Reittien lähtöpisteet

Hossan kansallispuiston kartta © Metsähallitus

Hossan kansallispuiston kartta © Metsähallitus

Lihapyörteen esteetön polku, 200 metriä / suunta

Patikointi Pysäköintialue Esteetön puolikota Tulentekopaikka Esteetön käymälä Kalastus  

Sulan maan aikaan kulkuaika edestakaisin alle 30 minuuttia
Vaativuusluokka: Helppo esteetön reitti helppo pyörätuolireitti

Lihapyörteen esteetön reitti sijaitsee Somerjoen mutkassa, kauniissa joki- ja harjumaisemassa. Lihapyörteen pysäköintipaikalta lähtevät myös retkeilyreitit Värikalliolle sekä Laukkujärven suuntaan, mutta nämä reitit eivät ole esteettömiä. Ei talvikunnossapitoa.  

Esteettömät reitit ovat kaikkia varten. Kuva: Juhani Niemitalo

Lähtöpiste
Lihapyörteen pysäköintipaikka

Ajo-ohje: Luontokeskukselta on matkaa Lihapyörteen pysäköintipaikalle 11,5 km.

Ajetaan Jatkonsalmentietä luontokeskuksen ohi 3,3 km ja käännytään oikealle Pistonlehdontielle, jota ajetaan 6,4 km. Käännytään oikealle Lihapyörteelle johtavalle tielle, risteyksestä on matkaa pysäköintipaikalle 1,7 km.

Koordinaatit: Euref-Fin (WGS84) lat: 65° 30.4386 lon: 29° 21.2776'  

ETRS-TM35FIN P: 7267031m I: 608906m

Retkeilyrakenteet
Lihapyörteellä on esteetön avolaavu, tulentekopaikka sekä esteetön käymälä (omat wc-paperit mukaan). Lisäksi laavun edessä on kalastukseen ja rantautumiseen sopiva esteetön lavarakenne, josta voi ihailla jokimaisemaa ja kuunnella sen solisevaa ja runollista ääntä sekä kalastaa vaikka Somerjoen harjuksia ja muita kaloja.

Reittiselostus
Reittimerkintää on keltainen. Reitti on selkeästi kuljettava, ei eksymisvaaraa. Kulku on tasamaastoa ja eikä korkeuseroja ole. Päällyste reitillä on kivituhkaa.

Huomioitavaa
Reitillä ja sen lähtöpaikalle voi ajaa myös sähköisillä kulkuvälineille kuten sähköpyörätuolilla tai sähköskootterilla. Matkaa tulee suuntaansa 11,5 km. Lähtöpaikalle mentäessä joutuu ajamaan tiellä muun ajoneuvoliikenteen seassa, joten liikkuminen on omalla vastuulla. Hossan kansallispuiston alueella on 30 km/h nopeusrajoitus ajoneuvoille ja sähköisille kulkuvälineille on 15 km/h nopeusrajoitus.

Huosilammen esteetön polku, 500 metriä / suunta 

Vaativa pyörätuolireitti Patikointi Pysäköintialue Esteetön puolikota Tulentekopaikka Esteetön käymäläKalastusLuontopolku

Sulan maan aikaan kulkuaika edestakaisin alle 1 h
Vaativuusluokka: Vaativa pyörätuolireitti vaativa pyörätuolireitti

Huosilammen esteetön polku on helpoiten saavutettava osa Hossan alueesta. Luontopolku ei varsinaisesti sijaitse kansallispuiston alueella, mutta on osa puistokokonaisuutta. Huosilammella voit kalastaa esteettömiltä laitureilta, tutustua pitkospuilta suoluontoon ja nauttia Hossan rauhasta suurella laavulla ja tulentekopaikoilla. Ei talvikunnossapitoa.

Huosilammen esteetön polku vie kalapaikoille. Kuva: Sini Salmirinne

Lähtöpiste
Luontokeskuksen päiväpysäköintialue luontokeskuksen vastapäätä. Matkaa luontokeskuksesta noin 50 metriä. Luontokeskuksen osoite Jatkonsalmentie 6, Suomussalmi.

