Kolin luontokeskus Ukon aukiolossa poikkeuksia

(Päivitetty 17.10.2019)
Kolin luontokeskus Ukko on poikkeuksellisesti suljettu koko päivän maanantaina 4.11. henkilökunnan koulutuksen vuoksi.
Olemme avoinna normaalisti ti–su 5.–10.11., mutta pahoittelemme remontin alta raivautumisesta mahdollisesti aiheutuvaa häiriötä. Talo on kokonaan suljettu remontin takia 11.11.–8.12.2019.

Ikolanahon lähteessä jälleen vettä

(Päivitetty 16.10.2019)
Syksyn sateet ovat nostaneet vähitellen pohjavesiä, jonka seurauksena myös Ikolanahon lähde on taas käyttökunnossa. Lähteen vesi suositellaan keitettäväksi ennen käyttöä.

Rykiniemeen ja Myllypurolle imulla tyhjennettävät käymälät

(Päivitetty 9.10.2019)
Rykiniemen ja Myllypuron telttailupaikoille on perinteisten kompostoivien käymälöitten tilalle asennettu imulla tyhjennettävät käymälät. Uudenlaisiin käymälöihin ei saa laittaa kompostijätettä tai roskia, vaan jätteet tulee roskattoman retkeilyn periaatteen mukaisesti kantaa mukanaan maastosta pois.

Kaivojen vesi paikoin matalalla

(Päivitetty 9.8.2019)
Pohjavedet ovat tällä hetkellä todella alhaalla, joten Herajärven kierroksen varrella olevien vedenottopaikkojen tilanne voi olla paikoin heikko. Ikolanahon lähde on toistaiseksi kuivunut, mutta Seppälän kaivossa vettä on vielä riittänyt.

Pysäköinnissä haasteita sesonkiaikana

(Päivitetty 18.7.2019)
Vuoden vilkkain sesonki näkyy valitettavasti pysäköintipaikkojen riittämättömyydestä. Päiväretkeilijä voi valita pysäköintipaikakseen Ylä-Kolin sijasta Ukko-Kolin laskettelurinteiden pysäköintialueen Ukon alapuolella, Rantatien varrella. Ylös voi joko patikoida tai nauttia maisemahissikyydistä, johon saa liput paikan päältä. Herajärven kierrokselle suuntaaville suosittelemme pysäköintiä muille reitin varrella oleville pysäköintipaikoille, jolloin useita öitä paikallaan seisovat autot eivät ruuhkauta päiväretkeilijöiden pysäköintiä. Näitä P-paikkoja ovat Ryläys, Peiponpelto ja Kiviniemen luontotila.

Jos kuitenkin päätät parkkeerata lähemmäs, niin alla pysäköinnin ohjeistus kansallispuistoon, luontokeskukseen ja Break Sokos Hotel Kolille saapuville:

 • Yläpihan, eli hotellin ja luontokeskuksen etupihan pysäköintipaikat: Vain inva-tunnuksin pysäköiville, huoltoajoon ja jättöliikenteelle, joka tarkoittaa maksimissaan 15 min.
 • P1-alue kiskohissin alatasanteella: Vain henkilöautoille.
  • Lisähuomiona, että pysäköinti ei ole sallittua kiskohissin eteen tien viereen, sillä siitä aiheutuu oikein pysäköidyille autoille mahdoton sumppu päästä paikalta pois.
 • P2-alue kiskohissin alapuolella, tien oikealla puolella serpentiinimutkassa: Vain henkilöautoille, kolmella eri tasanteella.
 • P3-alue P2:n takana metsän reunassa: Matkailuajoneuvoille ja busseille.
  • Tälle tasanteelle kannattaa suosiolla jäädä, sillä ylemmäs ajettaessa kääntyminen voi olla miltei mahdotonta.
 • Yhdessä näitä ohjeita noudattamalla autamme osaltamme kaikkien viihtyvyyttä ja turvallisuutta pysäköintipaikkojen ruuhkien pysyvämpää ratkaisua odotellessa.

Kolin kaski palaa jälleen

(Päivitetty 16.6.2019)
Tämänvuotinen Kolin kaski sytytetään maanantaina 17.6.2019 aamupäivällä. Kaski poltetaan Paimenenpolun pysäköintipaikan vieressä Kotaniementien läheisyydessä. Tällä kertaa palaa tavallinen kaski eli lehtipuukaski, jossa puut on kaadettu kuivamaan viime kesänä kokonaisina ja lehtineen ja kaski kasattiin toukokuussa.

Muita ajankohtaisia asioita

 • ​Ennen vaellukselle lähtöä on hyvä tarkastaa sääennusteen lisäksi myös voimassa olevat varoitukset (www.ilmatieteenlaitos.fi).
 • Kaipaako jokin korjausta, huoltoa tai huomiota? Ilahduitko jostakin? Anna palautetta Kolin kansallispuistosta tai Kolin luontokeskus Ukosta.
 • Ilmari Martikainen ja Pekka Honkakoski ovat julkaisseet 2018 kattavan sivuston www.herajarvenkierros.fi, jossa reitistä kerrotaan myös kuvin ja videoin.
 • Vaelluksille ja päiväretkille kannattaa varata mukaan riittävästi juomavettä. Ollilan kaivon vettä voidaan käyttää keittämättä juomavedeksi. Juomavettä saa myös Kolin luontokeskus Ukosta, Break Sokos Hotel Kolilta ja Kiviniemen tilalta. Seppälän tilan kaivon vesi suositellaan keitettäväksi. (14.06.2019)
 • Mörkölammen lähde, Lakkalan kaivo, Ikolanahon kaivo, Ollilan vinttikaivo ja Paimenenvaaran kaivo eivät ole retkeilijäkäytössä (kaivojen veden laatu on heikko). (14.06.2019)
 • ​Muiden kaivojen ja lähteiden vettä, sekä pintavettä, kuten järvien, jokien ja purojen vesiä, kannattaa keittää muutaman minuutin ajan ennen juontia, sillä veden laatu vaihtelee alueittain ja lämpötilan mukaan. Luonnonvesien käyttö juomavetenä on omalla vastuulla.
 • Kalastuslupia voi ostaa verkkokaupan lisäksi myös Kolin luontokeskus Ukosta (www.eraluvat.fi).
 • Kolin kansallispuiston kävijöistä löytyy tietoa julkaisusta ​​Kolin kansallispuiston kävijätutkimus 2014 (julkaisut.metsa.fi).
 • Joensuu-Koli -reitillä liikennöi etukäteen tilattava kimppataksi. Kimppataksin tilaus suositellaan tehtäväksi edellisenä päivänä puhelinnumerosta 020 7414 392 (www.koli.fi).
 • Kolin kansallispuistossa on Metsähallituksen huoltamia vuokratupia. Varauksen voi tehdä soittamalla Kolin luontokeskus Ukkoon puh. 0206 39 5654 tai Eräluvat-verkkokaupassa.
 • Kolin kansallispuisto löytyy nyt myös Trip Advisorista www.tripadvisor.fi
 • Kolin alueen muut tapahtumat ja aktiviteetit löydät osoitteesta www.koli.fi.

Kuva: Johanna Kokkola

Tupien varaukset

Kansallispuiston vuokratuvat ovat varattavissa nyt Eräluvat-verkkokaupassa.

  Kolin kansallispuisto

  @Luontoonfi #kolinkansallispuisto