Ajankohtaista Pallas-Yllästunturilla

23.10.2019
Hannukurun autio- ja varaustuvan kaivoa ollaan puhdistamassa. Vesi on keitettävä ennen käyttöä.
Tunturissa on nyt lunta 15–30 cm. Kuva: Maarit Kyöstilä.

Ounasjärven venekyydit loppuneet

Ounasjärvi on jäätymässä ja venekyydit ovat loppuneet. Tunturiin lähtevien on kierrettävä Ounasjärvi itäpuolen metsäautotietä pitkin. Tunturiin on varustauduttava talvivarustein! Paikoin on jo paljonkin lunta ja lisää voi tulla minä päivänä tahansa. Purojen ja soiden ylityksessä on oltava erityisen varovainen, koska pakkaskelillä jalkojen ja jalkineiden kastuminen voi olla kohtalokasta! Muista hätänumero 112 ja huolehdi, että puhelimessa on täysi akku. Pidä puhelin takin sisällä lämpimässä! (Päivitetty 23.10.2019)

Jouluna Pohjoiskalotin kierrokselle bussilla

Tekisikö mieli nähdä kaamos, arktinen joulu ja parhaat revontulimaisemat? Tulevana talvena on mahdollisuus lähteä bussilla kiertämään Pohjoiskalottia! Ajoaika joulukuun 2019 alusta maaliskuun loppuun 2020. Tutustu reittiin ja aikatauluihin täällä (www.nordnorge.com, englanniksi). (Päivitetty 18.10.2019)

Kaamoksen aikaan taivas on iltapäivällä hetken vaaleansininen ja -punainen. Kuva: Valtteri Hyöky.

Kutuojan seudulta purettu pitkoksia

Kotamaja–Peurakaltio kesäreitillä Kutuojan seudulla puretaan ja poltetaan huonokuntoisia pitkospuita. Alue on merkitty karttaan sinisellä katkoviivalla. Pitkospuiden poistamisen jälkeen kesäreitille jää märkiä osuuksia! Reitti tullaan kestävöimään toivottavasti jo ensi kesänä. (Päivitetty 25.9.2019)

Kartta Kutuojan purettavien pitkosten sijainnista. Kuva: Metsähallitus.

 

Punaisenhiekan tuvasta esteetön päivätupa

Punaisenhiekan autiotupa on muutettu esteettömäksi päivätuvaksi. Tupasivuilla on vielä vääriä tietoja. (Päivitetty 18.10.2019)

Punaisenhiekan autiotupa on muutettu esteettömäksi päivätuvaksi. Kuva: Arto Pääkkö.

Autiotupien remontit valmiit

Tänä kesänä on remontoitu useita autiotupia, kuten Aittalahti, Hietalahti, Punainenhiekka, Montellinmaja, Keimiöjärvi ja Tappuri. Korjaukset ovat nyt valmiit. Tupien omilla sivuilla on vielä vanhoja tietoja, jotkaa päivitetään mahdollisimman pian. (Päivitetty 18.10.2019)

Hetta–Pallas -reitillä huonokuntoisia pitkoksia

Vaeltajia muistutetaan Hetta–Pallas -reitin huonokuntoisista pitkoksista. Syksyllä keikkuvat ja liukkaat pitkokset voivat olla kulkijan jalan alla erityisen arvaamattomia! (Päivitetty 13.9.2019)

Mäntyrova–Laaksivaara -reitti on suljettu 

Mäntyrovan autiotuvalta Laaksivaaraan menevä kesäreitti on suljettu huonokuntoisten pitkosten ja puutteellisen merkinnän vuoksi. (Päivitetty 19.9.2019)

Äkäsmylly–Olos -reitillä huonokuntoisia pitkoksia

Äkäsmyllyltä Oloksen suuntaan kulkevan erämaareitin pitkokset ovat erittäin huonokuntoisia. Syksyllä ne ovat erityisen liukkaita ja lahonneina voivat katketa kulkijan jalan alla. Retkeilijöitä kehotetaan varovaisuuteen! (Päivitetty 19.9.2019)

Kesäreittien mtb-vaativuusluokittelu

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa maastopyöräily on sallittu lähes kaikilla virallisilla, merkityillä kesäreiteillä. Pyöräillen reiteiltä ei kuitenkaan saa poistua edes tauon ajaksi!  

TOBE1-hankkeessa on edistetty maastopyöräilyä vaativuusluokittelemalla kaikki kesäreitit. Maastopyöräilyn vaativuusluokittelun löydät Trailforksista (www.trailforks.com, englanniksi). Palvelu on ilmainen eikä vaadi rekisteröitymistä. (Päivitetty 10.7.2019)

Ylläksellä mtb-reitit voivat olla haasteellisia. Kuva: Juuso Ritari.

