Melonta Veneily Purjehdus Retkiluistelu Kuntohiihto Patikointi Luontopolkuun tutustuminen Nähtävyydet ja näköalat Tutustua perinnetilaan Sienestys ja marjastus Kalastus Lintujen tarkkailu Luontokeskus Ryhmäopastukset Oppimaan luontoon Geokätköily

Linnansaaressa tutustut saimaannorpan kotivesiin ja näet Saimaan järviluonnon kauneimmillaan. Pääset liikkumaan kansallispuistossa myös reitti- ja tilausveneliikenteen avulla.
 

Osassa aluetta liikkuminen on rajoitettua tiettynä vuodenaikana. Tarkistathan asian ennen retkelle lähtöä.

Melonta

Melonta on loistava tapa tutustua Linnansaaren herkkään luontoon. Haukiveden suuret järvenselät ja sokkeloinen saaristo sopivat mainiosti myös aloitteleville melojille. Kansallispuistossa ei ole merkittyjä vesiretkeilyreittejä, mutta retkelle on helppo lähteä Sammakkoniemen leirintäalueelta Linnansaaresta, Rantasalmen Porosalmelta, Oravista tai Rantasalmen Mustalahdesta. Puiston yhteistyöyrityksiltä voi vuokrata varusteita. Lue lisää välinevuokrauksestaKuva: Elina Enho

Linnansaari sopii myös usean päivän vaellukseen meloen ja teltassa yöpyen. Kansallispuisto on noin 40 km pitkä, joten retkeen kannattaa varata 5–7 päivää. Innokkaat melojat voivat yhdistää retkeensä vaikkapa Joutenveden ja Koloveden.

Veneily

Linnavuoren laiturilla, Kuva: Elina Enho

Linnansaaren kansallispuistossa kohtaavat useat vesireitit, ja palveluita on tarjolla hyvin sekä omalla että vuokraveneellä liikkuville. Puistossa on parikymmentä retkisatamaa. Linnavuoren juurella on laituri, josta voi piipahtaa ihailemassa kaunista järvimaisemaa. Moottoriveneily on sallittu puistossa. Rajoitusosilla maihinnousu ja liikkuminen on kielletty 1.5.–15.7. Linnansaareen voit tutustua myös leppoisasti soudellen.

Retkiluistelu ja talvivaellusreitti

Kiidä retkiluistimilla halki talvisen Linnansaaren! Alkukaudesta luistellaan säiden salliessa, mutta kevättalvella pääset viilettämään huolletulla luonnonjääradalla. Hoidettu talvivaellusreitti (18 km) kulkee Oravista Porosalmelle, ja välineitä voit vuokrata molemmissa lähtöpisteissä - Oravissa ja Järvisydämessä (www.oravivillage.com). Reitin käyttö on maksullista. Tunnelmallisen evästauon voit viettää Sammakkoniemen tai Pienen Lapin tulentekopaikalla. Talvivaellusreitillä voi myös kulkea jalkaisin, maastopyöräillä tai potkukelkkailla. Lue lisää turvallisesta retkiluistelustaKuva: VisitFinland mediabank

Muut aktiviteetit

  • Hiihto: Luonnon talvilevosta voit nauttia myös suksilla. Kevättalvella luistelureitin viereen kunnostetaan yhteistyöyrittäjän ylläpitämä hiihtoreitti.
  • Kalastus:
  • Lintujen tarkkailu: Näe kalasääski, uhanalainen valkoselkätikka ja yli 70 muuta lintulajia.
  • Luontokeskus: Savonlinnan keskustassa, Olavinlinnan kupeessa sijaitsevassa Riihisaari - Saimaan luonto- ja kulttuurikeskuksessa toimivat Savonlinnan maakuntamuseo  ja Saimaan luontokeskus. Riihisaaressa voit tutustua Saimaan sylissä -perusnäyttelyyn sekä vaihtuviin näyttelyihin.
  • Luontopolku: Linnonpolku (2 km) esittelee Saimaan synnyn esihistoriallisia vaiheita ja Linnansaaren luontoa. Näe, kuinka luonnonilmiöt ja ihmiset muovaavat maisemaa.
  • Marjastus ja sienestys: Hae pöytääsi mustikat ja ruokasienet.
  • Nähtävyydet ja näköalat: Linnansaaren torpan ympäristössä voit tutustua 1900-luvun alun elämään ja arvokkaaseen perinnemaisemaan. Ihastele upeaa näköalaa yli saarten täplittämän Haukiveden Linnavuoren näköalakalliolta.
  • Patikointi: Linnansaaren maastot ovat hyvin mäkisiä ja kivikkoisia. Sammakkoniemen leirintäalueen ja Linnansaaren torpan välinen polku soveltuu myös lastenvaunujen kanssa kuljettavaksi.
  • Ryhmäopastukset: Yhteistyöyritykset tarjoavat norpparetkiä ja luonto-opastusta.
  • Uinti: Pääset helposti uimaan Kamarluodon rannasta ja Sammakkoniemen leirintäalueen saunan laiturilta. Virallista uimarantaa ei ole.

Yhteistyötahojen palvelut Linnansaaressa

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus.

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).

Tuikki.fi