Koordinaatit: Euref-Fin (WGS84) lat: 65° 28.1255' lon: 29° 31.0366'

ETRS-TM35FIN P: 7263029 I: 616597m

Retkeilyrakenteet
Huosilammen rantaa kiertävän reitin eteläpäässä on iso avolaavu, jossa esteetön käymälä. Reitin varrella on kolme esteetöntä kalastuslaituria ja yksi tulenteko- ja ruokailupaikka. Reitin pohjoispäässä on suoalueelle tehty esteetön pitkospuuosuus, jossa opastustauluja alueen suoluonnosta.  

Reittiselostus
Reittimerkintää ei ole, mutta reitti on selkeästi kuljettava ja eksymisvaaraa ei ole. Reitin alusta Huosilammen rantaan laskeuduttaessa on noin 150 metriä pitkä osuus jossa kaltevuutta yli 5 %, eli pyörätuolin käyttäjä voi tarvita työntöapua. Suurin osa reitistä kiertää samassa tasossa Huosilammen rantaa.  

Huosilammen rannassa polku haarautuu kahteen suuntaan, toinen haara menee laavulle lammen eteläpäähän ja toinen suoalueelle lammen pohjoispäähän. Jos käy molemmissa päissä tulee reitille edestakaisin pituutta n 1,3 km päiväpaikoitusalueelta mitattuna. Reitin pinnoite on kivituhkaa ja pitkospuut lankkua.

Huomioitavaa
Reitti on helposti saavutettavissa ja luontokeskuksen palvelut ovat lähellä. Reitiltä on myös lyhyt matka Karhunkainalon leirintäalueelle, jossa esteettömiä majoitus-, sauna- ja suihkutiloja sekä esteetön karavaaneille tarkoitettu huoltorakennus.  

Reitin pohjoispäästä jatkuu sorapintainen esteetön noin 1 metriä leveä sorapintainen reitti, joka loppupäästä kulkee soratietä pitkin Huosiusjärven esteettömälle vuokramökille. Karhunkainalon majoituksista ja Huosiusjärven vuokramökistä lisätietoja voit kysyä luontokeskuksesta.

Luontopolun kartta   
https://julkaisut.metsa.fi/julkaisut/show/2387

Muikkupuron esteetön reitti, 1,5 km / suunta

Vaativa pyörätuolireitti Patikointi Pysäköintialue  Esteetön puolikota Tulentekopaikka Esteetön käymälä  

Sulan maan aikaan kulkuaika pyörätuolilla 1 h / suunta
Vaativuusluokka: Vaativa pyörätuolireitti vaativa pyörätuolireitti

Muikkupuron laavun seutu on kauneinta Hossaa. Laavu sijaitsee kahden kirkasvetisen järven välissä, joita yhdistää laavun ohi virtaava puro. Muikkupurolla yhdistyvät Hossalle tyypilliset hiekkakankaat ja kirkkaat vesistöt. Ei talvikunnossapitoa. 

Muikkupurolle pääsee pyörätuolillakin. Kuva: Hannu Huttu

Lähtöpiste
Hossalaislammet pysäköintipaikka, Pistonlehdontie 225, Suomussalmi. Huom! Kaikki navigaattorit eivät tunnista osoitetta, vaan ohjaavat lähelle Viitostietä. Hossalaislampien pysäköintialueelle kannattaa ajaa Jatkonsalmentien kautta.

Ajo-ohje: Ajetaan Jatkonsalmentietä luontokeskuksen ohi 3,3 km ja käännytään oikealle erkanevalle Pistonlehdontielle. Ajetaan 3,3 km, Hossalaislampien pysäköintipaikka on tien vasemmalla puolella.

Koordinaatit: Euref-Fin (WGS84) lat: 65° 29.2077' lon: 29° 24.2176'

ETRS-TM35FIN P: 7264832m I: 611258m

Retkeilyrakenteet
Pysäköintialueella esteetön käymälä (omat WC-paparit mukaan). Reitin varrella on muutamia levähdyspenkkejä. Muikkupuron laavu on esteetön avolaavu, jonka edessä tulentekopaikka. Muikkupurolla on myös esteetön käymälä (omat WC-paperit mukaan). Puron suulla Keski-Valkeaisen puolella on hiekkaranta, josta voi pulahtaa uimaan. Ranta ei kuitenkaan ole esteetön, vaan siinä on pieni rantatöyräs.

