on oiva tapa nauttia huikaisevan kauniin talvisen luonnon hiljaisuudesta. Tästä voi tarkistaa Saaristomeren jäätilanteen (ilmatieteenlaitos.fi). Jäällä liikkuessa tulee aina kiinnittää huomiota turvallisuuteen ja asianmukaiseen varustukseen. Sopimusyrittäjämme tarjoavat retkiluistelukursseja aloittelijoille.
  • Sukellus ja snorklaus: Stora Hästön saaren rantavesissä voit tutustua kahteen vedenalaiseen luontopolkuun sukeltaen ja snorklaten. Polut johdattavat vedenalaisen luonnon saloihin. Dalskärin rantavesissä voit snorklata vedenalaisten taideteosten joukkoon. Kansallispuistossa on rajoitusosia, joissa laitesukellus on sallittu vain Metsähallituksen luvalla. Lue lisää sukelluksesta ja snorklauksesta.
  • Uinti: Kansallispuistossa ei ole virallisia uimarantoja, mutta vilvoittavaan veteen voi pulahtaa rantakalliolta tai hiekkarannoilta. Hyviä hiekkarantoja löytyy mm. Högsåran Sandvikistä, Sandöstä, Kråkskäristä ja Fåröstä.

YLE Mennään metsään polkujuoksukartta, Saaristomeri/Örö

 Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.

Talkoolaiset poistavat vieraslajeja lapioilla. Teksti: Vapaaehtoiseksi?