Ajankohtaista talviretkillä kansallispuistossa

(päivitetty 18.2.2024)

Suosi merkittyjä talvireittejä ja -latuja. Lumikenkäily- ja talvipyöräilyreitit näet tästä kartasta (kartan voit hakea maksutta mukaan Luontokeskus Naavasta); kansallispuiston reitit on merkitty maastoon sinisin aurausviitoin. Lumikenkäilyreitit tamppautuvat yleensä suosittuina aikoina käveltäviksi myös ilman lumikenkiä. Talvipyöräilyreittejä myös huolletaan; niiden viimeisimmän kunnostusajankohdan voit tarkistaa reaaliaikaisesta seurantajärjestelmästä (InfoGis.fi).

Kaikki alueen hiihtoladut on avattu. Laduista ja niiden kunnostusperiaatteista sekä palveluista, kuten latukahviloista, voit lukea lisää täältä (pyha.fi). InfoGis-palvelusta näet viimeisimmän kunnostusajankohdan.

Lumivyöryjen riski Lapissa on kasvanut. Hoitamattomien luonnonrinteiden lumivyöryennusteita voi tarkastella Ilmatieteen laitoksen sivuilla (ilmatieteenlaitos.fi) ja Pyhän lumiturvallisuuskeskuksen sivuilla (lumiturvallisuuskeskus.fi), ja luontoon.fi:n lumivyöryt-sivulle on koottu lumivyöryasiaa retkeilijän näkökulmasta. Pyhä-Luoston kansallispuiston merkityt talvireitit kulkevat turvallisissa maastoissa, eikä esimerkiksi Isokuruun mene lainkaan talvireittiä lumivyöryvaaran vuoksi.

Pyhä-Luoston kansallispuistolle kestävän matkailun STF-merkki

(päivitetty 14.12.2023)

Pyhä-Luoston kansallispuisto on saanut valtakunnallisen Visit Finlandin myöntämän kestävän matkailun Sustainable Travel Finland -merkin. Merkki kertoo, että kansallispuistossa on tehty pitkäjänteistä työtä ekologisen kestävyyden ja matkailun vastuullisuuden kehittämiseksi. STF-arvioinnin mukaan Pyhä-Luoston kansallispuistolla kestävyys on kaiken toiminnan ytimessä. Tämä näkyy konkreettisesti viime vuosien retkeilypalvelujen ja -reittien kehittämisessä.
 
Sustainable Travel Finland on ns. sateenvarjomerkki, joka kerää alleen Suomen matkailun vastuulliset toimijat. Merkin saanut on kestävän matkailun edelläkävijä ja pyrkii kaikessa toiminnassaan vähentämään haitallisia vaikutuksia ympäristöönsä niin globaalisti kuin paikallisesti. Merkki myönnetään määräajaksi ja se edellyttää toiminnan jatkuvaa kehittämistä kohti ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävämpää ja vastuullisempaa matkailua.

Maastoportaat valmistuneet Tikkalaavun ja Ukko-Luoston maisematuvan välille

(päivitetty 18.12.2023)

Ukko-Luostolla, sorastetulla kävelyreitillä välillä Tikkalaavu - Ukko-Luoston maisematupa on rakennettu maastoportaat reittiosuuden jyrkimpiin mäkiin. Portaat on tehty sorastetun polun laitaan, joten ne pystyy halutessaan ohittamaan. Portaissa ei ole talvikunnossapitoa.

Tunturiaavan huonokuntoinen lintutorni on purettu

(päivitetty 19.10.2023)

Tunturiaavan luontopolun varrella oleva lintutorni on purettu. Torni oli huonokuntoinen, eikä sen käyttäminen ollut enää turvallista. Näkymää kansallispuiston tunturiketjun suuntaan voi edelleen ihailla pitkospuureitin varrelta.

Huttujärven kaivon vettä voi ottaa, juomavesi kannattaa keittää

(päivitetty 29.9.2023)

Huttujärven vuokratuvan yhteyteen on asennettu uusi talousvesikaivo. Uuden kaivon vesinäytteestä on löytynyt pieniä määriä bakteereja, joten tällä hetkellä on suositeltavaa keittää juotavaksi otettu vesi. Vettä voi käyttää normaalisti pesu- ja saunavetenä. Tiedotamme, kun vesi on jälleen suoraan juomakelpoista.

Pitkospuita on uusittu useilla kansallispuiston reiteillä

(päivitetty 2.10.2023)

Luoston vaellusluontopolun varrella useissa kohdissa olevien pitkospuiden uusimistyöt on saatu päätökseen. Niin vanhoja metsiä, aapasoita kuin tunturimaastoa sisältävä monipuolinen vaellusluontopolku on erinomainen hieman pidemmän (n. 17 km) päiväretken kohde tutustua alueen luontoon.

Rykimäkeron kierrokselle on myös valmistunut uudet pitkospuut välille Rykimäkero - Lampivaara (kolmen lankun levyinen pitkos).

Pyhällä Poropolun reitillä on uudet pitkospuut.

Yli-Luosto - Käyräsvaara -välisen reitin suoalueiden pitkospuut on uusittu.

Pyhä-Luoston retkeilyreitin sorastukset valmistuneet

(päivitetty 31.8.2023)

Kesän 2023 aikana tehdyt kestävöintityöt Pyhä-Luoston retkeilyreitillä (Pyhän päässä reittiä) on saatu päätökseen. Reitistä on kestävöity soralla osuus Karhunjuomalammelta Huttulomaan. Reittiosuus Karhunjuomalammelta Annikinlammelle kuuluu myös Noitatunturin Valloitus -reittiin.

Uutisia Pyhä-Luostolta

Facebookista ajankohtaiset

Pyhä-Luoston kansallispuiston facebook (facebook.com)

Facebook-näkymän upotus näkyy vain, jos hyväksyy evästekyselyssä markkinoinnin.

 

Vinkit retkeilyyn

Luminen männynoksa.

Talvella kannattaa pitää puhelin lämpimänä ja varavirtalähde mukana. Katso myös muut vinkit talviretkeilyyn: Retkeilyn ABC.

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukartta, Pyhä-Luosto

Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.