Reittiselostus
Reittimerkintä: punainen maalimerkintä

Muikkupuron laavu sijaitsee kahden kirkasvetisen järven Iso-Valkeaisen ja Keski-Valkeaisen välissä, joita yhdistää laavun ohi virtaava puro. Muikkupurolla yhdistyvät Hossalle tyypilliset hiekkakankaat ja kirkkaat vesistöt. Muikkupurolle voi myös meloa mm. esteettömiltä varaustuvilta Hirvastupa ja Peurapirtti, jotka sijaitsevat Iso-Valkeaisen rannalla.

Muikkupuron esteetön reitti lähtee Hossalaislampien pysäköintipaikalta.  Reitti kulkee Hossan avaria mäntykankaita pitkin ja on 1 - 1,5 m leveä. Reitin puolivälissä on pieniä loivia nousuja ja laskuja, reitin lopussa on jyrkkä lasku, avustaja tarpeen. Päällyste on kivituhkaa ja alusta on tasainen.

Huomioitavaa
Reitti sivuaa maastopyöräreittiä noin 500 metrin verran, joten reitillä voi kohdata maastopyöräilijöitä.

Reitillä ja reitin lähtöpaikalle voi ajaa myös tietä pitkin sähköisellä apuvälineellä kuten sähköpyörätuolilla tai sähköskootterilla. Luontokeskukselta on matkaa pysäköintipaikalle 6,6 km. Liikkuminen tiellä on aina omalla vastuulla. Pyörätuolilla manuaalisti maastossa liikuttaessa on hyvä kiinnittää huomiota etupyörien riittävään korkeuteen ja leveyteen. Tuoleissa voi myös käyttää tuoliin liitettävää nokkapyörää.

Muikkupuron laavun pohjoispuolella, Iso-Valkeaisen rannalla, on rantautumispaikka, josta voi myös avustetusti nousta maihin.  Iso-Valkeaisen rannalla sijaitsevat kansallispuiston esteettömät vuokrakämpät Hirvastupa ja Peurapirtti, josta voi meloa kohteeseen. Vesimatka noin 1,5 km.

Muikkupuron mutka, 1,5 km / suunta

Patikointi Pysäköintialue Esteetön puolikota TulentekopaikkaEsteetön käymälä 

Sulan maan aikana, kulkuaika noin 0,5 h / suunta
Vaativuusluokka: Helppo reitti helppo

Muikkupuron mutka palvelee esteettömiä, patikoijia ja pyöräilijöitä. Esteettömäksi rakennettu reitti kulkee hienoissa harju- ja rantamaisemissa Muikkupuron laavulle. Kirkasvetisenä kiemurteleva Muikkupuro hurmaa kauneudellaan. Ei talvikunnossapitoa.

Kuva: Hannu Huttu

Lähtöpiste
Hossalaislammit, Pistonlehdontie 225, Suomussalmi. Huom! Kaikki navigaattorit eivät tunnista osoitetta, vaan ohjaavat lähelle Viitostietä. Hossalaislampien pysäköintialueelle kannattaa ajaa Jatkonsalmentien kautta.

Ajo-ohje: Ajetaan Jatkonsalmentietä luontokeskuksen ohi 3,3 km ja käännytään oikealle erkanevalle Pistonlehdontielle. Ajetaan 3,3 km, Hossalaislampien pysäköintipaikka on tien vasemmalla puolella.

Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 65° 29.2077' lon: 29° 24.2176'

ETRS-TM35FIN P: 7264832m I: 611258m  

Retkeilyrakenteet
Muikkupuron laavu, laavulla myös esteetön käymälä

Reittiselostus
Reittimerkintä: punainen
Pituus: 1,5 km yhteen suuntaan
Korkeusero: n. 20 m, yksi jyrkkä lasku/nousu, avustajaa tarvitaan

Muikkupuron mutka on osa Kokalmuksen kierrosta.

Hossan luontopolku, 3 km rengasreitti

Patikointi Pysäköintialue Esteetön puolikota Tulentekopaikka Esteetön käymälä KuivakäymäläKalastusLuontopolku

Sulan maan aikana, kulkuaika noin 1 h
Vaativuusluokka: Helppo reitti helppo - Keskivaativa reitti keskivaativa

Huosilampea kiertävällä noin kolmen kilometrin pituisella luontopolulla saat maistiaisia Hossan kansallispuiston luonnosta. Se on kuin Hossa pienoiskoossa. Ei talvikunnossapitoa.