Aakenuksella uusia polkulinjauksia

Aakenustunturilla on Moloslaen ja Vasalaen kierrokset linjattu uudelleen. Katso  reitit kartasta (pdf, 389 kt). Tervetuloa tutustumaan Aakenuksen henkeä salpaaviin maisemiin ja samalla Haavepalon uuteen kotaan!

Totovaaran pysäköintialueelta lähtenyt Latvajärvelle vievä Joutsenpolku ja Latvajärven lintutorni on poistettu huonokuntoisena palveluvarustuksesta. (Päivitetty 9.9.2019)

Aakenustunturin maisemat ovat erityisen hienoja. Kuva: Maarit Kyöstilä.

Kellostapulinkurun kesäreitin kestävöinti valmis

Kellostapulinkurun vanha pitkospuureitti tuli elinkaarensa päähän ja se on poistettu. Uusi kesäreitti on tehty kapeana sorapolkuna käsityönä reippaiden vapaaehtoisten avustuksella. Reitti on nyt kestävöinnin osalta valmis, ja pyöräilykielto reitillä on poistunut.  (Päivitetty 9.9.2019)

Kellostapulinkurun reitin kestävöinti on nyt valmis. Pyöräilykielto on reitillä edelleen voimassa. Kuva: Jari Ylläsjärvi.

Aakenuksen Haavepalossa uusi kota

Aakenuksen Totovaaran Haavepaloon on rakennettu kota, joka on tarkoitettu levähtämiseen, tulisteluun ja eväiden syöntiin. Tervetuloa  testaamaan! Lyhin reitti Haavepaloon on Totovaaran pysäköintialueelta. (Päivitetty 8.7.2019)

Aakenuksen Totovaaran Haavepalossa on uusi kota! Kuva: Jari Ylläsjärvi.

Kansallispuiston ja yrittäjien hiilijalanjälki pienenee

Pallas–Yllästunturin kansallispuiston hiilijalanjälkeä pienennetään vaihtamalla rakennusten vanhoja öljylämmityksiä maalämpöön ja aurinkoenergiaan. Hankkeessa on mukana kuusi isoa kansallispuiston yhteistyöyritystä. Hanketta rahoittaa (www.metsa.fi) Euroopan unionin aluekehitysrahasto. (Päivitetty 21.5.2019)

Tunturi-Lapin luontokeskuksen hiilijalanjälki pienenee maalämpöön ja aurinkoenergiaan siirtymisen myötä. Kuva: Juha Kalaoja.

Kansallispuiston yhteistyöyrittäjät

Kaipaatko aktiviteetteja, majoitusta, opasta retkelle tai hyvää paikallista ruokaa? Metsähallituksen yhteistyöyrittäjät noudattavat kestävän luontomatkailun periaatteeita ja tarjoavat parhaita paikallisia palveluita juuri sinulle!

Muistathan pitää koiran kytkettynä

Muistathan pitää koirakaverin kytkettynä kansallispuistossa ympäri vuoden. Kiitos!

Koirakaverit on pidettävä kansallispuistoissa aina kytkettynä! Kuva: Sauli Koski.

Tupien varaaminen

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston varaus- ja vuokratupia voi varata soittamalla Pallastunturin luontokeskukseen, Tunturi-Lapin luontokeskukseenYllästunturin luontokeskus Kellokkaaseen tai palvelunumeroon 020 69 2424 (www.eraluvat.fi). ​Varaustupien hinta on 12 €/yö/hlö. 

Retkeile roskatta

Suomen kansallispuistoissa on siirrytty jo 1990-luvulla "Roskattomaan retkeilyyn" eli retkeilijöiden oletetaan tuovan omat roskansa pois maastosta. Kestävän retkeilyn mottona on, että "hyvästä retkeilijästä ei jää jälkeäkään."

Valistunut retkeilijä on myös säästäväinen kansallispuiston polttopuiden käytössä. Tulipaikoilla monesti palava "ikuinen tuli" lisää huoltokustannuksia ja rasittaa ympäristöä. Tulistele ja tunnelmoi siis harkiten! Tutustu Retkeilijän ABC:hen.

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssääntö

Tutustu Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssääntöihin (julkaisut.metsa.fi) alueen käytöstä. Huomaa, että ympärivuotisia rajoitusvyöhykkeitä on mm. Pahakurussa, Hannukurussa ja Suaskurussa (www.retkikartta.fi). Siellä liikkuminen on lajistonsuojelullisista syistä kiellettyä ympäri vuoden. Varkaankurun ja Pyhäjoen rajoitusvyöhykkeillä ei poluilta saa kesäaikana poiketa!

Päivän sää

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukartta, Pallas-Yllästunturi 

Huom! Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa (www.yle.fi).