Päijänteen ohjeet ja säännöt   

Päijänteen kansallispuisto on perustettu suojelemaan Päijänteen suurjärven kaunista ja arvokasta saaristoluontoa. On tärkeää, että perehdyt alueeseen jo ennalta. Valmistaudu retkelle tutustumalla alueen ohjeisiin. 

Kaksi laivaa ankkuroituneena hiekkaisessa luonnonsatamassa puolipilvisenä kesäpäivänä. Hiekkarannalla on myös useita kanootteja.
 

Kunnioita luontoa
Lemmikit
Liikkuminen
Leiriytyminen
Tulenteko
Roskaton retkeily
Kalastus
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily
Pyöräily
Dronen lennättäminen
Muut säännöt ja ohjeet
Muu kielletty toiminta
Sesonkiajat
Turvallisuus

Kunnioita luontoa

Päijänteen kansallispuistossa retkeilyä ohjataan järjestyssäännöllä. Toimitaan ja liikutaan siis luonnossa sitä kunnioittaen. Tutustu Retkietikettiin.

Ethän jaa netissä sisältöä, jossa rikotaan kansallispuiston sääntöjä.

Lemmikkieläinten vapaana pitäminen on kielletty. Lemmikit ovat tervetulleita, mutta ainoastaan kytkettynä.

Liikkuminen

Kansallispuistossa saa liikkua vapaasti jalan, hiihtäen, soutaen ja meloen rajoitusosia lukuun ottamatta:

Leiriytyminen

Leiriytyminen on sallittu vain sitä varten osoitetuilla paikoilla.

  • Huomaathan, että leiriytyminen on sallittua telttailupaikoilla ja laavuilla enintään kaksi yötä. Myös veneellä leiriytyminen on sallittua retkisatamissa enintään kaksi yötä.

Vihreä putkiteltta metsässä, taka-alalla järvi.

Tulenteko

Tulenteko on sallittu vain sitä varten osoitetuilla paikoilla. Maastopalovaroituksen aikana tulenteko on kielletty kaikilla Päijänteen kansallispuiston tulentekopaikoilla. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi). Vastuu on aina tulen sytyttäjällä.

Retkikeittimen käyttö on sallittu siellä missä liikkuminenkin on sallittu.

Etualalla isot tulenlieskat valkoisen lumen ympäröimällä nuotiopaikalla. Taustalla jäätynyt ja luminen järvenjää.
 

Roskaton retkeily

Alueen maastokohteissa ei ole jätteiden keräysastioita, joten jätehuolto on omatoiminen. Tämä tarkoittaa sitä, että retkeilijä ottaa vastuun omista jätteistään tuomalla ne pois maastosta lajitteluun. Maastossa voidaan kuitenkin yleensä kompostoida biojätteet ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä. Muita jätteitä, kuten alumiinifoliota sisältäviä pakkauksia tai muovia, ei saa polttaa nuotiossa, koska niistä voi muodostua hajoamatonta jätettä ja myrkyllisiä kaasuja. 

Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Kalastus

Päijänteen vesialueet eivät kuulu kansallispuistoon. Kalastaa voi kalastuslain ja kalastusrajoitusten mukaisesti: Etelä- ja Keski-Päijänteen kalastusalue (ekpk.fi), Etelä-Päijänteen yhteislupa-alue (kalapaikka.net) ja kalastusrajoituspalvelu kalastusrajoitus.fi.

Marjastus, sienestys ja kasvien keräily

Marjojen ja ruokasienten poimiminen on sallittu liikkumisrajoitukset huomioiden.

Muiden kuin ruokasienten sekä puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen on kielletty. Villiyrttien kerääminen on siis kielletty.

Kaksi valkoista lumpeenkukkaa ja vihreitä vahapintaisia lehtiä kelluu vihertävän veden pinnalla.
 

Pyöräily

Tie nro 314 Vääksystä Sysmään kulkee Pulkkilanharjun kautta ja sopii pyöräilyyn. Pyörällä pääset myös Päijätsalon tulentekopaikalle ja luontotornille sekä Höysniemen tulentekopaikalle.

Dronen lennättäminen

Dronen lennättäminen on sallittua siellä missä liikkuminenkin, kunhan toiminta ei häiritse muita ihmisiä tai luonnoneläimiä. Erityistä varovaisuutta on noudatettava lintujen pesimäaikana.

Muut säännöt ja ohjeet

Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta, järjestetyt tapahtumat ja elokuvien tai mainosten kuvaaminen maastossa. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).