Kuva: Sirke Seppänen

Lähtöpiste
Luontokeskus, Jatkonsalmentie 6, Suomussalmi

Koordinaatit: Euref-Fin (WGS84) lat: 65° 28.1255' lon: 29° 31.0366'

Retkeilyrakenteet
Huosilammen tulentekopaikka ja sadekatos, neljä ongintalaituria ja Huosilammen iso laavu, jossa ruokailutilaa, sisätakka, tulentekopaikka ja esteetön käymälä.

Reittiselostus
Reittimerkintä: käpymerkinnät
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään
Korkeusero: noin 29 metriä

Polun varrella kerrotaan vanhan metsän elämästä, soista ja supista, vesistä ja kulkemisesta, marjoista, poroista ja ihmisen historiasta Hossan seuduilla. Suositeltava kulkusuunta on vastapäivään. Luontopolusta noin puoli kilometriä sopii kuljettavaksi myös pyörätuolilla ja lastenrattailla. Luontopolulta on yhteydet Huosiusjärvelle ja Hossan kylän poluille sekä pyörätuolilla kuljettava polku Huosiusjärven vuokrakämpälle (800 m).

Luontopolun kartta   
https://julkaisut.metsa.fi/julkaisut/show/2387

 

Hakokosken hujaus, 5 km rengasreitti

Patikointi Pysäköintialue Esteetön puolikota Tulentekopaikka Kuivakäymälä Kalastus

Sulan maan aikana, kulkuaika noin 2 h
Vaativuusluokka: Helppo reitti helppo Keskivaativa reitti keskivaativa

Hakokosken hujaus tarjoaa kulkijalle upean harjumaiseman. Ei talvikunnossapitoa.

Hakokoskelle mennessä näkee vanhaa metsää. Kuva: Sini Salmirinne

Lähtöpiste
Huosivirran pysäköintipaikka, Jatkonsalmentie 33, Suomussalmi

Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 65° 28.3178' lon: 29° 27.8778'

Retkeilyrakenteet
Huosivirran tulentekopaikka, Hakokosken laavu, Torkonluikean tulentekopaikka

Reittiselostus
Reittimerkintä: keltainen
Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään
Korkeusero: noin 30 metriä

Reitti kiertää Syvä-Hoiluan ympäri ja tutustuttaa kulkijan Hakoharjuun, Hakokoskiin sekä Torkonluikeaan. Pääosin helppokulkuiselle polulle tuovat vaativuutta muutamat jyrkät nousut.

Hakokosken hujaukselta on yhteydet Huosiuksen huikoselle ja Laukkujärven lenkille.

Huosiuksen huikonen, 8 km rengasreitti

Patikointi Erävaellus Pysäköintialue Tulentekopaikka Keittokatos Kuivakäymälä

Sulan maan aikana, kulkuaika noin 3-4 h
Vaativuusluokka: Keskivaativa reitti keskivaativa

Huosiuksen huikoselta avautuu komeat näkymät Huosiusjärvelle. Järven ympäri kiertävällä reitillä pääsee tutustumaan Huosiharjuun, Iikoskeen ja Torkonluikean virtaan. Ei talvikunnossapitoa.

Polut seuraavat usein harjuja. Kuva: Taneli Kaakinen

Lähtöpiste
Huosivirran pysäköintipaikka, Jatkonsalmentie 33, Suomussalmi

Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 65° 28.3178' lon: 29° 27.8778'

Retkeilyrakenteet
Huosivirran tulentekopaikka, Iikosken tulentekopaikka, Torkonluikean tulentekopaikka.

Reittiselostus
Reittimerkintä: Keltainen
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään
Korkeusero: noin 29 metriä

Reitti on pääosin tasaista ja helppokulkuista lukuun ottamatta vaativampia harjuosuuksia. Reitin voi kulkea kiertämällä Iikoskenniemen tai lyhentää oikopolkua pitkin. Reitiltä on yhteys luontopolulle ja sitä kautta luontokeskukseen, Huosiusjärven ja Iikosken vuokrakämpille.  

Suuri osa Huosiuksen huikosesta on myös keltaisella merkittyä Harjujen huikosen maastopyöräilyreittiä.   

Huosiuksen huikoselta on yhteys Hakokosken hujaukselle.

