Kansallispuiston talvireittien tilanne

(päivitetty 26.4.2024)

Säiden lämpenemisen myötä tapahtunut lumien sulaminen ja suoalueille nouseva vesi on aiheuttanut reittihuollolle haasteita, ja joidenkin latujen huolto on jouduttu lopettamaan tältä kaudelta. Latujen ajankohtaisimman tilanteen voi helpoimmin tarkistaa reaaliaikaisesta seurantajärjestelmästä (InfoGis.fi). Talvipyöräilijöiden ja hiihtäjien yhteiskäytössä ollutta Pyhän erämaareittiä ei saa enää pyöräillä.

Kansallispuiston merkityt lumikenkäily- ja talvipyöräilyreitit (pl. erämaareitti) ovat vielä kohtuullisen kuljettavassa kunnossa etenkin yöpakkasten jälkeen, sään lämmetessä edelleen voivat reittien pohjat luonnollisesti muuttua pehmeiksi ja upottaviksi. Kansallispuiston sulan maan ajan patikointireitit ja maastopyöräilyreitit eivät ole vielä vapautuneet lumesta.

Vuokratupa Kuukkelin sauna jälleen käytettävissä

(päivitetty 3.4.2024)

Vuokratupa Kuukkelin huoneiden 1 & 2 yhteisessa käytössä oleva sauna oli hetken käyttökiellossa, nyt jälleen normaalisti käytettävissä. Muistathan tyhjentää kaikki vesisäiliöt ja -astiat ennen tuvalta lähtöäsi, jotta jäätyvä vesi ei riko niitä.

Pyhä-Luoston kansallispuistolle kestävän matkailun STF-merkki

(päivitetty 14.12.2023)

Pyhä-Luoston kansallispuisto on saanut valtakunnallisen Visit Finlandin myöntämän kestävän matkailun Sustainable Travel Finland -merkin. Merkki kertoo, että kansallispuistossa on tehty pitkäjänteistä työtä ekologisen kestävyyden ja matkailun vastuullisuuden kehittämiseksi. STF-arvioinnin mukaan Pyhä-Luoston kansallispuistolla kestävyys on kaiken toiminnan ytimessä. Tämä näkyy konkreettisesti viime vuosien retkeilypalvelujen ja -reittien kehittämisessä.
 
Sustainable Travel Finland on ns. sateenvarjomerkki, joka kerää alleen Suomen matkailun vastuulliset toimijat. Merkin saanut on kestävän matkailun edelläkävijä ja pyrkii kaikessa toiminnassaan vähentämään haitallisia vaikutuksia ympäristöönsä niin globaalisti kuin paikallisesti. Merkki myönnetään määräajaksi ja se edellyttää toiminnan jatkuvaa kehittämistä kohti ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävämpää ja vastuullisempaa matkailua.

Maastoportaat valmistuneet Tikkalaavun ja Ukko-Luoston maisematuvan välille

(päivitetty 18.12.2023)

Ukko-Luostolla, sorastetulla kävelyreitillä välillä Tikkalaavu - Ukko-Luoston maisematupa on rakennettu maastoportaat reittiosuuden jyrkimpiin mäkiin. Portaat on tehty sorastetun polun laitaan, joten ne pystyy halutessaan ohittamaan. Portaissa ei ole talvikunnossapitoa.

Tunturiaavan huonokuntoinen lintutorni on purettu

(päivitetty 19.10.2023)

Tunturiaavan luontopolun varrella oleva lintutorni on purettu. Torni oli huonokuntoinen, eikä sen käyttäminen ollut enää turvallista. Näkymää kansallispuiston tunturiketjun suuntaan voi edelleen ihailla pitkospuureitin varrelta.

Huttujärven kaivon vettä voi ottaa, juomavesi kannattaa keittää

(päivitetty 29.9.2023)

Huttujärven vuokratuvan yhteyteen on asennettu uusi talousvesikaivo. Uuden kaivon vesinäytteestä on löytynyt pieniä määriä bakteereja, joten tällä hetkellä on suositeltavaa keittää juotavaksi otettu vesi. Vettä voi käyttää normaalisti pesu- ja saunavetenä. Tiedotamme, kun vesi on jälleen suoraan juomakelpoista.

Pitkospuita on uusittu useilla kansallispuiston reiteillä

(päivitetty 2.10.2023)

Luoston vaellusluontopolun varrella useissa kohdissa olevien pitkospuiden uusimistyöt on saatu päätökseen. Niin vanhoja metsiä, aapasoita kuin tunturimaastoa sisältävä monipuolinen vaellusluontopolku on erinomainen hieman pidemmän (n. 17 km) päiväretken kohde tutustua alueen luontoon.

Rykimäkeron kierrokselle on myös valmistunut uudet pitkospuut välille Rykimäkero - Lampivaara (kolmen lankun levyinen pitkos).

Pyhällä Poropolun reitillä on uudet pitkospuut.

Yli-Luosto - Käyräsvaara -välisen reitin suoalueiden pitkospuut on uusittu.

Pyhä-Luoston retkeilyreitin sorastukset valmistuneet

(päivitetty 31.8.2023)

Kesän 2023 aikana tehdyt kestävöintityöt Pyhä-Luoston retkeilyreitillä (Pyhän päässä reittiä) on saatu päätökseen. Reitistä on kestävöity soralla osuus Karhunjuomalammelta Huttulomaan. Reittiosuus Karhunjuomalammelta Annikinlammelle kuuluu myös Noitatunturin Valloitus -reittiin.

Uutisia Pyhä-Luostolta

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Facebookista ajankohtaiset

Pyhä-Luoston kansallispuiston facebook (facebook.com)

Facebook-näkymän upotus näkyy vain, jos hyväksyy evästekyselyssä markkinoinnin.

 

Vinkit retkeilyyn

Nainen pystyttää telttaa.

Ensimmäinen yön yli retki, varusteet ja vinkit: Retkeilyn ABC.

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukartta, Pyhä-Luosto

Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.