Päijänteen kansallispuiston reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista ja toistuvaan yrityskäyttöön tarvitaan sopimus Metsähallituksen kanssa (metsa.fi). Päiväkohtaiset käyttömaksut maksetaan Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).

Muu kielletty toiminta Päijänteen kansallispuistossa

  • Eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen tai niiden pesien hävittäminen.
  • Selkärangattomien eläinten pyydystäminen tai kerääminen.
  • Maa- tai kallioperän vahingoittaminen ja maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen.
  • Moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta.
  • Roskaaminen tai rakenteiden vahingoittaminen.
  • Kiinteiden muinaisjäännösten kaivaminen, peittäminen, muuttaminen, vahingoittaminen, poistaminen ja muu niihin kajoaminen.
  • Muita ihmisiä häiritsevä toiminta.

Sesonkiajat

Kansallispuiston ruuhkahuippuja ovat kauniit kesäviikonloput, jolloin alueella liikkuu kymmenittäin veneitä ja laivoja. Kelventeen saari on monen pääkohteena hyvien ankkurointimahdollisuuksien ja kauneutensa takia. Juhannuksena saattavat luonnonsatamat olla täynnä vieri viereen ankkuroituja aluksia. Veneilijöiden on hyvä huomioida, että leiriytyminen on sallittua retkisatamissa enintään kaksi yötä.

Turvallisuus

Tutustu retkikohteeseen ennakkoon. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden ja varoitusten (ilmatieteenlaitos.fi) seuraaminen auttaa retken onnistumisessa.

  • Ota retkelle mukaan ensiapupakkaus. Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Tutustu etukäteen, kuinka toimia hätätilanteessa.
  • Matkapuhelimien kuuluvuus on Päijänteen kansallispuistossa varsin hyvä muutamia katvealueita lukuun ottamatta. Lue lisää matkapuhelimen kuuluvuudesta.
  • Pukeudu retkelle värikkäästi ja sään mukaisesti. Osa saarista on kallioisia ja kivikkoisia, mutta suurimmalta osin kulkija voi kävellä kuivaa kangasmaastoa. Jalkineita valittaessa on myös hyvä ottaa huomioon hiekkaiset rantamaastot.
  • Kansallispuiston saarissa liikuttaessa on hyvä olla kartta mukana. Puiston esitekartta (pdf, 3,9 Mt; julkaisut.metsa.fi) voi myös olla riittävä etenkin pienemmissä saarissa ja saarissa, joissa on maasto-opasteita. Pääosin saaret ovat pieniä ja saarista suurin, Kelvenne, on pitkänä ja kapeana saarena helppokulkuinen. 
  • Päijänteen vesialueet eivät kuulu kansallispuistoon. Kiinnitä erityistä huomiota turvallisuuteen vesillä liikkuessasi. Merikartta tai vastaava on oltava mukana.
  • Tuulet puhaltavat järvialueella joskus navakastikin, mutta etenkin Kelventeen luonnonsatamista löytyy usein suojainenkin puoli.
  • Suurjärviolosuhteissa on kelin äkillinen muuttuminen hyvä pitää mielessä. Joskus Päijänteen suurimmalta selältä Tehinselältä puhaltaa voimakas pohjoistuuli, joka nostattaa aallokkoa Kelventeen itäpuoliselle Virmailanselälle. Virmailan etelänpuoleiselta Harmoistenlahdelta käy ajoittain voimakas tuuli Kellosalmen kautta Padasjoenselän pohjoisosiin.
  • Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (melontajasoutuliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasalab.com).
  • Kansallispuiston alueella ei ole kahvila- tai kauppapalveluita eikä vesipisteitä. Omat eväät ja juomavesi kannattaa pakata mukaan matkaan tai hankkia retken lähtöpisteestä.
  • Huomioi, ettei käymälöissä ole wc-paperia. 
  • Retkeilyn ABC:
  • Katso myös retkikohteesi ajankohtaista-sivu.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää 

Erätarkastajat valvovat luontokohteita

Kaksi ihmistä seisoo vaaran laella moottorikelkkailuvaatteissa. Taustalla on avoin maisema.

Erävalvonta (eräluvat.fi) on palvelu- ja valistustyötä suomalaisen luonnon hyväksi. Erätarkastajan tehtävänä on valvoa laillisuutta ja luvallisuutta valtion alueilla tapahtuvassa toiminnassa ja luonnon käytössä.

Kun havaitset rikkomuksen tai epäilet rikkomuksen tapahtuneen, voit ilmoittaa havaintosi erätarkastajalle (eräluvat.fi). Toivomme, että jätät ilmoituksen yhteydessä yhteystietosi, mutta voit jättää ilmoituksen myös nimettömänä.