Kokalmuksen kierros, 14 km rengasreitti 

Patikointi Erävaellus Pysäköintialue Tulentekopaikka Esteetön puolikota AutiotupaKuivakäymälä Kalastus

Sulan maan aikana, kulkuaika noin 4-5 h  
Vaativuusluokka: Helppo reitti helppo  

Kokalmuksen kierros tutustuttaa Hossan upeimpiin maisemiin ja tarjoaa toinen toistaan hienompia taukopaikkoja. Samaa reittiä kulkevat niin patikoijat kuin maastopyöräilijätkin. Muikkupurolle asti reitti on esteetön. Ei talvikunnossapitoa. 

Kokalmuksen laavun vieressä on hieno hiekkaranta. Kuva: Hannu Huttu

Lähtöpiste
Hossalaislammit, Pistonlehdontie 225, Suomussalmi. Huom! Kaikki navigaattorit eivät tunnista osoitetta, vaan ohjaavat lähelle Viitostietä. Hossalaislampien pysäköintialueelle kannattaa ajaa Jatkonsalmentien kautta.

Ajo-ohje: Ajetaan Jatkonsalmentietä luontokeskuksen ohi 3,3 km ja käännytään oikealle erkanevalle Pistonlehdontielle. Ajetaan 3,3 km, Hossalaislampien pysäköintipaikka on tien vasemmalla puolella.

Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 65° 29.2077' lon: 29° 24.2176'   

ETRS-TM35FIN P: 7264832m I: 611258m  

Retkeilyrakenteet
Muikkupuron laavu, Ala-Valkeaisen autiotupa, Kokalmuksen tulentekopaikka, Kokalmuksen laavu, Lipposensalmen laavu, Pitkä-Hoiluan tulentekopaikka.

Reittiselostus
Reittimerkintä: punainen
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään
Korkeusero: noin 22 m

Kokalmuksen kierros kiertää Muikkupuron kautta Hoiluansärkälle ja porotallit ohittaen kohti Kokalmuksen laavua. Kokalmukselta reitti palaa takaisin Pitkä-Hoiluan rantaa. Reitti on helppokulkuista ja pääosin tasaista polkua, jolla voi keskittyä nauttimaan luonnosta.

Yhdyspolut:

 • Lipposensalmi - Aittojoki - Kukkuri - Peranka
 • Lipposensalmi - Jatkonvaara - Huosivirta
 • Kokalmus - Korkeakangas - Värikallio 


Laukkujärven lenkki, 10 km rengasreitti 

Patikointi Erävaellus Pysäköintialue Tulentekopaikka Esteetön puolikota Autiotupa Kuivakäymälä Kalastus

 

Sulan maan aikana, kulkuaika noin 3 h  
VaativuusluokkaKeskivaativa reitti keskivaativa  

Laukkujärven lenkki kulkee upeissa järvimaisemissa Laukunharjua pitkin Talasjärven ja Puukkojärven rantoja mukaillen. Muutoin helppokulkuiselle polulle vaativuutta tuovat laskeutuminen Laukunsalmelle ja reitin loppuosan nousu- ja laskuosuudet harjulla. Ei talvikunnossapitoa.  

Jääkauden muovaama kulkureitti Laukkujärvelle. Kuva: Sirke Seppänen

Lähtöpiste  
Hossalaislammit, Pistonlehdonte 225, Suomussalmi. Huom! Kaikki navigaattorit eivät tunnista osoitetta, vaan ohjaavat lähelle Viitostietä. Hossalaislampien pysäköintialueelle kannattaa ajaa Jatkonsalmentien kautta.

Ajo-ohje: Ajetaan Jatkonsalmentietä luontokeskuksen ohi 3,3 km ja käännytään oikealle erkanevalle Pistonlehdontielle. Ajetaan 3,3 km, Hossalaislampien pysäköintipaikka on tien vasemmalla puolella.

Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 65° 29.2077' lon: 29° 24.2176'   

ETRS-TM35FIN P: 7264832m I: 611258m  

Retkeilyrakenteet   
Umpi-Valkeaisen tulentekopaikka, Laukkujärven autiotupa, Puukkojärven laavu ja autiotupa 

Nähtävää 
Talassalmessa niitty, lato ja pororysä 

Reittiselostus  
Reittimerkintä: sininen  
Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään
Korkeusero: n. 30 m 

Laukkujärven lenkkiä voi halutessaan pidentää aloittamalla retken Huosivirran pysäköintipaikalta ja yhdistämällä retkeen noin 5 km:n mittaisen Hakokosken hujauksen. 


