Tekemistä ja näkemistä Pallastunturin luontokeskuksessa

23.10.2019
Hannukurun autio- ja varaustuvan kaivoa ollaan puhdistamassa. Vesi on keitettävä ennen käyttöä.
Pallastunturin luontokeskuksen Metsästä paljakalle -näyttely on perinteinen näyttely eläindioraamoineen. Kuva: Maarit Kyöstilä.

Näyttelyt

  • Metsästä paljakalle -näyttely kertoo, miten luonto muuttuu, kun noustaan havumetsistä tunturikoivikkoon ja puuttomalle paljakalle. Tunturilajit ovat sopeutuneet äärimmäisiin olosuhteisiin. 
  • Vaihtuvat näyttelyt tuovat näkökulmia luontoon taiteen ja valokuvauksen keinoin.
  • Ilmatieteenlaitoksen tutkimusasema Sammaltunturin laella (www.ilmatieteenlaitos.fi) tuottaa maailmanlaajuisesti ainutlaatuista mittaustietoa vuorokauden ympäri. Luontokeskuksessa voi tutustua aseman toimintaan ja ilmastoasioihin.

Pallastunturin luontokeskuksessa voi tutustua Ilmatieteenlaitoksen tutkimusaseman toimintaan ja siihen, miten maailman puhtain ilma on mitattu. Kuva: Valtteri Hyöky.

Ryhmäopastukset

Elokuvat auditoriossa

Luontokeskuksen auditoriossa voit katsella lyhytelokuvia tunturiluonnosta ja historiasta.

Käsikirjasto ja lasten puuhanurkkaus

Luontokeskuksen käsikirjasto on täynnä luonto-oppaita ja historiankirjoja. Sieltä löytyy myös lehtileikekokoelma Pallaksen tapahtumista viimeisen 30 vuoden ajalta! Lapsille on ajanvietettä sadepäivän varalle.

Pallastunturin luontokeskukseen liittyvät reitit

Pallastunturin luontokeskuksesta pääsee Vatikurun luontopolulle, Palkaskeron- ja Taivaskeronkierrokselle sekä tietysti Suomen vanhimmalle vaellusreitille, Hetta - Pallakselle. Luontokeskus on latujen risteyksessä ja tuntureilla voi lumikenkäillä vapaasti.

Vatikurun luontopolulla voi tutustua tunturin elämään. Kuva: Maarit Kyöstilä.

Pallaskota

Vuokrattava Pallaskota ja sen vieressä oleva avoin kota palvelevat tulistelijoita. Pallaskota sopii hyvin pikkuporukan pitoihin tai vaikka ristiäispaikaksi. Tunturikaltion vesi on juotavan puhdasta, luonnon lahja kulkijalle.

Pallastunturin lähireitit

Pallastunturin lähireittikartta

 

Klikkaa kuvaa ja tulosta kartta mukaasi (pdf, 2298 kt).