Repoveden aktiviteetit

7.10.2019
Lapinsalmen silta on purettu ja uutta siltaa rakennetaan parhaillaan. Silta valmistuu ja avataan marraskuussa. Työmaa-alue on aidattu ja pääsy ulkopuolisilta on kielletty. Rakennustöistä aiheutuu jonkin verran meteliä. Ketunlossi on normaalissa käytössä. Se poistetaan käytöstä pakkasten tullessa - yleensä joulukuun puolella. Lapinsalmen sillan korvaavat maksuttomat venekuljetukset jatkuvat myös syyslomaviikoilla 12.-27.10.2019.

Patikointi Erävaellus Luontopolkuun tutustuminen Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Melonta Veneily Marjastus ja sienestys Kalastus Pyöräily Hiihto huolletulla ladulla Hiihto maastossa Lumikenkäily Osallistuminen ryhmäopastukseen Oppimaan luontoon Leirin järjestäminen Geokätköily Kiipeily

Repoveden kansallispuisto kutsuu patikoimaan, retkeilemään, kiipeilemään, melomaan, ihailemaan näköaloja ja nauttimaan poikkeuksellisen jylhistä kalliomaisemista. Seikkailu on lähellä!

Muistathan, että liikkuminen puiston itäpuolisella Pahkajärven ampuma-alueella on kielletty.

Patikointi ja vaellus

Repoveden kansallispuisto on perinteinen ja suosittu patikointikohde. Puistossa on yhteensä noin 45 km merkittyjä retkeilyreittejä Ketunlenkistä (5 km) Kaakkurin Kierrokseen (26 km). Täältä löydät niin lyhyet, liikuntaesteisille sopivat kuin hyvää kuntoa vaativat, jyrkänteille nousevat reitit. Päiväretkiin voit yhdistää myös melontaa, soutua ja ohjattuja kalastusretkiä.Retkeilyä Repoveden poluilla. Kuva: Saara Lavi

Voit tehdä Repovedellä myös useamman vuorokauden vaelluksia. Lisätietoa Mäntyharjun kunnan ylläpitämistä reiteistä (www.mantyharju-repovesi.com).

Nähtävyydet ja näköalat

Repovesi hemmottelee kävijää näköaloilla. Olhavanvuorella jalkojesi juuressa putoaa 50 metrin pystysuora kallioseinämä. Olhavanlammen rannalta voit ihailla taitavia, huimapäisiä kiipeilijöitä.

Mustalamminvuoren näkötornista näet kirkkaalla säällä melkein koko Repoveden alueen yli. Katajavuorelle kiivetään kuin taivaaseen: portaita pitkin lähes pystysuoraa jyrkännettä vasten. Hienoja näköaloja voit ihastella myös Tolosenvuorelta ja Tervajärven rantakallioilta. Kirnuhuokoon kannattaa kävellä silloin, kun haluaa tuntea itsensä oikein pieneksi jylhien kallioseinämien muodostamassa pesässä.

Ainutkertaisen elämyksen tarjoaa myös Lapinsalmen ylitys pitkin 10 metrin korkeudessa hiljaa huojuvaa riippusiltaa. (1.7.2018: Lapinsalmen silta on vaurioitunut ja käyttökiellossa). Kuutinkanavan vanha uittoränni on tervantuoksuinen muisto tukkilaisajoista.

Olhavanvuori aamu-usvassa. Kuva: Vastavalo/Anders Koponen

Melonta ja soutu

Ihaile Repoveden jyhkeitä kallioita vesiltä. Täällä voit tehdä pitkiäkin melonta- ja souturetkiä ja vuokrata välineitä, mm. kanootteja ja kirkkoveneitä. Rantautumista helpottavat lukuisat kanoottilaiturit tulentekopaikkojen yhteydessä. Melo vaikkapa Mäntyharjulta Repovedelle (50 km) (www.mantyharju-repovesi.com).Melontaa Repovedellä. Kuva: Eemeli Peltonen

Huomio! Ethän vesillä liikkuessasi mene liian lähelle yksityisiä mökkirantoja! Jätä vähintään 50 metrin etäisyys. Kartta pdf-muodossa (2430 kt, julkaisut.metsa.fi).