Värikallion kaarros 8 km rengasreitti  

Patikointi Erävaellus Pysäköintialue Tulentekopaikka Keittokatos Esteetön puolikota Kuivakäymälä Nähtävyyksien ja näköalojen katselu

Sulan maan aikana, kulkuaika noin 3 h  
Vaativuusluokka: Keskivaativa reitti keskivaativa - Vaativa reitti vaativa

Värikallion polku vie Hossan tunnetuimman nähtävyyden äärelle. Katselulava mahdollistaa Värikallion historiallisten kalliomaalausten tarkastelun vain muutaman metrin päästä. Ei talvikunnossapitoa.

Järven takana Värikallio. Kuva: Sirke Seppänen

Lähtöpiste 
Lihapyörre  

Ajo-ohje: Luontokeskukselta on matkaa Lihapyörteen pysäköintipaikalle 11,5 km.

Ajetaan Jatkonsalmentietä luontokeskuksen ohi 3,3 km ja käännytään oikealle Pistonlehdontielle, jota ajetaan 6,4 km. Käännytään oikealle Lihapyörteelle johtavalle tielle, risteyksestä on matkaa pysäköintipaikalle 1,7 km.

Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 65° 30.4386 lon: 29° 21.2776'   

ETRS-TM35FIN P: 7267031m I: 608906m 

Retkeilyrakenteet  
Lihapyörteen laavu (esteetön), Ala-Ölkyn laavu ja Värikallion keittokatos ja tulentekopaikka sekä teräksinen Värikallion katselulava

Nähtävää 
Värikallion kivikautiset kalliomaalaukset 

Reittiselostus  
Reittimerkintä: keltainen 
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään
Korkeusero: noin 50 m  

Reitti kiertää Lihapyörteeltä Ala-Ölkyn kautta Värikalliolle ja Mieskallionvaaran sekä Korkeakankaan kautta takaisin Lihapyörteelle.   

Yhdyspolut: 

 • Värikallio - Korkeakangas - Kokalmus  
 • Värikallio - Ala-Ölkky - Julma-Ölkky  


Ölökyn ylitys 5 km rengasreitit  

Patikointi Erävaellus Pysäköintialue Nähtävyyksien ja näköalojen katselu

Sulan maan aikana, kulkuaika noin 3 h  
Vaativuusluokka: Vaativa reitti vaativa reitti   

Ölökyn ähkäsy sekä Ölökyn ylitys ovat Hossan kansallispuiston vaativimmat rengasreitit. Polulla on paljon nousuja ja laskuja. Ei talvikunnossapitoa, reitti ei sovellu talvikäyttöön.

Riippusilta lyhentää Ölkyn ähkäsyn Ölkyn ylitykseksi. Kuva: Hannu Huttu

Lähtöpiste  
Julma-Ölkyn pysäköintialue, Julma-Ölkyntie 86, Kuusamo 

Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 65° 32.2332' lon: 29° 19.4532'    

Retkeilyrakenteet 
Näköalatasanne, myötäpäivään kuljettaessa kiviportaat alas, riippusilta ja teräskierreportaat ylös. Julma-Ölkyn kesäkahvila ja venekuljetus  

Nähtävää  
Julma-Ölkyn rotkojärvi  

Reittiselostus  
Reittimerkintä: oranssi 
Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään  
Korkeusero: noin 50 metriä  

Yhdyspolut: 

 • Julma-Ölkky - Ala-Ölkky - Värikallio  


Ölökyn ähkäsy 10 km rengasreitti 

Patikointi ErävaellusPysäköintialue TulentekopaikkaEsteetön puolikota Kuivakäymälä Nähtävyyksien ja näköalojen katselu

Sulan maan aikana, kulkuaika noin 5 h  
Vaativuusluokka: Vaativa reitti vaativa reitti   

Ölökyn ähkäsy sekä Ölökyn ylitys ovat Hossan kansallispuiston vaativimmat rengasreitit. Polulla on paljon nousuja ja laskuja. Ei talvikunnossapitoa, reitti ei sovellu talvikäyttöön.   