Muut aktiviteetit

 • Hiihto: Mainiolle perinteisen hiihtotyylin latuverkolle (noin 20 km) tulentekopaikkoineen pääset esimerkiksi Orilammen lomakeskuksesta ja Saarijärven pysäköintialueelta. Ladut ovat valaisemattomia ja maasto paikoin vaativa. Ladut ovat käytössä puiston puolella vain Repoveden Elämyspäivien aikana 22.-24.2.2019. Tästä lisää ajankohtaista -sivuilla. Myös maastossa hiihtelystä voi nautiskella, kunhan pysyttelee liikkumiskieltoalueen ulkopuolella. Kannattaa muistaa, että Repovedellä on paljon virtavesiä, jotka heikentävät jäätä. Talvella virtausten paikat myös muuttuvat.
 • Kalastus:
  • Onkia ja pilkkiä voi jokamiehenoikeudella  liikkumiskieltoaluetta  lukuun ottamatta.
  • Viehekalastus on sallittua yhdellä vavalla liikkumiskieltoaluetta  lukuun ottamatta. Viehekalastusta varten pitää 18-64 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu  (www.eräluvat.fi). Luvat voi ostaa erälupien verkkokaupasta (www.eraluvat.fi).
  • Muille kuin valtion ja UMP-Kymmenen omistamille vesille voi ostaa osakaskuntien kalastuslupia Orilammen lomakeskuksesta.
  • Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!
 • Kiipeily: Noin 50 m korkea Olhavanvuori on Suomen paras kalliokiipeilykohde. Kiipeily on muinaismuistolailla kielletty Olhavanvuoren kalliomaalauksen läheisyydessä. Lisäksi uusien hakojen ja porahakojen kiinnittäminen kallioon on kielletty. Alueen muilla vuorilla kalliokiipeily ei ole sallittua herkästi vahingoittuvan kasvillisuuden vuoksi. Lisätietoja turvallisesta kiipeilystä tai kalliolta laskeutumisesta. 

Kalliokiipeilijät Olhavalla. Kuva: Tuula Pohjalainen

 • Lumikenkäily: Lumikengillä voit tutustua hiihtourien ulkopuolelle jääviin talvimaisemiin ja kavuta jyrkillekin rinteille.
 • Marjastus ja sienestys: Poimi talteen mustikat, puolukat, kantarellit, männynherkkutatit, haperot ja kangasrouskut. Suppilovahverot majailevat kosteilla pohjoisrinteillä. Marjastaa ja sienestää voi liikkumiskieltoaluetta lukuun ottamatta.
 • Pyöräily: Pyöräile esimerkiksi Kuismantietä pitkin puiston halki ja koettele kuntoasi mäkisessä maastossa. Pyöräily on sallittu alueen teillä sekä erikseen osoitetuilla reiteillä, katso kartta (julkaisut.metsa.fi).
 • Retkiluistelu: Kiidä järvien jäällä retkiluistimilla. Kannattaa muistaa, että virtaava vesi heikentää jäätä ja talvella virtausten paikat myös muuttuvat. Lisätietoja turvallisesta retkiluistelusta.
 • Ryhmäopastukset: Yhteistyöyrittäjät järjestävät muun muassa opastettuja patikka- ja melontaretkiä sekä maastoruokailuja. Lue lisää
 • Uinti: Parhaiten pääset uimaan Tervajärven pysäköintialueen läheisyydestä Määkijältä, Lapinsalmen tulentekopaikalta ja Kuutinkanavalta. Alueella ei ole virallista uimarantaa.
Yhteistyötahojen palveluja Repovedellä

Repoveden reittiesitteet