Ölkyn ähkäsy kohottaa kuntoa. Kuva: Laura Tokola

Lähtöpiste 
Julma-Ölkyn pysäköintialue, Julma-Ölkyntie 86, Kuusamo  

Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 65° 32.2332' lon: 29° 19.4532'

Retkeilyrakenteet   
Ölkynperän laavu ja Ölökynärjän näköalatasanne. Riippusillan kautta kulkeville kiviportaat ja teräskierreportaat. Julma-Ölkyn kesäkahvila ja venekuljetus  

Nähtävää  
Julma-Ölkyn rotkojärvi 

Reittiselostus 
Reittimerkintä: oranssi 
Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään
Korkeusero: noin 50 metriä 

Ölökyn ähkäsy kiertää Julma-Ölkyn kanjonijärven ympäri vaikeakulkuisella reitillä. Ölökyn ylitys kulkee samaa polkua Ölökyn ähkäsyn kanssa, mutta ylittää Julma-Ölkyn riippusiltaa pitkin. 

Yhdyspolut: 

 • Julma-Ölkky - Ala-Ölkky - Värikallio  

Asiakaspalvelu

Hossan luontokeskus
Puh. 0206 39 6041, 040 751 7221
hossa(at)metsa.fi

Hossan kansallispuiston esite

Pdf-tiedosto 5,4 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Hossan luontopolkukartta

Pdf-tiedosto 994 kt (www.julkaisut.metsa.fi)

Värikallion ja Julma-Ölkyn kohdekartta

Pdf-tiedosto 1,6 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Hossan pysäköintialueet

Hossan luontokeskus

 • Jatkonsalmentie 6, 89920 Suomussalmi

Huosivirran pysäköintialue

 • Jatkonsalmentie 33, Suomussalmi. Tie pysäköintialueelle erkanee Jatkonsalmentieltä heti Huosivirran sillan jälkeen. Risteyksessä on P-opaste.
 • Ei talvikunnossapitoa.

Hossalaislampien pysäköintialue

 • Pistonlehdontie 225, Suomussalmi. Pysäköintialue sijaitsee Pistonlehdontien varrella noin 3 km Jatkonsalmentien risteyksestä länteen (tienumerointi alkaa Viitostieltä). 
  Huom! Kaikki navigaattorit eivät tunnista osoitetta, vaan ohjaavat lähelle Viitostietä. Hossalaislampien pysäköintialueelle kannattaa ajaa Jatkonsalmentien kautta, eli ajetaan Jatkonsalmentietä luontokeskuksen ohi reilu 3 km ja käännytään oikealle erkanevalle Pistonlehdontielle. Ajetaan soratietä reilu 3 km, pysäköintialue on tien vasemmalla puolella.

Lihapyörteen pysäköintialue

 • Kohdasta Pistonlehdontie 194, Suomussalmi, pohjoiseen erkanevan tien päässä. Lihapyörteellä on kaksi pysäköintialuetta henkilöautoille ja yksi pysäköintialue linja-autoille. 
  Huom! Kaikki navigaattorit eivät tunnista osoitetta, vaan ohjaavat lähelle Viitostietä. Lihapyörteelle kannattaa ajaa Jatkonsalmentien kautta, eli ajetaan Jatkonsalmentietä luontokeskuksen ohi reilu 3 km ja käännytään oikealle erkanevalle Pistonlehdontielle. Ajetaan soratietä reilu 6 km ja käännytään oikealle.

Aittojoen pysäköintialue

 • Pysäköintialueella ei ole virallista osoitetta, se sijaitsee Pistonlehdontieltä Kokalmukselle erkanevan tien varrella.
 • Ei talvikunnossapitoa.

Julma-Ölkyn pysäköintialue

 • Julma-Ölkyntie 86, Kuusamo
 • Julma-Ölkyntiellä ei ole säännöllistä talvikunnossapitoa.

Hossan yhteistyöyritykset

Hossan kansallispuistossa toimivat yrittäjät tarjoavat mm. majoitusta ja opastettuja retkiä sekä vuokraavat retkeilyvarusteita. Katso kaikki yhteistyöyritykset.

Retkikohteissa lemmikkieläimet pidettävä kytkettynä. Kuva: Seppo Leinonen

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä.

YLE Mennään metsään polkujuoksukartta, Hossa

Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.